Majoritatea femeilor preferă anticoncepționalele ca metodă de protecție împotriva unei sarcini nedorite. Rolul anticoncepționalelor este de a opri ovulația, iar atunci când sunt luate elimină orice risc de a rămâne însărcinată. Totuși, există și cazuri în care anticoncepționalele nu au funcționat, dar aceste cazuri sunt extrem de rare.

După ce anticoncepționalele nu se mai iau, organismul unei femei are nevoie de timp pentru a reveni din nou la funcțiile reproductive. Dacă unei prietene ovulația i-a venit după câteva săptămâni, nu este obligatoriu ca ție să ți se întâmple la fel. Trebuie să ai răbdare deoarece ovulația poate începe și peste două-trei luni.

Când pot avea un copil?

Medicii recomandă ca după ce ai renunțat la pastilele contraceptive să mai aștepți o perioadă de una până la trei săptămâni înainte de încerca să rămâi însărcinată. Nu contează cât timp ai luat pastilele contraceptive. Odată ce ai renunțat la ele, organismul tău va reveni la normal în câteva săptămâni. Se recomandă această pauză pentru ca organismul tău să fie exact cum era înainte de luarea pilulelor. O sarcină venită pe nepregătite te poate afecta și pe tine și pe copil, ducând către un avort spontan.

Trebuie să merg la doctor?

După renunțarea la anticoncepționale, corpul femeilor reacționează diferit. Dacă vrei să rămâi însărcinată ar trebui să faci o vizită la medic pentru a ști dacă organismul tău este pregătit pentru o viitoare sarcină. Ai nevoie măcar de un control de rutină, iar medicul îți va spune dacă poți duce o sarcină până la termen. Atât tu, cât și partenerul ar trebui să mergeți la medic pentru a stabili dacă sunt sau nu probleme de infertilitate.

Trebuie să renunț numaidecât la tutun?

După cum bine știm, tutunul și alcoolul afectează organismul oricărei persoane. O femeie care vrea să rămână însărcinată ar trebui să adopte un stil de viață mai sănătos. Printre primele măsuri pe care le poate lua se află renunțarea la tutun. Tutunul are efecte nocive chiar și atunci când este respirat (fumat pasiv), așadar evitați să stați în încăperi unde se obișnuiește să se fumeze. Fătul este afectat de fumul inhalat de mamă.

Trebuie să adopt un alt stil de viață?

Odată ce ați renunțat la anticoncepționale, trebuie să vă ocupați cu o mai mare atenție de ceea ce mâncați, deoarece fertilitatea este influențată și de alimentație. O femeie care are o alimentație sănătoasă are mai multe șanse să rămână însărcinată. Este dovedit științific faptul că zincul ajută la menținerea optimă a nivelului de hormoni reproductivi din sânge.

Nu rămân însărcinată din cauza pilulelor?

În cazul unor femei, anticoncepționalele au distrus sau au afectat în mare parte fluidul cervical care este necesar concepției. De cele mai multe ori, acest fluid se regenerează atunci când femeia renunță la pilulă. Sunt cazuri în care fluidul nu s-a regenerat, ducând la infertilitate. Pilule nu sunt întotdeauna de vină. Cauzele pot fi mai multe, dar o vizită la medicul ginecolog alături de partenerul tău va rezolva orice dilemă.