„Tată de duminică”: cum să rămâneți apropiați la distanță

„Tată de duminică”: cum să rămâneți apropiați la distanță

0
//
07.06.2016

Căsătoriile se încheie în ceruri, dar se desfac absolut prozaic – în instanța de judecată. Acest eveniment este deseori umbrit nu atât de problemele de comunicare dintre soți, cât de ruperea contactului permanent cu copiii. De cele mai multe ori această problemă afectează tații. Însă există o mulțime de posibilități să rămâneți aproape de fiu sau fiică, chiar dacă comunicați personal doar în zilele de odihnă.

„Tată de duminică”: cum să rămâneți apropiați la distanță

Rețelele de socializare

În prezent este de bon-ton să vorbim negativ despre rețelele sociale, pentru că acestea consumă prea mult timp și devin o „gunoiște” de informații nefolositoare. Însă dacă micuţul dumneavoastră este un utilizator activ al rețelelor de socializare, Internetul poate deveni o platformă de comunicare regulată. Comentați fotografiile, corespondați, expediați-vă diverse imagini și postări – aceasta nu va înlocui comunicarea personală, dar va adăuga o senzație de prezență prietenească nonformală.

Posibilitățile legăturii mobile

Gradul de apropiere este determinat, în mare, de posibilitatea de a comunica atunci când acest lucru este necesar. Dacă vorbiți la telefon o dată pe săptămână, la aceeași oră, acest apel nu va adăuga relaţiei nici un fel de căldură sufletească. Dar dacă luați obiceiul să vorbiți zilnic, să comentați evenimentele care s-au petrecut cu copilul, contactul nu se va rupe. De ce să nu povestiți micuțului povestea de seară sau să nu îl ajutați la telefon cu rezolvarea temelor de acasă? Posibilitățile rețelei mobile sunt, în acest sens, absolut nelimitate. Întâlnirile personale sunt excelente, dar și „ședințele” zilnice la telefon sunt la fel de eficiente.

Poșta electronică

Poșta electronică poate părea unora un ajutor mai puțin eficient în menținerea legăturii cu copilul. Absolut greșit! Prin intermediul poștei electronice puteți expedia mesaje, scrisorele distractive, transmite fotografii și împărtăși impresii. În plus, poșta electronică, spre deosebire de rețelele sociale, creează sentimentul de intimitate – mesajele nu sunt văzute de nimeni în afară de tată și copil. Răspunzând la scrisori, fiul sau fiica va încerca să își formuleze gândurile şi să răspundă la întrebările formulate, creându-se astfel un sentiment de apropiere și comuniune.

„Tată de duminică”: cum să rămâneți apropiați la distanță

Șofer personal

Chiar dacă „ziua” dumneavoastră este duminica, fosta soție nu va avea nimic împotrivă dacă vă veți propune serviciile de transport al copilului la diverse cercuri, evenimente sau în vizită. Această variantă trebuie discutată totuși în prealabil. Astfel, veți avea parte și de mai multă comunicare, și de mai multă implicare în viața copilului.

Evenimente memorabile

Zile de naștere, spectacole școlare, matinee, concerte la școala de muzică – pentru copil este foarte important să știe că ambii părinți sunt mândri de el și îl aplaudă. Iar faptul că soții nu mai sunt împreună nu reduce din importanța tatălui în viața micuțului. Faceți-vă timp și mergeți la aceste activități ale copilului și vă veți reduce „șansele” să ajungeți în lista „taților de duminică”.

Hobby-uri comune

Nimic nu apropie mai mult oamenii ca hobby-urile comune. Acestea pot deveni un fel de „ciment” în relațiile dintre două persoane apropiate. Să zicem că fiul este pasionat de construirea avioanelor – foarte bine! Încercați să găsiți și dumneavoastră plăcere în acest proces. Atunci vor exista mai multe puncte de tangență. Vizitarea muzeelor tematice, discutarea unor fapte interesante din istorie, schimbul de sfaturi pentru depășirea anumitor greutăți – aceste activități comune sunt capabile să facă minuni chiar și acolo unde a rămas un pic de supărare din partea copilului.

„Tată de duminică”: cum să rămâneți apropiați la distanță

Trebuie să menționăm totuși că toate aceste metode funcționează exclusiv în sistem. În rutina zilnică, ținând cont de lipsa cronică de timp liber, este mare tentația de a deveni „magician” sub forma de „tată de week-end”, care cumpără copilului înghețată, îl duce la circ și nu îi împărtășește problemele sale. Însă scenariul zilei de odihnă devine, mai devreme sau mai târziu, prozaic, monoton, copilul crește și nu mai percepe la fel această zi, în care totul este permis. Ruperea legăturii și comunicării cu fosta soție nu semnifică, neapărat, o reacție în oglindă din partea micuțului, dar trebuie să depuneți totuși anumite eforturi. 

Sursa