Mulți au auzit despre beneficiile peștelui - acizi grași polinesaturați omega-3 (ulei de pește notoriu), precum și o varietate de substanţe nutritive, care nu se conţin decît în pește și în fructele de mare, nemaivorbind de varietăţile de bucate în care este inclus peștele. Eu sunt de părerea, că peștele într-o formă sau alta, trebuie consumat de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, și, desigur, eu cu plăcere urmez acest principiu.
Cu toate acestea, pregătirea bucatelor din pește în mod corespunzător - nu este cel mai important, pentru început ar trebui să fiţi capabili să-l alegeţi. Aceasta este una dintre cele mai importante abilități necesare pentru a supraviețui în oraș, unde sunt atît de mulţi vînzători, dar nu sunt în acelaş timp pescari, de la care să putem cumpăra produse proaspete garantate. Reţineţi cîteva reguli simple - și nimeni nu va putea profita de credulitatea dumneavoastră pentru a vă oferi pește vechi.
Sfatul unu: Cumpărați pește viu
Cel mai bun mod de a cumpăra pește proaspăt – să-l cumpăraţi viu. În unele magazine mari, puteți găsi acvarii cu crapi iar peștele adus recent poate arată încă semne de viață. Ei bine, dar dacă pește viu nu aţi găsit, atunci ...
Sfatul doi: Examinați branhiile
Branhiile - un "instrument" principal în determinarea prospețimii peștelui. Ele ar trebui să fie de culoare roșie aprinsă, deși la unele specii de pești pot fi şi de culoare roșie închisă. Mirosul neplăcut, gri sau "branhii înnegrite? La revedere, pește.
Sfatul trei: Mirosiţi
Cumpărînd pește, încredinţaţi-vă nasului mai mult decât urechilor - vînzătorul vă poate asigura că peștele e proaspăt, dar mirosul nu vă poate păcăli. Paradoxul este că peștele proaspăt nu miroase a pește. El are un miros proaspat, nu prea puternic marin. Prezența unui miros neplăcut, înțepător - un motiv să renunțaţi la cumpărătură.
Sfatul patru: Ochi în ochi
Ochii - nu ai dvs, ai peștelui - ar trebui să fie clari, transparenţi. În cazul în care ochii devin tulburi sau chiar mai mult, peștele îi are uscaţi, asta ne vorbeşte despre faptul că peştele a reușit să stea mult pe tejghea.
Sfatul cinci: Examinați solzii
Solzii strălucitori, curaţi - un semn de prospețime. Când vine vorba de solzi de pește marin, pe suprafață nu ar trebui să fie noroi, dar acesta nu este un indicator de apă dulce: linul adesea este pregătit necurățat, împreună cu mucus.
Sfatul şase: Testul de elasticitate
Apăsați ușor pe suprafața peştelui - dacă va rămâne o gaură, atunci peștele este nesuficient de proaspăt. Carnea, peștelui prins recent este densă, rezistentă și-şi recuperează forma rapid.
Sfatul şapte: Alegem fileuri
Verificarea prospețimii fileului de pește este mult mai grea decât a peștelui întreg, deaceea vânzătorii fără scrupule, de multe ori folosesc pentru fileu cele mai ieftine exemplare. Cel mai bun mod – de a cumpăra peștele întreg și de a face propriul dvs. fileu, este ușor și sigur. Dar dacă vă decideți să cumpărați un file – vă recomand să respectaţi instrucţiunile de mai sus: miros, elasticitatea cărnii, aspectul solzilor.
Sfat opt: nu vă lăsaţi bătuţi
Adesea, vînzătorii utilizează diverse trucuri, cum ar fi vînzarea carcaselor de pește fără cap, acesta e mult mai dificil de a determina prospetimea sau chiar încercarea de a vinde peștele dezghețat în locul celui refrigerat. Chiar dacă faceți cumpărături numai în locuri verificate deja – oricum să fiţi foarte atenţi.
Sfatul nouă: carnea și oasele
Dacă ați cumpărat deja peștele, l-aţi adus acasă și aţi început curăţarea - reţineţi: dacă oasele se îndepărtează de carne, înseamnă că intuiția la alegerea peștelui nu v-a ajutat.
Sfatul zece: în restaurant
Comandînd preparate din pește la restaurant, vă puteți înșela brutal în așteptările lor. Ei bine, în cazul în care în restaurant este o vitrină cu gheață, care este plină cu pește, iar chelnerul vă poate confirma că peștele e proaspăt și fructele de mare, atunci fiţi pe pace. Să comandaţi sau nu sushi – decideţi dvs, eu aș adăuga doar, că majoritatea speciilor de pește - cu excepția, poate, a somonului - vine în barurile noastre sushi în formă congelată.