E supărat și-i curg șiroaie de lacrimi pe obrăjori. Știi că s-a străduit să reușească la acel test, dar rezultatul de pe hârtie este altul. Cum îl alini? Ce vrei să învețe din asta? Ce-i spui copilului care plânge că a luat notă mică la test?

Adultul știe foarte bine că o notă mică luată la un test nu arată ceea ce știe copilul sau ceea ce va deveni el, mâine. Atunci când va veni la mine copilul plângând că a luat o notă mică, iată ce îi voi spune:

„Copile, ești mult mai mult decât o spune nota de la test și poți face lucruri frumoase în viața ta. Poți face lucruri minunate și cu nota aceea mică și poți fi o binecuvântare pentru oamenii care te înconjoară. Ești un copil iubit. Ești un copil bun care, pur și simplu, astăzi a luat o notă mică la un test. Nota mică de acum nu te definește, nu arată ceea ce reprezinți tu astăzi sau ceea ce vei deveni tu mâine.”

Emoționant, simplu, frumos și încurajator a scris și o mamică bloggeriță, pentru copilul său care a luat o notă mică la un test:

„Ești mai important și mai minunat ca orice test. Și am să tot repet: ești mai important și mai minunat ca orice test. Iar acea nota mică scrisă pe un caiet chiar nu contează atât de mult pe cât crezi. Pentru mine chiar nu contează. Pentru mine, mai important e că am văzut că ai încercat, că ai muncit, că te-ai străduit. 

Iată ce este mai important pentru mine:  

Îmi doresc să înveți să fii empatic și amabil, iar testul respectiv nu notează asta. Îmi doresc să înveți să te simți bine printre oameni și să-i iubești, iar testul respectiv nu notează asta. Îmi doresc să fii curios și să-ți placă să înveți, iar testul respectiv nu notează asta. Îmi doresc să înveți să-i respecți pe ceilalți, iar testul respectiv nu notează asta. Îmi doresc să fii încrezător în forțele proprii și să știi că este în regulă să greșești și să nu-ți fie frică să încerci lucruri noi sau să gândești altfel decât o fac ceilalți, iar testul respectiv nu notează asta. Îmi doresc să înveți să fii un bun prieten, iar testul respectiv nu notează asta. Îmi doresc să fii creativ, iar testul respectiv nu notează asta.

Știu că trăim într-o lume plină de note, teste, evaluări, grafice, examene, comparații, competiții, iar aceste lucruri nu înseamnă că sunt greșite, fiindcă te pot ajuta să înțelegi dacă asimilezi unele abilități, te învață să fii răbdător, determinat și să știi să găsești soluții în orice împrejurare. Dar reține că toate aceste note, teste, evaluări arată doar o mică parte din cine ești tu cu adevărat”, a scris mămica pe findingjoy.net.

Sursa