Aproape toți copiii micuți, când abia încep să se ridice în picioare și să facă primii pasi, au picioarele strâmbe, crăcănate, așa încât atunci când stau în picioare, genunchii sunt destul de depărtați unul de altul. Este oare acest aspect un motiv real de îngrijorare pentru tinerii părinți?

mamaplus

Picioarele strâmbe la copilul mic sunt obișnuite – acest aspect provine de la poziția bebelușului in-utero, iar odată cu perioada mersului, de la câteva luni până la un an, structura osoasă se reface și se întărește, iar picioarele se îndreaptă de la sine, fară intervenții.

Pe la 2-3 ani, cel mai probabil, copilul nu va mai fi aproape deloc crăcănat – deși uneori, el va mai merge puțin crăcănat încă o perioadă.

Dacă însă nu observați nici o îmbunatățire a aspectului picioarelor când micuțul stă în picioare cu gleznele apropiate și are deja peste 3 ani, ar fi adecvat să vă consultați cu medicul pediatru.

În cazuri rare, picioarele strâmbe la copilul mic care par că nu se îndreaptă odată cu vârsta și cu exersarea mersului, pot fi cauzate de rahitism – o deficiență severă de vitamina D în organismul copilului (vitamina D este esențială în dezvoltarea și întărirea sistemului osos). Medicul pediatru poate determina dacă există această posibilitate printr-un test de sânge și va putea recomanda suplimente de vitamina D în doze crescute.

În cazuri extrem de rare, această poziție a picioarelor copilului poate fi cauzată de boala Blount ce afectează sistemul osos – însă riscul ca micuțul să aibă această afecțiune este minim, medicul putând recomanda o radiografie doar pentru a fi siguri.

Dacă aspectul crăcănat vi se pare mai vizibil, iar distanța dintre genunchi este mult mai mare decât la alți copilași, discutați cu medicul pediatru.

Dacă observați că micuțul are dureri când se ridică, merge sau fuge, mergeți la un control.

Sursa