Fasolea – cel mai echilibrat aliment

Fasolea – cel mai echilibrat aliment

-
//
03.07.2014

O alimentație echilibrată presupune nu doar declarații precum că ”mă alimentez corect”. Abilitatea de a alcătui meniul în așa fel, încît acesta să conțină toate substanțele nutritive necesare organismului – este cheia spre o sănătate de invidiat, unei bune dispoziții și capacități de a te bucura de fiecare zi de viață. Cum calculăm necesarul zilnic de calorii, grame și procente? – veți întreba dvs. Nu e chiar atît de complicat. Trebuie doar să alegi produsele în dependență de proprietățile acestora, care sunt un adevărat depozit de substanțe nutritive. Unul din aceste alimente – este fasolea.

Fasolea – cel mai echilibrat aliment

Complex de vitamine și minerale

Fasolea este la mare căutare pentru volumul mare de proteine, care comparativ cu proteinele ce se regăsesc în carne se asimilează mult mai repede și ușor. Aceasta înseamnă, că nu trebuie să diversificați meniul, pentru a vă asigura organismul cu volumul necesar de proteine. Dacă veți include fasolea în meniul dvs. săptămînal, aceasta poate fi sursa de baza a acestor substanțe utile.

Fasolea este bogată și în vitamine, precum vitaminele С, РР, В1, В2, В6. Printre macro- și microelementele necesare pentru o viață sănătoasă se numără zincul, cuprul și potasiul. Iar nivelul ridicat de fier ajută la protejarea organismului de infectii.

Alegem fasolea în funcție de preferințe

Fasolea poate fi albă, neagră sau roșie... De altfel există și alte soiuri. Pentru a face alegerea corectă, vă oferim cîteva informații utile despre fiecare soi de fasole în parte.

Fasolea albă – este cel mai ușor de procurat, deoarece are o largă răspîndire. Are un gust delicat și este sfărămicioasă. Acest soi de fasole este perfect pentru fierbere și conservare. Fasolea albă poate fi utilizată la prepararea unei varietăți de mîncăruri delicioase și sănătoase, consumate atît în fiecare zi, cît și pentru masa de sărbătoare. Este un produs dietic perfect și care alungă senzația de foame.

Fasolea roșie kidney este perfectă pentru prepararea supelor, garniturilor și salatelor. De asemenea, cu aceste fasole se umplă roșii și ardei. Kidney – are nu doar un gust plăcut, dar va fi și un decor pentru masa dvs. grație faptului, că are o culoare roșie-închis, iar după prelucrarea termică capătă o nuanță de roz. Poate fi combinată cu diverse condimente, deoarece absoarbe excelent aroma lor.

Fasolea – cel mai echilibrat aliment

Fasolea neagra atrage prin culoarea sa neobișnuită. Aceasta se distinge printr-o textură delicată și își păstrează forma în timpul gătitului. Gustul dulceag, puțin amărăui dă frîu liber imaginației culinare. Fasolea neagra este folosită în supe, tocanițe, salate, mîncăruri din legume și carne.

Fasole black eyed sau ”ochi negru” – este o fasole cu o aromă puternică de legume. Aceasta nu necesită să fie pusă la înmuiat în apă și se fierbe foarte repede. Este suficient doar o jumătate de oră, pentru ca să savurați din mîncarea delicioasă. Mai mult, are și un aspect foarte original. În SUA, fasolea black eyed este folosită la prepararea "Jumping Ioan" – o mîncare tradițională de Revelion . Poate vă surprindeți și dvs. oaspeții în perioada sărbătorilor de iarnă?...

Pinto – este o fasole pestriță, care după fierbere, la fel ca și fasolea kidney capătă o culoare roz. Această leguminoasă se deosebește de celelalte fasole prin gustul ei delicat și cremos, care este universal, motiv pentru care poate fi utilizată la prepararea oricărei mîncări. Fasolea pinto trebuie însă, pusă la înmuiat în apă cel pițin pentru 4 ore și fiartă încă o oră și jumătate. Efortul însă merită.

Fasolea lima – are nu doar un gust delicios, dar și un aspect atrăgător. Ea se aseamănă cu o scoică de mare. Grație gustului și proporietăților de ași păstra forma în timpul gătitului, produsul este utilizat pe larg în supe, tocănițe și musaca.

Fasolea maș cel mai bine se potrivește pentru experimentele culinare, la prepararea rețetelor din bucătăria japoneză, coreeană, chineză și cea indiană. Fiartă, fasolea maș are o aromă fină de plante și nuci. Această leguminoasă se fierbe nu mai mult de 40 de minute. Dacă nu preferați mîncărurile asiatice, atunci puteți prepara garnituri tradiționale și tocănițe. Această fasole nu vă va dezamăgi.

Spectrul larg de soiuri de fasole – este un motiv în plus pentru a vă diversifica meniul cu mîncăruri sănătoase și gustoase.

Iată cîteva secrete pentru prepararea fasolei:

Întîi de toate, înmuiați fasolea în apă rece peste noapte sau în apă clocotită pentru 1-2 ore, după care vărsați apa. La un pahar de fasole se toarnă 5 cești cu apă și se pune la fiert. După ce fasolea a fiert 10 minute la foc tare, continuați să o fierbeți la foc mic. Adăugați sare la sfârșit, deoarece aceasta încetinește procesul de gătire.

Păstrați fasolea în recipiente ermetic închise, într-un loc răcoros și uscat. Nu amestecați boabele proaspete cu cele vechi, pentru că ele necesită perioade diferite la preparare.