mamaplus

Purificator de aer: cât de necesar este, cum să-l alegi corect și unde îl găsești la Chișinău?

-
//
24.09.2021

 

Aerul poluat din încăpere poate provoca apariția și dezvoltarea mai multor afecțiuni și reacții alergice, inclusiv a celor respiratorii. Purificatorul de aer este un dispozitiv foarte util care rezolvă ușor problema aerului poluat din locuință. Astfel, veți ști sigur că respirați aer pur și absolut sigur pentru sănătatea celor mari și celor mici.

mamaplus

Aerul și compușii acestuia

În aerul pe care îl respirăm zi de zi, se pot distinge două tipuri de impurități: substanțele nocive din atmosferă și factorii poluanți din locuință. Aerul din mediul urban conține o listă întreagă de substanțe nocive. Aerul din locuință poate conține impurități periculoase cum ar fi formaldehida, praf, polen, părul animalelor de companie și particule de materiale sintetice: fibre de plastic sau alte elemente chimice. Principalul poluant este conținutul mare de dioxid de carbon (CO2) care provine din aerul expirat și monoxidul de carbon (substanță dăunătoare produsă de materialele de construcție, mobilă, utilaje, vopsele, soluții de dezinfectare și curățare, etc.)

Indicele calității aerului se bazează pe măsurarea particulelor în suspensie (PM2.5 și PM10), a ozonului (O3), dioxidul de sulf (SO2) și emisiile de monoxid de carbon (CO). Majoritatea posturilor de pe hartă monitorizează atât datele PM 2.5 și PM 10, dar există puține excepții în care numai PM 10 este disponibil.

Particulele mai mari sunt, în general, filtrate în nas și gât și nu provoacă probleme. Particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10 și particule mai mici decât cele de 2,5 microni (PM2,5), se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate.

Cum să faceți față particulelor nocive din aer?

Există câteva tipuri de aparate de purificare a aerului din locuințe, însă cele mai populare sunt cele de filtrare:

 • Spălător de aer 
 • Purificator tip filtru electrostatic 
 • Purificator cu filtru fotocalitic 
 • Purificator cu ionizare
 • Purificator cu filtru

Purificator de aer

Cele mai bune purificatoare de aer folosesc un sistem intern de ventilatoare pentru a trage aerul printr-o serie de filtre care înlătură particulele precum: praful, polenul, bacteriile. Purificatorul de aer răspândește în cameră aerul curat și purificat. Acest proces se repetă de câteva ori pe oră, și menține mediul sănătos. Vei avea un aer curat și nepoluat pe care poți să-l respiri fără grija alergiilor.

Indiferent dacă este cu sau fără consumabile, un purificator de aer se alege în funcție de mărimea spațiului în care va urma să funcționeze. Un alt criteriu de selecție este și scopul în care va urma să fie folosit. Verifică în descrierea produselor dacă acestea nu necesită schimbarea consumabilelor (în cazul în care nu dorești să ai bătăi de cap cu acest lucru) sau sunt dotate cu filtru hepa (în cazul în care îți dorești un purificator care să te scape și de praf).

Un purificator de aer te poate ajuta să menții un mediu sănătos în interiorul casei tale și poate fi util mai ales în cazul persoanelor care se confruntă cu probleme precum astmul sau alergiile le praf sau la polen. Dacă este ales cum trebuie, un purificator de aer te ajută să scapi și de germeni, bacterii și viruși, dar și de poluanții care intră din mediul exterior în cel interior într-un timp foarte scurt. S-a demonstrat faptul că poluanții se găsesc într-o concentrație chiar și de cinci ori mai mare în interiorul locuinței, decât în mediul exterior. Iar acest lucru ne face să privim purificatorul de aer ca pe o necesitate, nu ca pe un moft. 

MamaPlus.md îți sugerează în continuare unde în Chișinău poți achiziționa purificator de aer care va contribui la curățarea aerului din locuință.

Toate prețurile indicate mai jos sunt valabile la data publicării articolului: 24.09.2021

Purificator de aer Samsung

mamaplus

Purificatorul de аer de la Samsung îndepărtează până la 99,97% din praful de dimensiuni microscopice. Păstrează-ți aerul extraordinar de pur și de sigur, cu un sistem de purificare cu mai multe straturi. Pentru început, extrage particule mai mari de praf. În același timp, un filtru de dezodorizare cu carbon activ elimină gazele dăunătoare, iar sistemul de filtrare HEPA captează până la 99,97% din praful de 0,26. Senzorii de praf și de gaz monitorizează calitatea aerului și optimizează automat modurile de funcționare. Un indicator cu patru culori arată clar cât de curat este aerul din locuința ta.

 • Suprafața maximală 90m2.
 • Tip control: sensor
 • Tip de filtre: HEPA, filtru cărbune, prefiltru
 • Nivel de zgomot 54dB
 • Consum de energie 90W

Prețuri: purificator de aer Samsung AX90T7080WD/ER - 8999 lei, purificator de aer Samsung AX47T9080SS/ER - 12999 lei, purificator de aer Samsung AX40T3030WM/ER -5299 lei, purificator de aer Samsung AX34T3020WW/ER - 3999 lei.

Aceste produse pot fi achiziționate în rețeaua de magazine Maximum

Site

Purificator de aer Dyson

mamaplus

Purificatorul de aer Dyson Pure Hot + Cool purifică și încălzește simultan aerul din încăpere. Testele standard trecute cu succes demonstrează că Dyson Pure Hot + Cool detectează automat contaminanții, captează cele mai mici particule și distribuie uniform aerul încălzit purificat folosind tehnologia Air Multiplicator. Este singurul purificator proiectat și testat pentru a încălzi și a purifica aerul eficient. Purificatorul de aer Dyson recunoaște și captează contaminanții și distribuie aerul purificat. Ecranul LCD încorporat afișează temperatura din cameră, precum și tipul de particule și substanțe gazoase detectate.

 • Suprafața maximală 35m2.
 • Tip control: electronic
 • Tip de filtre: HEPA, filtru cărbune
 • Nivel de zgomot: 63dB
 • Consum de energie 2090W

Prețuri: purificator de aer Dyson HP00 - 7 999 lei, purificator de aer Dyson TP05 - 10 999 lei, purificator de aer Dyson HP05 - 12 499 lei.

Purificatoarele Dyson pot fi achiziționate în rețeaua de magazine Darwin

Site

Purificator de aer Cooper&Hunter

mamaplus

Purificatorul Cooper&Hunter este potrivit atât pentru camera copilului, cât și pentru un dormitor sau un oficiu. Purificatorul este echipat cu un filtru cu 5 bile și un filtru suplimentar de ioni CH:

 • Filtrul CH-Ion generează ioni încărcați negativ (anioni) și curăță aerul din cameră. Anionii întăresc sistemul nervos și circulator, îmbunătățesc funcția pulmonară și servesc ca o apărare eficientă împotriva bolilor respiratorii (cum ar fi astmul și pneumonia). Anionii purifică aerul de praf și fum.
 • Prefiltru: îndepărtează părul / praful și alți contaminanți grosiere.
 • Strat PET anti-bacterian : stratul antibacterian curăță aerul de viruși, bacterii, mucegai și alte microorganisme și, de asemenea, prelungește durata de viață a filtrului HEPA.
 • Cărbune activ: un strat cu cărbune activ, elimină fumul de tutun, elimină gazele nocive (cum ar fi monoxidul de carbon și purifică aerul de alte mirosuri neplăcute și compuși chimici).
 • Filtru HEPA (HEPA 11): curăță aerul de particule de praf, polen și alți alergeni până la 0,3 microni.
 • Filtru cu plasă din nailon: protejează filtrul HEPA.
 • Patru viteze ale ventilatorului: turbo, mare, mediu sau scăzut;
 • Indicator de înlocuire a filtrului;
 • Temporizator oprit la 1, 2, 4 și 8:00;
 • Pentru un somn confortabil, purificatorul este echipat cu un mod „Sleep”;
 • Blocare panou de control rezistentă la copii.
 • Suprafața maximală 30m2.
 • Tip control: electronic
 • Tip filtre: HEPA, strat antibacterian, filtru cărbune, strat nailon
 • Nivelul de zgomot 50dB
 • Consum de energie 2090W 50W

Prețuri: purificator de aer Cooper&Hunter Andes CH-P23W5I - 3129 lei, purificator de aer Cooper&Hunter ALPS CH-P36W5 – 4023 lei, purificator de aer Cooper&Hunter CH-P55W5I – 6656 lei.

Purificatoarele Cooper&Hunter pot fi achiziționate în magazinele Smart-Climat

Site

Purificator de aer Xiaomi

mamaplus

Purificatorul de aer Xiaomi Mi Air Purifier Pro curăță foarte rapid şi eficient aerul de elementele periculoase pentru sănătate: particule de praf, păr de la animalele domestice, formaldehide sau benzol. Se descurcă foarte uşor cu suprafețe de până la 60 m, iar display-ul încorporat îți arată informația privind nivelul de poluare a aerului, temperatura şi umiditatea din locuința ta. Ai acces la aceste date şi din smartphone-ul tău. 

 • Suprafața maximală 48m2.
 • Tip control: electronic, de pe smartphone cu ajutorul aplicației Smart Home de la Xiaomi.
 • Tip filtre: pre-curățare, HEPA
 • Nivelul de zgomot 64dB
 • Consum de energie 38W

Prețuri: purificator de aer Xiaomi MI Air Purifier 3 - 4199 lei, purificator de aer Xiaomi MI Air Purifier Pro – 4699 lei, purificator de aer Xiaomi MI Air Purifier 3C – 2999 lei.

Purificatorul de aer Xiaomi poate fi achiziționat în magazinul Xiaomistore

Site

Purificator de aer Beurer LR200

mamaplus

Sistemul de purificare a aerului în trei etape (pre-filtru + filtru de carbon + filtru EPA) vă va salva de praful menajer, părul animalelor, mirosurile neplăcute, polenul și contaminarea gazelor, precum și distrugerea virusurilor și bacteriilor. Funcție de ionizare opțională pentru purificarea suplimentară a aerului. Panoul de control iluminat ușurează reglarea diferitelor moduri, chiar și în întuneric complet.

 • Suprafața maximală 28 m2.
 • Tip filtru: HEPA, filtru cărbune
 • Nivel de zgomot 50dB
 • Consum de energie 60W

Preț: purificator de aer LR200 Beurer - 2924 lei.

Poți achiziționa purificatorul de aer Beurer în magazinul online Toys Toys

Site

Sisteme climatice Panasonic

mamaplus

Umidificatorul/Purificatorul F-VXR50R-N, marca Panasonic caracterizat de designul clasic, este dotat cu sistemul inteligent, ce elimină praful, virușii, bacteriile de aer, alergenii biologici și mirosurile neplăcute. Filtrul combinat HEPA include un filtru antivirus, un filtru enzimatic și un filtru anti-alergen Alleru-Buster. Filtrul dezodorizant din carbon, care elimină mirosurile neplăcute și filtrul de apă de tip disc, care spală și hidratează aerul concomitent. Tehnologia Nanoe-G blochează în mod fiabil virusurile, sporii mucegaiului și bacteriile localizate pe diferite suprafețe și în aer, formând astfel un mediu de viață sănătos. De asemenea, posedă o iluminare LED elegantă, care semnalează nivelul de poluare a aerului din încăpere.

 • Suprafața maximală 40m2.
 • Tip control: electronic
 • Tip filtre: prefiltru, filtru cărbune, HEPA.
 • Nivel de zgomot 51dB

Prețuri: sistem climatic Panasonic F-VXR50R-W - 9999 lei, sistem climatic Panasonic F-VXH50RK – 10599 lei.

Ai posibilitatea de a achiziționa sistemele climatice Panasonic în rețeaua de magazine Bomba

Site

Purificator de aer Gorenje

mamaplus

Cele moderne purificatoare de aer au multe funcții utile, datorită cărora fac viața mult mai confortabilă. Purificatoarele de aer Gorenje, care funcționează ca un uscător de aer, rezolvă rapid problema umidității excesive din cameră, în același timp curăță și îmbunătățește calitatea aerului. Un sistem de circulație a aerului special conceput va asigura funcționarea silențioasă a dispozitivului, ionizatorul va menține aerul mereu curat și proaspăt.

 • Suprafața maximală 44m2.
 • Tip control: electronic
 • Consum de energie 430W

Prețuri: purificator de aer Gorenje D16M - 3999 lei, purificator de aer Gorenje OPTIAIR 203M - 2 799 lei.

Purificatoarele de aer de la Gorenje pot fi achiziționate în magazinele Enter

Site

Purificator de aer Trotec AirgoClean

mamaplus

Purificatorul de aer AirgoClean 105 S disponibil exclusiv la Trotec este soluția optimă pentru ameliorarea sigură şi fiabilă a aerului încăperii din spații de dimensiuni medii, cu suprafața de până la 30 metri pătrați. O combinație eficientă între filtrul cu cărbune activ şi filtrul True-HEPA garantează astfel filtrarea în siguranță a 99,7 % din toți agenții nocivi, cu o dimensiune de până la doar 0,3 micrometri. Funcționarea energoeficientă şi silențioasă asigură în plus o utilizare optimă şi durabilă a aparatului AirgoClean 105 S.

 • Suprafața maximală 30m2
 • Tip control: electronic
 • Tip filtre: cărbune, HEPA H13
 • Nivel de zgomot 6dB
 • Consum de energie 82W

Prețuri: purificator de aer Trotec 105S HEPA - 6195 lei, purificator de aer Trotec 10E - 2 116 lei, purificator de aer Trotec AW10S - 5 408 lei.

Purificatoarele de aer Trotecpot fi achiziționate în magazinul online Pandashop

Site

Purificator de aer Neo Tools

mamaplus

Purificatorul de aer Neo Tools 90-121 are un sistem de filtrare în trei etape, echipat cu funcții de iluminare nocturnă și temporizator. Un filtru HEPA eficient este capabil să filtreze până la 99% din particulele fine de praf, polenul, diferiți poluanți ai aerului în dimensiunea PM 2,5. Filtrul cu cărbune activ neutralizează toate mirosurile neplăcute. Pre-filtrul din purificator este capabil să filtreze și să rețină părul, lâna și scamele, făcând astfel aerul din cameră mai sănătos, mai curat și mai proaspăt. Purificatorul de aer Neo Tools este capabil să ruleze la viteză redusă și să fie practic silențios, ceea ce vă va asigura un somn minunat și o odihnă plăcută pe timp de noapte.

 • Suprafața maximală 18m2.
 • Tip control: sensor
 • Tip filtre: HEPA, cărbune
 • Nivel de zgomot 52dB
 • Consum de energie 32W

Prețuri: purificator de aer Neo Tools 90-127 (White) - 4529 lei, purificator de aer Neo Tools 90-125 (White) – 9091 lei, purificator de aer Neo Tools 90-121 (White) – 3147 lei, purificator de aer Neo Tools 90-122 (White) – 2842 lei.

Poți achiziționa purificatorul de aer Neo Tools în magazinul online smadshop

Site

Purificator de aer Karcher

mamaplus

Praful, polenul, mirosurile, gazele chimice: calitatea aerului nu este întotdeauna ideală în multe locuri de muncă. Purificatoarele de aer profesionale AF 100 oferă soluția. Motorul său puternic are nevoie doar de câteva minute pentru a aproviziona o cameră de până la 100 m² cu aer proaspăt, curat. Unitatea este mobilă și, datorită rolelor robuste, poate fi mutată cu ușurință într-o altă cameră. În funcție de aplicație, puteți dota purificatorul de aer cu insertii de filtrare. Acestea includ un filtru generic, cu o gamă largă de eficiență pentru a satisface orice cerință de aplicare. Sau puteți alege unul dintre cele patru filtre care au fost dezvoltate special pentru eliminarea bacteriilor, mirosurilor, alergenilor sau compușilor organici volatili. Un senzor laser precis este integrat în scopul monitorizării permanente a aerului din încăpere și controlul modului automat. Calitatea aerului este afișată tot timpul într-o diagramă cu coduri de culori; în plus, conținutul curent de praf fin din aer și timpul de filtrare rămas pot fi citite de pe afișaj în orice moment.

 • Suprafața maximală 100m2.
 • Filtre speciale pentru eliminarea bacteriilor, a alergenilor, a mirosurilor și a compușilor organici volatili.
 • Nivel de zgomot 48dB
 • Consum de energie 80W

Preț: purificator de aer Karcher AF 100 - 14 298 lei

Puteți achiziționa purificatorul de aer Karcher în magazinele Karcher

Site