Midiile sunt unele din cele mai renumite delicatese. Proprietățile benefice ale midiilor au fost apreciate de întreaga lume. Anual, fermele specializate în creșterea acestor fructe de mare produc în jur zece milioane tone. Creșterea artificială a midiilor a început foarte demult. Istoria spune, că în anul 1234, pescarii irlandezi au fost primii care au inventat metoda artificială de creștere a acestui delicates. Atunci, scoicile cu icre erau așezate pe trunchiuri de stejar și coborîte la fundul mării. În prezent, industria alimentară are o abordare mult mai modernă.
Speciile de scoici pot fi distinse după mărime (de la 5 cm pînă la 20 cm), după culoare (de la maro-auriu pînă la albastru-negru), după perioada de viață (de la 5 la 30 de ani) și gustul cărnii. Se consideră, că carnea midiilor de culoare neagră este mai moale și mai fină, decît a celor din Orientul Îndepărtat. Trăiesc scoicile în colonii mari în apă curată, formînd așa-numitele borcane cu midii. De regulă, densitatea midiilor poate ajunge la cîteva sute de mii de scoici pe metru pătrat.
Ce beneficii aduc midiile?
* Carnea de midii este o sursă de proteine de calitate înaltă și abundă în fosfatide, care au un efect benefic asupra activității ficatului .
* Midiile sunt bogate în grăsimi, în componența cărora intră acizi grași polinesaturați. Aceste substanțe măresc activitatea creierului și stabilizează vederea.
* Midiile sunt un antioxidant perfect. Carnea acestor fructe de mare conține un număr mare de microelemente, printer care cupru, cobalt, iod, mangan, zinc, aproximativ douăzeci de aminoacizi și vitaminele PP, B1, B6, B2, E, și D.
* Consumul midiilor poate reduce riscul îmbolnăvirilor de cancer și este un produs incontestabil în profilaxia artritei. Mai mult, midiile întăresc excelent sistemul imunitar.
* Midiile sunt benefice pentru normalizarea metabolismului, stimularea procesului sanguin, tonificarea organismului. Carnea de midii se recomandă pacienților supuși radiației și care suferă de diverse boli de sînge.
* Midiile sunt bogate în minerale și glicogen. Carnea lor conține peste 30 de micro și macroelemente, practic întreaga gamă de vitamine, printre care provitamina D3 și un șir de fermenți, care contribuie la îmbunătățirea digestiei.
* Midiile conțin un număr mare de acizi polinesaturați, in special acidul arahidonic, dar și o cantitate mare de fosfatide. Deasmenea, carnea de midii conține un nivel sporit de cobalt: de 10 ori mai mult decât în carnea de pui, carnea de vită sau ficatul de porc.
Cum gătim midiile?
Midiile fierte-congelate se fierb 2-3 minute după ce apa a început să clocotească. Midiile congelate se fierb 5-7 minute. Midiile proaspete în scoici se fierb timp de 12 minute. În cuptorul cu microunde la putere maximă midiile congelate pot fi fierte cu puțină apă (un pahar de apă la o jumătate de kilogram de midii) timp de 7 minute, la o putere de 800 W.