mamaplus

Vrei să alegi spitalul unde vei naște? Lista maternităților și a departamentelor de obstetrică din Chișinău

-
//
08.10.2021

Multe femei iau în considerare alegerea unei maternități cu mult timp înainte de a naște. Chiar și așa, unele cupluri iau această decizie pe ultima sută de metri. Cei care planifică totul în cele mai mici detalii încă în primul trimestru de sarcină, analizează aspecte importante cum ar fi recenziile altor mămici, locația (care ar trebui să fie în proximitatea zonei în care locuiește familia) și nu în ultimul rând medicul care va asista la naștere. Este adevărat că acest proces este destul de complicat și tocmai de aceea ți-am pregătit câteva recomandări utile.

mamaplus

În municipiul Chișinău există două maternități de stat: maternitatea din cadrul Spitalului Municipal nr.1 și Maternitatea municipală nr. 2. De asemenea, maternitatea din cadrul Institutul Mamei și Copilului are statut republican și este disponibilă pentru toate femeile din raioanele și municipiile din țară. Indiferent de alegerea pe care o veți face, fie că este vorba despre o clinică privată sau o instituție medicală de stat, medicii și moașele își vor îndeplini munca la cel mai înalt nivel.

Cum să alegi maternitatea unde vei naște? Câteva recomandări utile pentru viitoarele mămici

Una dintre regulile principale ar fi să mergeți din timp într-o vizită la maternitatea pe care ați selectat-o și să nu vă limitați doar la imaginile pe care le găsiți online.

 • Străduiți-vă să mergeți la o consultație cu medicul obstetrician care va asista la naștere înainte de ziua cea mare.
 • Încercați să aflați mai multe detalii despre experiența profesională a echipei de medici și utilajul tehnic de care dispune maternitatea sau departamentul de obstetrică din clinica pe care ați selectat-o.
 • Totodată, este necesar să vă documentați cu privire la condițiile de aflare în clinică după naștere și numărul de persoane din salonul în care veți sta.
 • Aflați din timp dacă maternitatea sau departamentul de obstetrică nu se va închide pentru reparații în perioada în care este preconizată nașterea.
 • Luați în considerare distanța dintre spital și casă: dacă este convenabil, dacă va fi ușor să ajungeți acolo în orele de vârf.
 • Precizați în prealabil toate întrebările dvs. despre serviciile suplimentare ale maternității: posibilitatea de a primi ajutor suplimentar de la un consultant în alăptare sau un psiholog.

Nașterea în baza Poliței de asigurare obligatorie de asistență medicală 

Fiecare femeie din Moldova știe că în RM, nașterea este achitată de stat din fondul Asigurărilor Medicale Obligatorii, adică, nu se impune nicio plată financiară. Sunt suficiente exemple ale femeilor care nu s-au înțeles preventiv cu vreun medic și au venit la maternitate în travaliu, dar au născut cu succes fără a fi lipsite de atenția personalului medical și a doctorilor de serviciu.

Toate femeile gravide au dreptul la investigațiile cuprinse în Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, dacă există indicații clinice şi trimiteri eliberate de către medicul de familie sau medicul specialist (formularul 0-27e). Programul unic este prezentat  pe site-ul CNAM – www.cnam.md.

Se apropie nașterea? Luați toate documentele necesare, chemați ambulanța și îndreptați-vă spre maternitate. Unde anume? Mamaplus.md vă propune o listă cu maternitățile de stat și cele din cadrul clinicilor private din Chișinău.

Toate prețurile indicate mai jos sunt valabile la data publicării articolului: 08.10.2021

Maternități de stat

Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 ”Gheorghe Paladi”

mamaplus

Două secții de naștere au fost deschise în cadrul Spitalul Clinic Municipal Gheorghe Paladi, care a fost construit în 1959: în clădirea veche și în cea nouă a maternității. Ambele clădiri sunt dotate cu echipamente moderne necesare pentru îngrijiri medicale de calitate. În clădirea veche, saloanele în care stau lăuzele după naștere sunt mai spațioase, dar camera de baie este una pentru toată secția. Pe când, în clădirea nouă sunt și saloane pentru o singură persoană, cu toate comoditățile. Există unități de terapie intensivă pentru copii și toate condițiile pentru alăptarea copiilor prematuri. Spitalul garantează un mediu confortabil pentru toți pacienții care primesc cele mai bune îngrijiri medicale posibile.

 • Săli de naștere: individuale.
 • Saloane: boxe individuale, saloane cu 2,3 și 5 paturi.
 • Condiții: circa 40 % dintre saloane dispun de duș și toaletă, pentru restul saloanelor sunt câteva dușuri și veceuri pe coridor.
 • Saloane cu plată: nu sunt.

Adresa: str. Melestiu, 20.
Numere de telefon: +373 022 809 557, +373 022 809 484

Site
Facebook

Maternitatea municipală №2

mamaplus

Maternitatea Municipală nr.2 este o instituție cu tradiții, care își propune să aducă sub același acoperiș cei mai buni și experimentați medici. Personalul maternității garantează furnizarea de servicii profesionale de înaltă calitate, combinate cu o abordare individuală pentru fiecare pacientă. Condițiile de ședere în spital s-au îmbunătățit semnificativ după renovare: spitalul are secții cu un singur pat, două și trei paturi, există secții cu facilități individuale.

 • Săli de naștere: individuale
 • Saloane: boxe individuale și saloane cu 2 și 3 paturi
 • Condiții: există saloane cu facilități individuale

Numere de telefon: +373 022 223 286, 022 225 584
Adresa: bd. Grigore Vieru, 12

Site

Institutul Mamei și Copilului

mamaplus

În cadrul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău există o maternitate cu statut republican, unde pot naște femei din toate raioanele țării. Institutul are o maternitate, o clinică pentru femei, o clinică pentru copii, un spital de pediatrie și chirurgical și un departament științific. Institutul Mamei și Copilului a fost creat pentru a îmbunătăți și menține sănătatea mamei și copilului pe întreg teritoriul Republicii Moldova, oferind servicii medicale de înaltă calitate de către profesioniști în domeniu.

 • Săli de naștere: individuale
 • Saloane: cu 1, 2 și 3 paturi
 • Condiții: duș și veceu în fiecare salon, o toaletă comună pentru două saloane și alta care se află în coridor.

Telefon: (+373) 781 210
Adresa: Chișinău, str. Burebista, 93

Site
Facebook

Departamente de obstetrică din cadrul clinicilor private

Centrul medical Extramed

mamaplus

Având mulți ani de experiență în domeniul medicinei private în Republica Moldova, Clinica Extramed oferă o gamă largă de servicii medicale în domeniul ginecologiei, obstetricii și a sănătății reproductive. Maternitatea este dotată cu cele mai noi tehnologii și are saloane separate pentru nașterea vaginală și prin cezariană. Saloanele sunt individuale, simple și duble, dotate cu toate facilitățile necesare: duș, toaletă, TV, internet, telefon, frigider, apel și sistem de alarmă pentru asistenți medicali, sistem de iluminare multifuncțional.

Prețuri:

 • Nașterea vaginală – 15000 lei (2 zile de spitalizare)
 • Naștere prin cezariană – 18000 lei (2/3 zile de spitalizare)
 • Anestezie – 2000 lei
 • Sarcini gemelare +30% la suma inițială (3 zile de spitalizare)

Telefon: (+373) 68 55 70 00
Adresa: Chișinău, str. Grenoble, 27

Site
Facebook

Maternitatea Medpark

mamaplus

Peste 7000 de bebeluși au ales să se nască la Maternitatea Medpark – locul perfect pentru a da naştere la o nouă viață. Maternitatea Medpark este singura maternitate din țară, în care toți indicatorii medicali sunt monitorizați conform standardelor internaționale în ceea ce privește calitatea actului medical și siguranța pacienților, fapt confirmat de acreditarea Joint Commission International. Cea mai performantă maternitate din Republica Moldova este dotată cu 3 săli de naștere pe cale naturală, o sală de naștere pentru operații cezariene, secție de neonatologie, care cuprinde Unitatea de Terapie Intensivă Neonatală şi secție staționar, laborator modern și servicii de imagistică 24/7 – totul sub același acoperiș; Sălile de naștere pe cale naturală sunt echipate cu mese de naștere moderne, cu multiple posibilități de adaptare a poziției corpului, cu cardiotocografie și sursă de oxigen, astfel încât travaliul să decurgă în deplină siguranță pentru mamă și făt. Maternitatea Medpark dispune de toate cele necesare pentru a primi nașteri începând cu a 32-a săptămână de sarcină.

Prețuri:

 • Pachetul de Evidență și Monitorizare a Sarcinii (Follow-up) – 11700 lei
 • Pachetul Baby Care (include monitorizarea copilului din prima zi de viață până la vârsta de un an, perioadă în care copilul are nevoie de cea mai mare grijă și atenție) – 10400 lei

Telefon: (+373) 022 400 040
Adresa: Chișinău, str. Andrei Doga, 24

Site
Facebook

Departamentul Maternitate din cadrul Spitalului Repromed+ 

mamaplus

Departamentul Maternitate din cadrul Spitalului Repromed+ este dotat cu 3 săli de naștere și Sala de intervenții cezariene, care este conectată cu cea mai performantă secție de terapie intensivă neonatologică din sectorul medical privat, asigurând gradele de asepsie necesare. Nou născuții pot rămâne cu mamele în rezervă (sistem rooming-in) sau pot sta în secția de nou născuți sub supravegherea personalului medical. Maternitatea Repromed+ ridică confortul și siguranța nașterii la un nivel deosebit. Medicii Repromed îți oferă experiența și dedicația lor, astfel încât să te bucuri din plin de cea mai frumoasă perioadă a vieții tale.

 • Pachetul ”naștere naturală” – 16000 lei
 • Pachetul ”naștere prin cezariană” – 21000 lei
 • Pachet pentru monitorizarea sarcinii de la 7000 lei

Telefon: (+373) 022 955 500
Adresa: Chișinău, str. Valea Crucii, 19

Site
Facebook