Toată lumea știe despre calitățile minunate ale brânzei și beneficiile sale pentru organismul nostru. Dar nu toți știu cum să facă brânză acasă.
Cum să prepari brânză?
Pentru a prepara brânză acasă avem nevoie de 2 litri de lapte, tifon curat, două cratițe care să încapă una în alta și un pic de răbdare. Acest proces durează aproximativ o zi, în schimb brânza iese gustoasă.
Turnăm laptele în cratiță, acoperim cu un capac și îl punem într-un loc cald, aproape de aragaz sau pentru un timp în care laptele să se înăcrească. Dacă ați pus, laptele dimineața, puteți fi siguri că în dimineața zilei următoare va fi gata, cu toate că mult depinde și de calitatea laptelui.
Uneori pentru un gust mai bun se adaugă în cratiță câteva linguri de chefir sau smântână cu un conținut mic de grăsime. Apoi, cratița se pune într-o cratiță mai mare, de aceiași înalțime, iar spațiul dintre vase se va umple cu apă.
Vasele se pun la foc mic și nici măcar pentru o secundă nu le pierdem din ochi. În timpul fierberii apei veți observa cum laptele acru se va îndepărta de pereții cratiței și va apărea un lichid gălbui. Imediat trebuie de luat cratițele de pe foc, cratița mai mică o scoatem și răcim conținutul.
Mai departe totul e simplu. Aranjăm tifonul peste o strecurătoare și cu ajutorul unei linguri punem compoziția din cratiță. Colțurile tifonunui le legăm între ele și facem nodulul în așa fel încât din conținut să se prelingă zerul. Ceea ce rămâne în legătura de tifon, este brânza.
Este important să ne amintim că în laptele fermentat este foarte multă apă. Scopul este de a scăpa de cantitatea de apă conținută. Ca să pregătim mai bine brânza din cheag, acesta se taie mai întâi dreptunghiular în cratiță, și apoi se pune în tifon.
Pregătirea brânzei în condiții casnice nu este grea deloc.
Este important să îndepărtăm zerul.
Dacă apa se supraîncălzește brânza va ieși tare.
Dacă nu se încalzește bine va fi greu de separate brânza de apă, și aceasta va ieși acră.
Dacă doriți să obțineți brânză mai densă, puneți un fund de bucătărie opărit cu apă clocotită peste strecurătoare, și ceva greu deasupra.
Din zer putem obține, jele, jele din fructe și pomușoare, sau chiar și cvas.
Iată de exemplu cum facem jele din zer. La un kg de zer, luăm 120g zahăr, 30g gelatină și 80-100 g de gem de fructe. Se scurge prin mai multe straturi de tifon, și în zerul încălzit se adaugă zahărul. Mai bine sub formă de sirop, pregătit din zer. Apoi, după o jumătate de oră, se toarnă gelatina. Amestecul se încălzește până aproape de fierbere. Apoi se adaugă fructele și pomușoarele iar jeleul se toarnă în forme.
Încercați, e foarte gustos!