Dacă un bebeluș are nasul înfundat, se dezlănțuie un adevărat chin pentru părinți, pentru că trebuie să-l ajute să respire cumva și să-i desfunde năsucul. Însă nu trebuie să lăsați să intervină panica, sunt mai multe metode pentru a rezolva această problemă.

mamaplus.md

Una dintre soluții ar fi baia de abur. Băile de abur ajută enorm la fluidizarea mucozităților și este cea mai ușoară metodă prin care poți ajuta copilul.

Trebuie dat drumul în baie la apă fierbinte și așteptat câteva minute până se face abur. Apoi trebuie luat bebelușul și ținut acolo maximum 10 minute, timp suficient pentru a rezolva problema.

Este recomandat să aveți în casă un umidificator, însă dacă nu ați găsit sau nu aveți timp să cumpărați, puteți temporar lua un vas cu apă pe care-l puteți pune pe un calorifer cald.

Este o greșeală să se folosească produse care conțin uleiuri volatile, pentru că acestea pot produce spasm alringian și intoxicații. Singura excepție este atunci când copilul depășește vârsta de 2 ani, doar atunci este indicat.

O altă modalitate pentru a desfunda nasul bebelușilor este dormitul cu capul pe pernă, pentru că acesta trebuie să fie mai ridicat față de restul corpului. Însă perna nu trebuie să fie foarte mare, sau puteți folosi o pătură făcută sul.

Serul fiziologic este și el recomandat sau aspiratorul nazal, atunci când secrețiile nazale sunt prea groase și copilul nu poate să respire. Însă uneori acesta poate provoca leziuni și sângerări, fiindcă presiunea este prea puternică.

Serul fiziologic este o soluție mai sigură și se aplică încălzindu-l la 30-35 grade Celsius, 3-5 secunde la cuptorul cu microunde. Dacă nu ai cuptor cu microunde, se poate pune câteva secunde în apă călduță.

După ce s-a încălzit, se pun două picături de ser fiziologic în fiecare nară și se ține copilul culcat pe spate pentru 2-3 minute, înainte de a-i aspira nasul.

Sursa