Divorțul poate reprezenta o traumă foarte greu de trecut pentru un copil dacă părinții nu știu cum să se comporte corect cu el. De aceea, încercăm să vă oferim câteva elemente esențiale pentru a minimaliza cât mai mult trauma copilului.

1. Partenerii divorțează din calitatea de soț/soție, însă nu și din rolul de părinte. Rolul de părinte trebuie jucat în continuare de ambii parteneri conform unui plan, pe care este bine să îl construiască cu ajutorul unui psiholog.

2. Indiferent care sunt motivele divorțului, certurile, scandalurile, reproșurile nu trebuie să aibă loc de față cu copilul. Dacă există anumite probleme pe care cuplul nu le poate depăși decât prin divorț, cel mai bine ar fi, pentru ambii parteneri, separat, să meargă la un psiholog.

3. Șantajul emoțional prin copil sau opiniile negative legate de partener/ă nu trebuie să ajungă la urechile copilului. Oricât de tensionată ar fi situația, încercați să mergeți într-un loc public pentru a vă exprima opiniile. Această strategie va feri copilul de stresul de a-și vedea părinții certându-se și vă va putea ajuta și pe voi să comunicați mai moderat, dat fiind faptul că sunt și alte persoane străine de față.

4. Ce îi comunicăm copilului? Îi puteți spune că doriți pentru o perioadă să locuiți separat, iar el va putea merge oricând la părintele care pleacă.

5. Dacă divorțul se datorează apariției unui alt partener, acesta poate fi introdus în viața copilului puțin câte puțin, pentru a se obișnui cu ideea că unul dintre părinți are o altă relație.