mamaplus

Cartofii prăjiți, un adevărat pericol pentru copii și mamele care alăptează

-
//
09.06.2015

European Food Safety Authority (EFSA) - Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a publicat recent un studiu privind impactul asupra sănătății umane, al unuia dintre cancerigenii, care de multe ori se poate găsi în farfuriile noastre.

De ce copiilor și mamelor care alăptează le sunt interziși cartofii prăjiți? Părerile experților

Oamenii de știință au studiat existența în mâncare și impactul asupra organismului a acrilamidei, o substanță cancerigenă, care afectează rinichii, ficatul și sistemul nervos. Acrilamida este cel mai des întâlnită în fumul de țigară, dar s-a dovedit că persoanele nefumătoare care nu sunt expuse fumului de țigară nu sunt tocmai protejate împotriva efectelor nocive ale acestei substanțe.

Acrilamida se formează în alimente în timpul gătitului prelungit la o temperatură mai mare de 120°C. O mulțime de substanțe nocive se formează mai ales în timpul prăjirii în friteuză a cartofilor congelați. De asemenea, experții subliniază că substanțe nocive se formează și în timpul prăjirii în tigaie a cartofilor și pârjoalelor, cu care atât de mândri bunicile își alintă nepoții.

Angajații EFSA avertizează că acest cancerigen este foarte periculos pentru copii, iar principala sursă a acestei substanțe sunt chips-urile, cartofi prăjiți, cartofii pai și pârjoalele. Aceste feluri de mâncare au un aport de 50% de acrilamidă pentru organismul copiilor.

De asemenea, de la utilizarea acestor produse ar trebui să se abțină femeile însărcinate și mamele care alăptează, deoarece acrilamida pătrunde cu ușurință în laptele matern iar prin placentă la făt.

Și adulții amatori de cafea, ar trebui să fie foarte atenți. În timpul prăjirii boabelor de cafea, de asemenea, această substanță nocivă se formează în cantități destul de mari.