Rețete de supraviețuire sau cum corect să consumăm băuturile alcoolice

Rețete de supraviețuire sau cum corect să consumăm băuturile alcoolice

-
//
01.10.2014

Sfaturi utile. Ce sărbătoare trece fără băuturi alcoolice? Pentru ca a doua zi să nu suferiți de mahmureală, trebuie să știți cum trebuie corect să consumați băuturile alcoolice.

Cum se bea corect șampania

Rețete de supraviețuire sau cum corect să consumăm băuturile alcoolice

De regulă șampania se bea la ora 12.00 la trecerea dintre ani. Sticla cu spumant se deschide în grabă, dopul sare, jumătate din băutură se varsă sub formă de spumă, restul se toarnă în pahare, din care până atunci s-a băut vin și se bea. În realitate însă, spumantele nu se beau astfel. Cum atunci se bea corect șampania?

Șampania se bea răcorită un pic, temperatura optimală a băuturii find de -8 °С. Pentru ca spumantul să se răcească până la temperatura necesară, înainte de a fi servită, sticla se pune într-o frapieră cu un amestec din gheață și apă. Pentru ca temperatura băuturii la fundul sticlei și mai aproape de gât să fie aceeași, înainte de a fi deschisă, sticla este răsturnată de câteva ori. Pentru a deschide sticla, aceasta este înclinată sub un unghi de 45 de grade fiind rotită lent, ținând dopul cu un prosop. Trebuie rotită sticla, și nu dopul!

Sticla cu șampanie trebuie să fie deschisă, fiind însoțită de un șuierat încet. Cu cât mai mare este zgomotul, cu atât mai rea este calitatea spumantului. Șampania trebuie turnată nu imediat, ci abia peste 2-3 minute după deschiderea sticlei. Spumantul se toarnă astfel, încât băutura să curgă pe peretele paharului, atunci va fi mai puțină spumă. Șampania de marcă seacă și bruit se toarnă în pahare înguste și înalte, iar cea de marcă dulce – în pahare largi și joase. Paharul cu șampanie se ține de picioruș.

În pofida opiniei răspândite, șampania nu se servește cu ciocolată - care șterge din gustul băuturii. Cea mai potrivită mâncare pentru spumante – sunt ananașii, căpșunile, deserturile din fructe, fructele de mare, olivele, cașcavalul, carnea de animale sălbatice și carnea albă. Șampania se gustă și nu se bea. Înainte de a înghiți băutura se recomandă să o țineți în gură câteva secunde – astfel veți simți toată aroma și gustul băuturii.

Cum se bea corect vodka

Rețete de supraviețuire sau cum corect să consumăm băuturile alcoolice

Practic de pe orice masă de sărbătoare nu lipsește vodka. Dacă cunoști măsura și consumi vodkă doar de sărbători, nimic rău nu ți se va întâmpla. Vă propunem câteva sfaturi, cum se bea corect vodka.

Cel mai important – consumați vodkă de calitate . Băutura contrafăcută poate fi cauza nu doar a unei mahmureli, dar și a unei intoxicații alimentare.

Vodka de regulă se servește rece. Spre deosebire de șampanie, aceasta se bea. La expirare vodka se toarnă în gură, iar la inspirare - băutura se înghite. După aceasta, trebuie neapărat să mâncați ceva. Mîncarea trebuie să fie grasă și bogată, însă totodată nu se recomandă să mâncați prea mult. În calitate de gustare pentru vodkă se potrivesc catsraveții murați, varza murată și carnea prăjită.

Nu se recomandă să beți după vodkă apă sau suc, în special băuturi carbogazoase: dioxidul de carbon accelerează alcoolul prin sânge. Nu se permite să beți vodkă împreună cu alte băuturi spirtoase, în special nu se recomandă să consumați o băutură mai slabă (vin, șampanie, etc).

Este foarte important să cunoașteți măsura și să nu beți mai mult decât vă permiteți. De regulă aceasta vine odată cu experiența. Înrăutățirea stării – este un semnal că pentru astăzi vă ajunge să

consumați alcool. Nu se recomandă să beți vodkă dacă sunteți obosit sau flămând - vă veți îmbăta mai repede. De aceea, cu câteva ore înainte de eveniment, trebuie să mâncați ceva gras, iar înainte de masa de sărbătoare să beți o ceașcă de ceai cu mentă și lămâie.

Cum se bea corect coniacul

Rețete de supraviețuire sau cum corect să consumăm băuturile alcoolice

Coniacul - este o băutură nobilă. Cultura de consum a coniacului are particularitățile sale, acesta se bea doar având un motiv foarte serios, și nu doar pentru a bea alcool. Doar dacă veți bea corect coniacul, veți putea savura toată aroma și gustul acestei băuturi.

Coniacul – nu este băutura pentru petrecerile gălăgiaose. El se bea lent, savurând fiecare picătură. Spre deosebire de alte băuturi, coniacul se servește de temperatura camerei. Fiind turnat într-un pahar special, nu vă grăbiți să-l beți. Țineți paharul în palme, mirosiți aroma băuturii, și doar după aceasta puteți începe să-l consumați. Coniacul se ține un pic în gură, pentru a se deschide gustul băuturii. Gustul unui coniac veritabil trebuie să păstreze gustul după ce ați înghițit băutura.

Nu trebuie să amestecați diverse mărci de coniac, în special coniacul cu alte băuturi alcoolice. Coniacul nu se bea în timpul mesei, ci după. De regulă, nu se mănâncă după ce ați servit coniac, însă se admite ciocolată, cafea sau o țigară. De asemenea poate fi servit cașcaval, nuci sau desert. Multe persoane preferă să consume lămâie după coniac, sucul acru însă este mai puternic decât aroma și gustul fin al coniacului.

Consumul corect al băuturilor spirtoase vă va ajuta în deplină măsură să savurați din gustul și aroma băuturilor, evitând starea de mahmureală și alte probleme de sănătate. În articolele ce vor urma, vă vom povesti cum să beți corect băuturi mai puțin obișnuite, cum ar fi: tequila, wisky, absent, etc.

Cum se bea corect wisky-ul?

Rețete de supraviețuire sau cum corect să consumăm băuturile alcoolice

În primul rînd wisky – este o bătură alcoolică tare cu o aromă puternică, care este obținută din diverse soiuri de grăunțoase (orz, secară, grâu), prin proces de distilare și păstrarea îndelungată în buboaie de stejar. Wisky-ul scoțian se numește scotch, iar cele mai renumite mărci în Rusia sunt Johnnie Walker, Dewar’s, Ballantine’s и Chevas Regal. Wisky-ul de producție irlandeză – Jameson, Old Bushmills, Tullamore Dew. Wisky-ul american (burbon) —Jim Beam, Jack Daniels , burbonul American se produce din porumb. Gradul de alcool al wisky-ului variază între 40 și 50 de grade, unele mărci conțin chiar 60% de alcool. Mărcile originale de wisky sunt păstrate în buboaie de stejar 10-12 ani, iar cele de colecție până la 21 de ani.

Așa dar, dacă v-ați determinat ce marcă de wisky veți bea, trebuie să alegeți corect paharul. Majoritatea cunoscătorilor de wisky, îl beau din pahare joase ”tumbler” cu fundul gros și larg. Paharul se umple nu mai mult decât o treime, iar temperatura băuturii trebuie să fie între 18 și 20 de grade. Rețineți, wisky-ul nu se păstrează la frigider. Puneți sticla într-un loc răcoros înainte de consum. Cum este corect să bei wisky – diluat sau nu? Wisky-ul scoțian, în special cu un termen de păstrare mare nu se recomandă să fie diluat, în caz contrar nu veți simți aroma și gustul băuturii. Dacă băutura este prea tare pentru dvs., o puteți dilua cu apă, acesta însă neapărat trebuie să fie pură și moale, fără impurități.

Ah, vinul....Probabil nu există o altă băutură mai rafinată (acum desigur vorbim despre vinuri veritabile, și nu băuturi contrafăcute în sticle de culoare verde). Aici totul este important. Anul roadei. Vița-de-vie, nuanțele de culoare și gustul băuturii. Pentru a ne clarifica în toate aceste chestiuni, trebuie să dedici artei de a bea vin jumătate din viață. Pe noi însă ne interesează doar aspectele generale de consum al acestei băuturi. Iată despre ce vom vorbi în continuare.

Cum se bea corect vinul

Rețete de supraviețuire sau cum corect să consumăm băuturile alcoolice

Vinurile roșii necesită o abordare deosebită. Însă dacă beți corect această băutură, garantat vă veți bucura de gustul și aroma băuturii lui Bahus.

Vinul roșu de masă se combină perfect cu carnea. Toate mâncărurile preparate din carne de oaie, de vițel, animale sălbatice sau pasăre de casă sau chiar pastramă. Vinul roșu sec se combină perfect cu bătutele, friptura, pârjoale, carnea la grătar. Gustările din carne, salatele cu carne sau limba fiartă se potrivesc cu vermutul roșu care are o aromă de ierburi. Și vinul alb trebuie consumat corect.

Începem cu gustările. Vinurile albe de masă, în cazul respectiv se potrivesc nu doar cu mâncărurile din pește, dar și cele din carne. Nu fac excepție nici legumele, care pot fi consumate cu vin sec, dulce, demisec și chiar demidulce. Din bucatele principale fierbinți în top se află peștele fiert sau preparat la abur, cu sos sau doar prăjit. Sunt potrivite și mâncărurile separate din fructe de mare.

Iată că am ajuns și la desert. Aici desigur, că se potrivesc vinurile spumante. Anume aceste vinuri trebuie servite la desert. Și în primul rând șampania. Astfel, șampania dulce va suplini gustul fructelor, prăjiturilor sau a bomboanelor și înghețatei. Șampania poate fi servită cu nuci – fie că este vorba de fistic sau migdale prăjite.