Vara este anotimpul perfect pentru odihna, dar si pentru pregătirea rezervelor pentru iarna. Practic in toate gospodăriile din tara, vara lucrul este in toi. Sunt făcute rezerve, se usucă verdeața si fructe, sunt preparate salate si desigur ca se fierbe dulceața. Exista o mulțime de secrete pentru prepararea acestui deliciu. Va oferim câteva sfaturi in acest articol.
Fructele destinate pentru dulceața trebuie culese intr-o zi cu soare si in ziua in care planifici sa fierbi dulceața. Fructele culese pe timp ploios, vor acumula multa umiditate. Din acest motiv, acestea se vor răsfierbe in procesul de preparare, iar consistenta dulcetei va fi apoasa. Important, toate fructele trebuie sa fie coapte – atunci si dulceața va fi mult mai delicioasa.
Pentru prepararea dulcetei din căpșuni sau mure, inițial fructele sunt spălate, după care sunt presărate cu zahar si se lasă pentru 2-3 ore.
Pentru înlăturarea sâmburelui din vișina, gospodinele cu experiența recomanda sa utilizam un dispozitiv special, lucru care va permite accelerarea procesului și păstrarea aspectului fructelor.
Vasul in care se va fierbe dulceața trebuie sa fie larg, însa nu prea înalt, pentru ca lichidul sa se evaporeze mai repede. Bolurile pentru 2-4 kg de fructe sunt cele mai comode. In boluri mari, fructele isi vor pierde forma, iar dulceața se va transforma in gem. Vasul in care urmează sa fie fiarta dulceața trebuie sa fie perfect curat. Nu se permite utilizarea veselei, pe care sunt depuneri de calcar sau rugina.
Prepararea dulceței începe cu fierberea siropului. In bol se toarna zaharul si apa (proportia conform rețetei) si se fierbe pina la topirea zaharului. După care se adaugă fructele si iarăși se fierbe. Primele 5-10 minute la foc mic, pentru a nu se forma multa spuma, după care la foc iute. In timpul fierberii, spuma trebuie îndepărtata neapărat, pentru a nu permite alterarea produsului. Iar pentru a evita zbârcirea fructelor, la fiecare 5-7 minute dulceața trebuie luata de pe foc. Cum ne dam seama, ca dulceața este gata...? Fructele nu plutesc deasupra, ci uniform in sirop. O picătura de sirop frecata intre degete formează un fir lipicios. Iar o picătura de sirop turnata pe o farfurie trebuie sa-si mentina forma.
Multe fructe, precum merele, caisele, prunele si gutuile după fierbere sunt transparente. Atunci când dulceața este fiarta, aceasta se lasă pentru ceva timp sa se răcorească. După care se toarnă in borcane curate si uscate. Nici intr-un caz nu se permite acoperirea vasului cu un capac. In acest scop poate fi folosit tifonul sau hârtia de pergament. Borcanele din sticla in care va fi păstrata dulceața se spală bine sunt clătite cu apa fierbinte si uscate. Dulceața se toarnă in borcane uscate si fierbinți. Deliciul trebuie păstrat intr-o încăpere uscata si răcoroasa. Borcanele sunt acoperite cu hârtie de pergament, după care cu un cerc de carton, urmează inca un strat de hârtie de pergament si se leagă cu sfoara, anterior umezita. Atunci când se va usca, sfoara nu va permite pătrunderea aerului in borcan.
Daca dulceața s-a zaharisit, aceasta se toarnă din borcane intr-un bol, se adaugă 3 linguri mari de apa la fiecare kilogram de dulceața si se fierbe la foc încet timp de 5-8 minute, mestecând in continuu. Dulceața fierbinte se toarnă in borcane, după care se raceste si se sigilează.
Dulceața care s-a inacrit trebuie fiarta inca o data, adăugind la fiecare kilogram de dulceața 200 de grame de zahar. Atenție, in timpul fierberii se va forma foarte multa spuma, care trebuie înlăturata. Atunci când nu se va mai forma spuma, dulceața se toarnă in borcane, se raceste si se sigilează.
Daca veti urma aceste simple recomandări, chiar si o tinara gospodina va reuși sa-si bucure pe timp de iarna persoanele dragi cu dulceața preparata in condiții casnice. Curaj si totul va va reuși.