Produsele de post pe care nu ar trebui să le cumperi niciodată

Produsele de post pe care nu ar trebui să le cumperi niciodată

-
//
22.03.2018

Nutriționiștii sfătuiesc credincioșii cum să aleagă cele mai bune produse de post și cum să le combine ca să nu devină anemici pînă la Paşte.

Produsele de post pe care nu ar trebui să le cumperi niciodată

În categoria produselor nocive intră pateurile vegetale și „mezelurile”, din cauza conținutului mare de „E-uri” sau alte sintetice menite să facă produsul să semene cît mai mult la gust, miros și culoare cu alimentul pe care îl imită.

„Pateul din soia conține la fel de mulți aditivi ca cel animal, poate chiar mai mulți. La fel și salamul, și crenvurștii de post sau șnițelul, care mai e și prăjit. În niciun caz nu trebuie să mîncăm zilnic astfel de produse”, recomandă  medicul nutriționist.

Dintre toate produsele de soia, cea mai sănătoasă este brînza tofu. Pe locul următor se află laptele de soia, pe care îl puteți consuma zilnic.

Mazărea, fasolea și ciupercile, alternativa la carne

Multe persoane se îngrașă în timpul postului, pentru că mănîncă în exces pîine, paste, cartofi preparați divers, margarină, dulciuri de post (care conțin mai mult zahăr).

Deși postul este o bună ocazie pentru detoxifierea organismului, carnea, lactatele și ouăle conțin proteine neegalate de produsele vegetale.

„În perioada postului, proteinele necesare bunei funcționari a organismului ni le putem lua din mazăre, fasole, ciuperci, soia nemodificată genetic, masline, semințe de floarea-soarelui, de dovleac, nuci, migdale, arahide, alune de pădure (conțin de trei ori mai mule proteine decît carnea)”, adaugă nutriționistul.

Pentru postul de dinaintea Paştelui, medicii nu recomandă suplimente alimentare.

Persoanele care sînt obișnuite să manînce foarte multă carne zilnic vor resimți mai adînc postul, vor avea stări de astenie, eventual modificari ale tensiunii arteriale. Cei antrenați, care țin postul miercuri și vineri, nu vor avea probleme.

„Postul nu este indicat copiilor sub 16 ani, persoanelor slăbite, care suferă de boli cronice (TBC, cancer, afectiuni digestive) și gravidelor”, recomandă medicul.

Sursa: realitatea.net