Maria Andriuță - pasionată de gastronomie și un gurmand adevărat. "Pentru mine, gătirea este un fel de meditație în care te poți scufunda totalmente în procesul de creație. Și probabil ca este cel mai rapid mod să savurezi rezultatul muncii tale! :) "
Mâncarea preferată din copilăria pe care am petrecut-o în Yalta. Revenind de pe plajă, împreună cu surorile mele deseori intram în magazinul de legume, unde în niște butoaie enorme se vindeau castraveți murați. Pentru 3-5 copeici (atât era prețul) ronțăiai un castravecior, amintindu-ți de poznele pe care le-ai făcut. Ce amintiri frumoase...
Aceasta este rețeta noastră de familie a castraveților murați, secretul căreia constă în rapiditatea preparării, asta pentru că niciodată nu-ți ajunge răbdare să guști unul.
Vom avea nevoie de:
Castraveți – câți vor încăpea într-un borcan de 5 litri
Usturoi – 4 căpățâni
Piper iute – 1/3 linguriță de ceai
Frunze de vișin, tulpină de mărar cu tot cu semințe, câteva frunze de hrean, frunze de coacăză neagră.
3 litri de apă clocotită
Sare de bucătărie – 3 linguri mari
Castraveții se taie la capete. Faceți o tăietură la fiecare castravete, însă nu până la capăt.
Curățați usturoiul. Pregătiți verdeața – tăiați mărarul și hreanul în bucăți a câte 5 cm.
Așezați castraveții în borcan și adăugați în straturi verdeața și câte un cățel de usturoi tăiat în jumătate.
Stratul superior de castraveți trebuie să fie acoperit cu frunze de hrean. În final adăugăm în borcan piperul iute.