Rețete pentru Marele Post: somon (păstrăv) slab sărat

Rețete pentru Marele Post: somon (păstrăv) slab sărat

-
//
10.04.2014

Rețete pentru Marele Post: somon (păstrăv) slab sărat

Ingrediente
    fileu de somon sau păstrăv cu piele - 1 kg,
    sare grunjoasă (preferabil de mare) - 2 linguri,
    zahăr (poate fi brun) - 1 lingură,
    piper proaspăt măcinat (la dorință)

Preparare

Fileul de somon cu piele se clătește cu apă rece, și se usucă bine cu șervețele de hârtie.
Se trece cu degetul peste fileul de pește, pentru a se verifica dacă sunt oase.
Dacă e nevoie, cu ajutorul unei pensete, se scot toate oasele.
Într-un castron se amestecă sarea, zahărul și piperul.
Pe fundul unui bol de sticlă, cu margini înalte, se presară jumătate din amestecul de sare și zahăr.
Se așează peștele cu pielea în jos în bol.  
Se presară peste el restul amestecului de sare și zahăr.
Se învelește forma cu folie alimentară și se lasă în frigider pentru 12-16 ore.
În ziua următoare, se înlătură folia, se scurge lichidul format.
Se curăță, cu ajutorul cuțitului, sarea rămasă pe fileu.
Se taie somonul felii subțiri și se servește cu mărar și felii de lămâie sau lime.
* Peștele rămas se păstrează în frigider, acoperit cu folie alimentară, nu mai mult de o săptămână.
* La dorință, poate fi sărată nu toată bucată de pește, ci câteva felii subțiri (în acest caz, peștele se sărează în câteva ore)

Poftă bună!