Nașterea este o experiență epuizantă, însă se poate dovedi una suportabilă atâta timp cât ții cont de un aspect de bază și anume alimentația. Află în continuare din ce cauză nu este indicat să mănânci înainte de naștere și ce este bine să faci în acest interval de timp.

Travaliul nu este o experiență plăcută și este acompaniat de durere. De multe ori nu decurge atât de repede pe cât ne-am dori, prin urmare, poți ajunge să experimentezi și crampe asociate foamei.

Medicii au început să le solicite femeilor să nu mănânce în travaliu după ce în secolul XX s-a documentat faptul că gravidele sub anestezie generală se confruntă cu un risc crescut de aspirație. Aspirația apare când alimente sau lichide sunt inhalate în plămâni și pot cauza o reacție inflamatorie gravă sau deces. Asta se întâmplă din anumite motive: uterul mărit pune presiune pe stomac, progesteronul (hormon asociat sarcinii) este un relaxant muscular (mușchiul de la capătul esofagului care acționează ca o barieră pentru a împiedica compoziția stomacului să intre în trahee și plămân are șanse mai mici să se strângă și să mențină conținutul stomacului la locul său). Pentru a împiedica această situație, s-a considerat oportună interzicerea consumului de alimente și băuturi în travaliu.

 Pe măsură ce femeile și-au dorit ca travaliul să fie un proces mai natural, comunitatea medicală a căutat să afle dacă riscul mai este valabil. Este mai comun întâlnit pentru anestezia regională –epidurală și spinală. Spre deosebire de cea generală, care conduce la pierderea completă a stării de conștiență, cea regională amorțește doar o parte a corpului și presupune un risc mai mic de aspirație.

Cercetările arată că poți mânca în travaliu

Cercetările sugerează că dacă vei consuma o masă ușoară în timpul travaliului nu este un lucru periculos, ci poate fi chiar benefic. Medicul și profesorul de anesteziologie Michael Bautista din cadrul Spitalului St. John din Canada a devenit interesat de subiectul de ce femeilor li se spune să nu mănânce în travaliu, negăsind un răspuns bun la întrebare. Așa că a adunat o echipă de cercetători și a studiat acest moment.

Motivul pentru care femeilor li se spune să nu mănânce în travaliu are legătură cu riscul de aspirație, care apare când alimente sau lichide sunt inhalate în plămâni. Însă, conform doctorului Bautista și echipei sale, există un risc foarte mic de aspirație în rândul femeilor sănătoase, care nu au vreo problemă de sănătate.

Mai exact, a fost doar un caz de aspirație în travaliu între 2005 și 2013 în SUA, iar pacienta implicată era încadrată la risc ridicat, conform echipei de cercetare. Doctor Bautista a declarat că “atunci când o femeie este în travaliu pare că aleargă la maraton și ai nevoie de multă energie pentru acest lucru. Ar fi de ajutor mamelor să primească calorii care să le ajute să funcționeze – glucoza, zahăr etc.”

mamaplus

Rămâne totuși important să ai grijă la ceea ce mănânci, deoarece nu se știe niciodată ce se poate întâmpla.

“Riscul de aspirație este mult mai redus decât era cu patru ani în urmă, dar poate se întâmplă acest lucru deoarece nu permitem mamelor să mănânce”, spune Cynthia Wong, medic și profesor de anesteziologie.

Consumul de alimente ușoare prezintă siguranță pentru femeile cu risc redus. Doctor Wong spune următoarele “cred că cercetarea susține faptul că femeile pot să bea lichide transparente în timpul travaliului fără consecinte adverse. Nu există multe dovezi care să sugereze că femeile pot să mănânce o masă întreagă în travaliu. Poate fi adevărat, însă acest aspect nu a fost bine studiat”.

Specialista recomandă să te rezumi la alimente transparente precum supa, suc, jeleu sau bucățele de gheață. În același timp, doctor Bautista recomandă alimente cu conținut redus de grăsimi precum fructe, pâine prăjită și supe ușoare ca surse bune de energie pentru o femeie în travaliu.

Experții sunt de părere că unele femei nu trebuie să mănânce în travaliu. Astfel, Erin Sprout, coautor al studiului și student în cadrul Universității Memorial, a declarat că “anumiți factori scad riscul de aspirație al pacientei în travaliu, ceea ce depășește riscurile de abținere de la alimentație. Acești factori includ eclampsia, preeclampsia, obezitatea și folosirea opioidelor pentru a gestiona durerea din travaliu, care întârzie golirea stomacului.”

De reținut

Unele femei pot să nu își dorească să mănânce în timpul travaliului. Greața și vărsăturile sunt frecvente, prin urmare mâncarea este ultimul lucru din gândul lor. Altele, în special cele care au un travaliu lung, pot să resimtă foamea.

Dacă ești supusă unei cezariene planificate, vei primi instrucțiuni clare să nu mănânci sau bei o perioadă de timp înainte de operație. Dacă ai o cezariană cu risc ridicat – sarcină multiplă sau probleme de sănătate sau ai avut o cezariană anterioară – se poate să fie necesar să nu mănânci sau să bei înainte de travaliu. Pentru alte femei, în funcție de medic și spital, regulile pot fi relaxate.

Discută cu medicul tău dacă îți recomandă să mănânci acasă înainte de a veni la spital și ce alimente sunt permise. Cantități moderate de lichide sunt îngăduite, precum apa, ceai, cafea, suc, băuturi carbogazoase, supe. Nu trebuie să mănânci o masă îmbelșugată. Pâinea prăjită și alte alimente ușoare pot fi consumate în prima fază a travaliului. Dacă aspirația are loc, alimentele solide pot cauza reacții grave.