Pâinea face parte din alimentația oamenilor multe secole la rând. Prima pâine, în forma pe care o cunoaștem azi, a apărut datorită egiptenilor, care au descoperit că la adăugarea drojdiei și a laptelui acru pâinea crește mare și pufoasă și este mult mai gustoasă.

Odată cu trecerea timpului, pâinea a prins diverse forme, s-au tot schimbat tehnicile de creștere a cerealelor, au apărut diferite soiuri de cereale și s-au inventat un șir de metode de preparare a aluatului, drojdia și praful de copt.

Pâinea a făcut cale lungă, pentru ca în ziua de azi să ne delectăm cu diversitatea acestui produs: pâine integrală din făină de grâu, îmbogățită cu diverse adaosuri, cu maia sau drojdie, cu tărâțe, verdeață, pe bază de lactate, ulei, cu semințe sau mix de ierburi de provence... În același timp, pâinea de casă este un produs preparat în exclusivitate din ingrediente de proveniență vegetală.

Beneficiile pâinii

 • Pâinea conține carbohidrați care ne asigură necesarul de energie pentru corp și creier. Creierul uman are nevoie de 40% din cantitatea totală de carbohidrați din organism. Totodată, pâinea conține votamine și aminoacizi, care ajută la buna funcționare a creierului.
   
 • Pâinea este un produs benefic și pentru digestie, pentru că are în componență fibrele – atât de necesare pentru acest proces. Fibrele pot preveni un șir de afecțiuni cum ar fi diabetul, obezitatea sau chiar cancerul.
   
 • Pâinea care conține lapte sau iaurt, ne asigură o parte din necesarul zilnic de proteine care mențin o stare bună de sănătate și întăresc masa musculară a corpului. Cele mai bune surse de proteine sunt ovăzul, secara și grâul.
   
 • Pâinea pe bază de tărâțe, cu adaos de semințe de in și fibre este excelentă pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal, având o influență bună asupra funcționării intestinelor, a nivelului de zahăr în sânge și asupra menținerii greutății.

Proprietățile diferitor tipuri de pâine

Pâinea integrală ridică nivelul serotoninei din creier, creează starea de bine şi reduce pofta pentru dulciuri. Pâinea neagră cu secară, integrală şi Graham, deşi sunt preparate cu o parte de făină albă, sunt cele mai sănătoase, întrucât au un conţinut ridicat de nutrienţi, stimulează tranzitul intestinal, asigură o digestie uşoară, combat constipaţia, elimină toxinele din corp, reduc colesterolul sanguin, îmbunătăţesc capacitatea de funcţionare a creierului, combat bolile provocate de stres şi ajută la menţinerea unei greutăți optime.

Pâinea cu maia este mai ușor de digerat și este recomandată persoanelor cu probleme de stomac, deoarece are un efect benefic asupra florei intestinale.

Pâinea fără drojdie ajută la refacerea florei bacteriene benefice din tractul gastrointestinal uman.

MamaPlus.md a făcut o listă cu producătorii de pâine artizanală din Chișinău, care vă pun la dispoziție produse mereu proaspete și sănătoase, preparate conform unor rețete tradiționale cu ingrediente 100% naturale.

Informațiile prezentate în acest articol sunt valabile la data publicării: 27.01.2021. Prețurile le aflați de la producători.

Pâine artizanală de la Dorin Mereuță

mamaplus

Pâinea artizanală Dorin Mereuță este un produs natural din făină integrală proaspăt măcinată la moară de piatră, cu maia biologică, apă, sare, fără zahăr, ulei sau alți aditivi. În timpul coacerii, uleiul vegetal este substituit cu tărâțe pentru a obține o pâine necancerigenă. În produsele de patiserie de asemenea se folosec doar ingrediente naturale și mierea de albini pe post de îndulcitor. Coacerea se realizează în cuptor electric.

Prețuri: Pâine din făină integrală – 25 lei/buc., pâine din făină de grâu integrală cu semințe – 30 lei/buc., pâine din făină de grâu integrală cu fructe uscate – 30 lei/buc., tartă cu fructe de sezon – 35 lei/100 g, biscuiți din ovăz – 30 lei/100 g.

Pâinea poate fi achiziționată în magazinul online sau în rețeaua de magazine specializate Gospodăria Noastră din orașul Chișinău:

 • Str. Alba Iulia, 198
 • Str, Albișoara, 80/4
 • str. Cuza Vodă, 28
 • str. Igor Vieru, 13
 • str. Calea Ieșilor, 31/1
 • str. Academiei (piața Dokuceaev)

Telefon: (+373) 686 94 939

Site

Facebook

Pâine cu maia de la Granier

mamaplus

În meniul patiseriei Granier puteți găsi și pâine cu maia artizanală, produsă conform unei rețete tradiționale.

Prețuri: baghetă cu cereale – 12 lei, baghetă franceză – 10 lei, pâinea casei cu secară – 22 lei, pâine Borodino – 20 lei.
Adresa: bd. Moscova, 2/1
Program de lucru: de la 8:00 până la 20:00
Telefon pentru livrări: (+373) 79 50 70 50

Facebook
Site

Pâine din ingrediente naturale de la Armicom

mamaplus

Pâinea fabricată din produse naturale marca "Armicom" poate fi găsită în mai multe supermarketuri din Chișinău. Armicom este unul dintre cei mai mari producători de pâine și produse de panificație.

Pâinea Armicom poate fi achiziționată în supermarketurile: №1, Green Hills, Jardi și altele.

Pâine deosebită de la Pure taste

mamaplus

Pure Taste produce deserturi și produse de patiserie fără gluten, zahăr, ouă sau conservanți, folosind rețete speciale cu ingrediente naturale: miere, curmale, sirop de agave și stevie.

Prețuri: pâine cu hrișcă verde - 25 de lei; pâine din făină de orez, in și mazăre - 28 de lei; pâine din spelta - 50 de lei.

Pâinea Pure Taste poate fi achiziționată în magazinul online sau în magazinul de firmă din or. Chișinău, aflat pe str. Cuza Vodă, 25/10.

Telefon: (+373) 79 804 911

Magazin Online

Facebook

Pâine proaspătă de la Sincer Gastromarket

mamaplus

Sincer Gastromarket propune un sortiment mare de pâine artizanală, care este preparată din ingrediente naturale, pe bază de maia. Ai la dispoziție 16 tipuri de pâine pe orice gust, produsele fiind împachetate aparte, ceea ce le asigură prospețimea pentru o perioadă mai lungă de timp, menținând proprietățile nutritive. Totodată, în meniu poți găsi și pâinea fără gluten, care se produce într-un departament separat.

Prețuri: pâine Borodino - 22 de lei; pâine fără gluten - 28 de lei; pâine Fitness - 24 de lei.

Pâinea artizanală poate fi achiziționată la comandă, formând numerele de telefon: (+373) 607 42 440, (+373) 607 42 454 sau poți prelua produsele direct din magazinele Sincer Gastromarket din or. Chișinău.

Adrese:

 • str. M. Eminescu, 50
 • str. Bănulescu Bodoni, 57

Facebook

Site

Pâine artizanală de la Bread Corner

mamaplus

Bread Corner este o brutărie artizanală care demonstrează că pâinea poate și trebuie să fie vie, sănătoasă, hrănitoare, gustoasă și să schimbe percepția oamenilor despre aceasta.

Prețuri: pâine albă – 30 de lei, pâine Borodinski cu semințe – 35 de lei, pâine Borodinski – 30 lei.

Produsele Bread Corner pot fi achiziționate în magazinele Gourmet - Supermarket de Bon Ton, Fourchette, BIOrganic Raw Cafe, George Standard.

Telefon: (+373) 607 07 007

Facebook

Site  

Pâine Iarba Noastră

mamaplus

Pâinea Iarba Noastră este un produs natural, pe gustul întregii familii. Maiaua care se folosește la producerea pâinii este un produs din făină integrală și apă, ce fermentează îndelung cu ajutorul unor microorganisme. Gustul pâinii cu maia are o aromă distinctă, lucru datorat prezenței acizilor lactic și acetic produși de microorganisme.

Prețuri: pâine albă – 70 lei, pâine fără gluten – 75 lei, pâine Temelia – 70 lei, pâine Borodinski – 65 lei.

Pâinea Iarba Noastră poate fi achiziționată în magazinul online ecolocal.md 

Facebook

Pâine artizanală de la Enersan Family Brutărie Artizanală

mamaplus

Brutăria din Orhei Enersan Family Brutărie Artizanală produce pâine integrală pe bază de maia, din trei ingrediente: făină integrală, apă și sare de mare. Făina folosită provine de la o moară mică, prin măcinare lentă, și este neaditivată. În rest este doar miracolul pâinii crescute din maia, printr-o dospire lentă. Acest proces natural stimulează dezvoltarea organismelor probiotice care ajută la digestia și absorbția alimentelor și la asimilarea vitaminelor.

Prețuri: pâine integrală cu maia și semințe - 30 de lei; pâine integrală cu maia, semințe și fructe uscate - 40 de lei.

Pâinea Enersan Family poate fi achiziționată în magazinul specializat Eco Local Food de pe bd. Grigore Vieru din capitală (intrarea în hotel Turist).

Numere de telefon: (+373) 079 330 520, (+373) 069 811 125

Facebook

Site  

Pâine artizanală de la Bread StoreM

mamaplus

Producătorul autohton Bread StoreM propune un sortiment larg de pâine congelată și chifle: baghete franceze originale, bagels, chifle pentru sandvich cu diverse umpluturi, pâine de diverite forme și mărimi, pâine cu maia și ciabatta. Toate produsele sunt congelate cu șoc termic. Producătorul va livra toate produsele în cutii sigilate până la ușa comandatarului. Livrarea este gratuită.

Prețuri: Ciabatta din făină de grâu și secară, 30 de bucăți - 480 de lei; baghetă franceză (80 cm.), 24 de bucăți - 456 de lei; baghetă cu ceapă (40 cm), 30 de bucăți - 540 de lei; pâine fără drojdie, 14 bucăți - 280 de lei.

Email: breadstorem@yahoo.com
Facebook