„Copilul este un oaspete în casa ta: hrănește-l, învață-l și lasă-l să plece” - un proverb înțelept indian. Desigur, cu o doză de tristețe trebuie să recunoaștem că aceste cuvinte sunt adevărate. Nu ne rămâne decât să-i învățăm pe copii cum să se descurce singuri în diferite situații și să devină independenți de la cea mai fragedă vârstă.

1. Învățați copilul să țină corect foarfeca!

Copiii mereu uită cum trebuie să țină foarfeca în mână. Pentru ca cel mic să-și amintească cum să poziționeze mâna corect și să nu se rănească accidental, desenați pe degetul mare un smile. Explicați copilului că acesta trebuie mereu să-i zâmbească.

2. Învățați copilul autodisciplina!

Un truc simplu, care va învăța copilul autodisciplina: luați o foaie A4, îndoiți foaia în jumătate pe lungime. Faceți câteva tăieturi pe jumătatea de jos. Lipiți pe partea de jos și de sus a foii benzi adezive. În fiecare „fereastră” înscrieți câte o sarcină din lista activităților zilnice - spălarea dinților, curățenia în cameră, gimnastica etc. Lipiți câteva imagini care simbolizează fiecare activitate. Pe verso, desenați câte o bifă verde, care va arăta că sarcina a fost îndeplinită. Lipiți această listă de acțiuni în camera copilului, pentru ca el să nu uite ce are de făcut și să nu încalce regimul zilei.

3. Învățați copilul să lege șireturile!

A învăța copilul să lege șireturile nu este o sarcină atât de ușoară. Dar dacă desenați forma pantofilor pe un carton, faceți câteva găuri și introduceți șireturile prin aceste găuri? Acest simulator oricând îl puteți lua cu voi, încălțămintea nu va mai fi împrăștiată prin casă și puteți învăța noi modalități de a lega șireturile.

4. Învățați copilul cum să încheie nasturii!

Pentru a învăța copilul cum să încheie și să descheie nasturii puteți confecționa acest hack amuzant. Aveți nevoie doar de hârtie colorată, nasturi, fetru și puțină imaginație.

5. Evitați dezordinea din locuință!

Copiii adoră să împrăștie jucăriile prin toată casa. Pentru ca toată familia să nu se împiedice de aceste jucării, încercați următorul truc: stabiliți o zonă în locuință, unde copilul se poate juca și delimitați această zonă cu o bandă adezivă colorată. Explicați copilului că acum există o regulă pe care trebuie să o respecte obligatoriu - jucăriile nu trebuie să fie împrăștiate în afara acestei linii.

Alte trucuri de viață prin care poți să-ți înveți copilul să crească educat și independent, le găsești aici.