10 cele mai scumpe din lume feluri de mîncare

10 cele mai scumpe din lume feluri de mîncare

-
//
23.06.2014

Regula „cu cît mai scump - cu atît mai bun" în cazul culinăriei nu funcționează întotdeauna. Sandwich-rile pregătite într-o cafenea greu de definit, pentru cineva vor fi mult mai apetisante decît filet mignon servit în unul din restaurantele de elită. Pe de altă parte, cînd vi se expune un fel de mîncare, al cărei cost este estimat nu în zeci, ci sute de unități convenționale, vrînd-nevrînd, începeți să admirați și să vă minunați de gustul acestei mîncări - doar pentru că nu vreți să regretați după banii cheltuiți. Cu toate acestea, de regulă, asemenea admirație este sinceră: cei care propun asemenea bucate scumpe tind nu atît de mult de a face bani pe nimic, ci pe modul de a-și demonstra abilitățile lor culinare și imaginative. Forbes a ales 10 capodopere comestibile, care pot provoca o lovitură serioasă asupra bugetului gurmanzilor.

FleurBurger 5000

Costul: 5000 dolari

Unde se pregăteşte: Fleur, Las Vegas, Statele Unite ale Americii

10 cele mai scumpe din lume feluri de mîncare

Francez din naștere, Hubert Keller se bucură de mare prestigiu în rîndul bucătarilor americani. El deține mai multe restaurante, inclusiv Fleur, situat în capitala mondială a jocurilor de noroc. Anume aici, se servește burgerul gigant care costă 5000 dolari: carne de vită Kobe, foie gras și sos de trufe, și toate pe o chiflă luxuriantă și crocantă. Ca un bonus - o sticlă de vin Château Pétrus, 1995 anul de recoltare, precum și pocale exclusive, care, în cazul în care clientul dorește acest lucru, va fi trimis acasa cu un certificat de calitate. În plus, însoțitorul celui care va comanda FleurBurger 5000, va primi un burger gratuit - obișnuit.

Golden Opulence Sundae

Costul: 1000 dolari

Unde se pregăteşte: Serendipity III, New York, SUA

10 cele mai scumpe din lume feluri de mîncare

Cafeneaua legendară din Upper East Side este adesea numită „fast-food de clasă lux": hot dog-rile, sandwich-urile și burgerii de aici sunt mult mai scumpi decît la cantinele obișnuite. Da și deserturile de la Serendipity III costă bănuți: este doar Golden Opulence Sundae! Ea se bazează pe înghețata de frișcă cu vanilie Tahitian. Umplută grațios cu cremă și decorată cu foițe de aur, comestibile, și cu ciocolată rasă, cea mai scumpă ciocolată din lume, Amedei Porceleana. La desert se servesc fructe exotice confiate, drajeuri de aur, vișine din marțipan și o farfurioară cu caviar. Pentru Gold Opulence Sundae este nevoie de a da comandă cu nu mai puțin de 48 de ore în avans, în caz contrar, bucătarii nu vor reuși să se ocupe de comandă la timp.

Zillion Dollar Lobster Frittata

Costul: 1000 dolari

Unde se pregăteşte: Norma's, Le Parker Meridien, New York, SUA

10 cele mai scumpe din lume feluri de mîncare

Puține mîncăruri pot fi mai ieftin și mai ușor de pregătit decît omleta: bateți cîteva ouă și prăjiți-le într-o tigaie, lucru ce îl poate face chiar și un copil. Cu toate acestea, bucătarul-șef al restaurantului Norma's, departamentul Le Parker Meridien a demonstrat că, chiar omleta poate fi o adevărată capodoperă. Însă, produsele necesare sunt de departe cele mai accesibile: în loc de lapte, făină și verdeață - carne de homar întreg, smîntînă, arpagic și 10 uncii icre sturion. Potrivit serviciului de presă al hotelului, costul omletei este aproape imposibil de distins de prețul său declarat în meniu. Zillion Dollar Lobster Frittata - un mod nu de a face bani pe baza clienților fideli, ci de a-i impresiona. Pentru cei ce vor să economisească este o versiune "light", cu o cantitate mai mică de icre - doar 100 $.

Sushi Del Oriente

Costul: 2034 dolari

Unde se pregăteşte: Angelito Araneta Jr., Manila, Filipine

10 cele mai scumpe din lume feluri de mîncare

Sosind la Moscova și văzînd unul din numeroasele restaurante „japoneze", indigenii din țara soarelui răsare, de obicei, vin în nedumerire: conform imaginației lor, sushi și rolce ele ar trebui să arate un pic diferit, nu mai vorbim de gustul acestora. Mă întreb sentimente ar trezi japonejilor bucătarul filipinez Angelito Araneta Jr., care a inventat sushi nigiri în cele mai subțiri folii de aur de 24 carate și decorate cu diamante. Și nu aur simplu, ci african - fiecare cîntărind 0,2 g. În mod normal, acest fel de mîncare este comandat de către potențialii soți, care în timpul cinei vor cere mîna iubitei lor - în speranța că după o porție de Sushi Del Oriente nici o încăpățînată, nu va putea spune „nu”.

Pizza Louis XIII

Costul: € 8300

Unde se  pregăteşte: Renato Viola

10 cele mai scumpe din lume feluri de mîncare

Pizza ca fel de mîncare, este dificil de numit rafinată, chiar foarte greu: în orașele mari, aceasta se vinde la fiecare colț de stradă pentru bănuți. Cu toate acestea, bucătarul italian Renato Viola, a vrut să rupă acest stereotip și a inventat o rețetă unică pentru pizza, care se potrivește recepțiilor regale. În ochii clientului Viola pune pe aluatul cu creveți, pregătit din timp, languste și carne de homar, trei tipuri de caviar și buffalo din mozzarella – cașcaval pregătit din lapte de bivoliță neagră. În calitate de adaos este utilizat cognacul de elită Remy Martin Louis XIII. Chiar și sarea nu este una oarecare, ci de culoare roz, australiană extrasă din Bazinul Murray, unde algele roșii cresc din abundență. Să vă  suprasaturați nu va fi cu putință: Pizza Louis XIII are un diametru de 20 cm.

Macaroons Haute Couture

Preţul: de la € 5750 pe kilogram

Unde se pregăteşte: Pierre Herme, Paris, Franța

10 cele mai scumpe din lume feluri de mîncare

Bucătarul-șef, de origine franceză, care se ocupă de produsele de patiserie, Pierre Herme, și-a început cariera la vîrsta de 14 ani. Astăzi, dulciurile făcute conform rețetelor sale, sunt specialități culinare vîndute în magazine la prețuri mult mai mari decît cele medii. Cu toate acestea, își permit mulți să cumpere o cutie de biscuiți sau bomboane de la Hermè  - însă un kilogram de paste are un preț mai puțin accesibil pentru toată lumea. Vorbim, cu siguranță nu despre paste, ci despre prăjituri. În arsenalul renumitului bucătar-patiser sunt sute de rețete diferite pentru dulciuri. În aluatul ce are la bază albușul de ou, el poate adăuga aproape orice ingredient, începînd cu untul de arahide, caramelă și fructe exotice și terminînd cu petalele de trandafir, șampanie și sare de mare. Și aceasta nu este limita.

Samundari Khazana

Costul: 2000£      

Unde se pregăteşte: Bombay Brasserie, Londra, Marea Britanie

10 cele mai scumpe din lume feluri de mîncare

Auzind cuvîntul "curry", locuitorii din Rusia sunt îndreptaţi în primul rînd cu gîndul la condimentul  ocru-galben sau sosul cu același nume. În Asia, acest fel de mîncare se aseamănă cu "curry" – ceva asemănător cu o tocană de legume, carne sau pește cu un sos gros. Aceasta costă relativ ieftin și nu este considerat un delicates. Cu toate acestea, într-un restaurant cu mîncare indiană din Londra Bombay Brasserie, s-au gîndit cum să facă ca acest curry să fie elementul cel mai scump din meniu. Pentru era nevoie doar de a folosi la fabricarea lui fructe valoaroase de mare: homar, prins în largul coastei Scoției, crabi devonshire, melci și abaloni. În Samundari Khazana la fel este inclus, trufe și Beluga caviar. Bucătarul şef  al restaurantului Prahlad Hedge, spune că la bază stă o reţetă împrumutată din experiențele culinare ale mamei sale.

The Fortress Stilt Fisherman Indulgence

Costul: 14.500 dolari

Unde se pregăteşte: Wine3, The Fortress Resort and Spa, Galle, Şri Lanka

10 cele mai scumpe din lume feluri de mîncare

Sosind pentru prima oară  în Şri Lanka, este greu de crezut că statul acesta mic este patria unora din cele mai scumpe deserturi din lume, pentru că locuitorii insulei trăiesc foarte modest. Cu toate acestea cofetarii restaurantului Wine 3, care se află pe teritoriul unui hotel de lux The Fortress, au decis să surprindă oaspeții care îl vizitează. Delicatețea inventată de ei constă din cassata italiană (dulciuri pe bază de  biscuiți) cu lichior bun la gust Irish Cream, din mango conservat și rodii, și din  Sabayon (cremă de ou, bătut cu vin), pe bază de șampanie, de brand Dom Perignon. În calitate de ornamente se foloseşte ciocolata făcută manual în figurină de peşte.Elementul important decorativ al desertului - pur acvamarin, de 80 de carate.

Wagyu Meat Pie

Costul: 8000₤

Unde se pregăteşte: Fence Gate Inn, Lancashire, Marea Britanie

10 cele mai scumpe din lume feluri de mîncare

Vagyu din carne de vită – fel extrem de costisitor din carne. Principalii furnizori pe piața mondială - Japonia și Australia. Fermierii, desigur, nu se grăbesc  să împărtășească cu publicul toate secretele produceriii, dar există zvonuri că carnea de marmură este atît de gustoasă și fină, pentru că taurii consumă bere și li se mai  face masaj, folosind ulei în loc de sake. Checul din carne de vită Vagyu - plăcere nu prea ieftină. Mai ales în cazul în care în componenţa sa intră trufe și ciuperci Matsutake, iar carnea în sine este marinată în două sticle de Chateau Mouton Rothschild din recolta de vin în 1982. Presupunînd, că doritori să cumpere un astfel de chec există puțini, managementul restaurantului este gata să-l vîndă pe bucăţi - pentru fiecare se cere  2000₤.

Sultan's Golden Cake

Costul: 1000 $

Unde se pregăteşte: Çırağan Palace Kempinski, Istanbul, Turcia

Turcilor le place tot ce-i auriu și tot ce-i strălucitor se reflectă nu numai în interioarele hotelurilor locale de lux, dar, de asemenea, în felurile de mîncare, care oferă gust oaspeților. Deci, în Çırağan Palace Kempinski se pregăteşte o prăjitură care ar putea fi pusă la masa sultanului. Rețeta include caise jamaicane înmuiate în rom, smochine, pere și gutui, vanilie din Polinezia Franceză și grîu francez, trufe și caramelă. Desertul e  acoperit cu un strat de aur comestibil de 24 de karate. Prăjitura de Aur a Sultanului este servită într-o puşculiţă de argint făcută manual, care poate fi luată acasă ca suvenir. Administarţia hotelului avertizează: cel care vrea să fie răsfățat cu prăjitura de aur, trebuie să raporteze bucătarilor cu privire la dorința lor cu cel puțin 72 de ore înainte.

10 cele mai scumpe din lume feluri de mîncare