Ruta oenoturistică „Drumul Vinului Moldovei” este primul traseu turistic al Republicii Moldova înregistrat în „ITER VITIS – Les Chemins de la vigne”, rută culturală certificată de Consiliul Europei care integrează peisajele și patrimoniul vitivinicol din 18 state vitivinicole.

mamaplus

Traseele turistice care sunt parte a Drumului Vinului Moldovei, incluse în Ruta Europeană, cuprind 1 560 km de circuite în cele trei regiuni viticole cu Indicație Geografică Protejată: Codru, Valul lui Traian, Ștefan Vodă, cu vizite la 28 de crame, 12 vinoteci, 21 de evenimente cultural-vinicole, 30 de atracții turistice și zeci de experiențe oeno-gastronomice și de aventură ușoară.

Turismul vitivinicol din țara noastră se bucură de multă popularitate în rândul turiștilor. Acest tip de turism include: regiunile viticole, vinăriile, restaurantele, festivalurile tematice și alte evenimente speciale.

Vinul - simbol al patrimoniului național

Atât în țara noastră, cât și în alte state europene, cultura vinului ocupă un loc aparte, pentru că tradițiile tradițiile vinicole sunt menținute și dezvoltate cu sprijinul guvernelor. Cele mai vechi podgorii devin monumente culturale.

Un vin bun, o abordare specială

Nu orice somelier bun poate stăpâni absolut toate particularitățile consumului de vin, deoarece există un număr mare de soiuri de vin din recoltele din diferiți ani, care se bazează pe o varietate de ingrediente din diverse țări și beciuri. Depozitarea vinului are, de asemenea, propriile sale caracteristici specifice, deoarece nu orice tip de vin poate fi păstrat mult timp.

Un vin bun cu o maturare decentă începe să-și dezvăluie buchetul din momentul în care sticla este deschisă și intră în contact cu oxigenul. Gustul și aroma vinului se schimbă: dintr-o sticlă proaspăt deschisă se poate identifica o singură aromă, iar în pahar se trezesc note complet diferite, mai intense și mai bogate. Vinul bun trebuie gustat lent, pentru a distinge în fiecare înghițitură cele mai deosebite nuanțe.

Pentru a păstra calitatea bună a vinului acasă, îl puteți depozita într-un dulap special pentru vinuri, astfel de dulapuri sunt capabile să creeze condiții optime pentru depozitarea vinului, similare cu cele dintr-o pivniță.

Cum să degustați corect vinul

Vinul corect selectat poate lăsa o impresie de durată, însoțind armonios felul de mâncare, completându-l, sporind experiența gastronomică. Vinul servit ca o completare a felului de mâncare vă poate oferi senzații de neuitat, având o influență benefică și asupra digestiei.

  • Vinurile servite la aperitive. Servite înainte de mese, stimulează pofta de mâncare. Vinurile seci cu aciditate mai mare sunt mai potrivite pentru un aperitiv.
  • Vinurile de masă, destinate consumului curent, nepretențioase, au o tărie alcoolică scăzută. Sunt vinuri de zi cu zi.
  • Vinurile de desert cu un conținut mai mare de alcool sunt bune pentru a încheia masa.

O sticlă proaspăt deschisă trebuie lăsată câteva minute înainte ca vinul să fie turnat în pahare. Vinul este foarte sensibil la temperatură. Pentru ca buchetul să se dezvăluie cât mai mult, ar trebui servit, respectând regulile regimului de temperatură: vinurile albe se deschid la 10 grade, cele roșii necesită o atmosferă mai caldă, 18 grade vor fi suficiente. 

Sticla se ține de capătul inferior, iar paharul trebuie ținut de picior. După ce a fost turnată în pahar o cantitate suficientă de vin, sticla se înclină cu gâtul în sus la circa 45 de grade, operațiune urmată de o scurtă și ușoară rotire, pentru a evita căderea unor picături de vin pe fața de masă.

În noul studiu de caz MamaPlus.md am selectat vinăriile artizanale și cramele care își așteaptă vizitatorii pentru excursii și degustări.

Toate prețurile indicate mai jos sunt valabile la data publicării articolului: 16.09.2021

Excursii și Degustări la Château Purcari

mamaplus

Château Purcari este locul unde confortul întâlnește tradiția, iar peisajele de poveste îți taie respirația. Acolo descoperi că vinul e, totuși, o poezie. Situat în apropierea râului Nistru și a Mării Negre, Purcari constituie un ecosistem aparte. Cele două lacuri de pe teritoriul moșiei, unde puteți să vă plimbați cu barca sau să pescuiți, creează o atmosferă relaxantă, iar podgoriile care înconjoară château-ul vă vor încânta simțurile. La Château Purcari, marile vinuri se întâlnesc în mod firesc cu marile experiențe gastronomice. Bucatele a la carte acompaniate de minunatele vinuri Purcari vor fi apreciate și de cei mai gurmanzi oaspeți. Iubitorii bucătăriei europene vor aprecia specialitățile casei – Black Flank Steak și Foie Gras, iar cei care preferă bucătăria tradițională vor putea savura capodoperele bucătăriei moldovenești. 

Excursie la Château include: vizitarea beciurilor istorice cu un ghid profesionist, familiarizarea cu procesul de producere a vinului, degustări de vinuri. Activități: plimbări cu barca, ciclism, drumeții, pescuit, tenis, ping-pong, volei, jocuri pentru copii.

Prețuri: excursie și degustare: la alegere de la 290 lei până la 1030 lei; Hotel: cameră Standard - 2200 lei/noaptea, apartamente Barrique – 2000 lei/noaptea, cameră SkyHouse – 3600 lei/noaptea. Prețul include micul dejun, parcare gratuită și acces la internet.

Numere de telefon: (+373) 60 121 221, (+373) 60 909 005
Adresa: Republica Moldova, raionul Ștefan Vodă, satul Purcari

Site
Facebook

Tur vinicol și degustări la Et Cetera

mamaplus

Tururile de degustare a vinurilor sunt conduse de către însuşi proprietarul şi vinificatorul şef – Alexandru Luchianov. Astfel, vizitatorii au ocazia de a afla din prima sursă despre cele mai importante aspecte ale producerii vinului și de a gusta vinul direct din butoi. Apoi, procesul cunoaşterii este transferat în incinta restaurantului nostru unde confortul este imbinat cu minunatele mancăruri gătite ca acasă.

Prețuri: tur cu degustare MIX AEROPLANE - 250 lei/persoana, tur cu degustare PREMIUM ET CETERA (grup minimal - 6 persoane) - 500 lei/persoană; Pensiune: cameră dublă - 1900 lei, camer single - 1500 lei. Prețul camerei poate varia în funcție de sezon: (Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie, Octombrie - cele mai solicitate luni) Prețul include micul dejun, acces la piscină și toate facilitățile.

Telefon: (+373) 79 050 587
Adresa: Republica Moldova, raionul Ștefan Vodă, satul Crocmaz (vinăria)

Site
Facebook

Vinăria ASCONI

mamaplus

Asconi Winery este o afacere de familie, fondată în anul 1994, care are ca obiectiv producerea vinului de calitate înaltă. Vizitând vinăria, veți avea posibilitatea să descoperiți vinurile deosebite și să savurați bucate gustoase. Indiferent din care colț al lumii sunteți, la Asconi Winery întotdeauna veți fi primit călduros și cu siguranță vă veți simți ca acasă. În decursul ultimilor 10 ani, Asconi Winery a plantat peste 550 de hectare de viță de vie, găsind solul perfect pentru podgoriile noastre la doar 10 kilometri de vinărie, în vecinătatea satului Geamăna, raionul Anenii Noi. În vara anului 2019 a fost deschisă, în incinta vinăriei, o pensiune turistică care este alcătuită din 12 căsuțe rustice (20 de camere), cu arhitectură tradițională moldovenească și acoperiș din stuf, confecționat manual. 

Prețuri: excursii cu degustare: la alegere, de la 150 lei/persoana. Hotel: Camera Suite / Familie de la 2580 lei/noaptea (4 adulți, 2 copii), Camera Twin de la 1935 lei/noaptea (2 adulți)

Numere de telefon: restaurant – (+373) 79 988 637, hotel – (+373) 79 972 285
Adresa: Republica Moldova, raionul Ialoveni, satul Puhoi, vinăria Asconi

Site
Facebook

Excursii la vinăria ATU

mamaplus

Vinăria ATU a apărut ca un proiect al soților Vlada și Victor (încântați de cunoștință), care sunt pasionați de vinuri și au decis să producă vinul propriu. În rezultat, au în prezent 17 ha plantate cu soiuri autohtone și internaționale: Fetească Albă, Viorica, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Gewurztraminer, Codrinschii, Saperavi, Pinot Noir. În premieră pentru Republica Moldova, veți putea să deveniți membru al clubului ATU WINE CLUB, prin abonamentele existente, care pe lângă vinuri includ și multe alte beneficii. 

Prețuri:

  • excursie cu degustare: la alegere – 350/800 lei;
  • ATU WINE CLUB: abonament – 150/250/450 lei/lună (abonamentul include reduceri la toate vinurile, reduceri la evenimentele organizate de vinărie și degustări, tur vinicol gratuit, acces la evenimente organizate doar pentru membrii ATU WINE CLUB)

Telefon: (+373) 068 877 787
Adresa: Republica Moldova, Chișinău, bd. Dacia, 58

Site
Facebook

Pivnițele Brănești

mamaplus

Vinăria Brănești este amenajată într-o veche mină de calcar, galeriile căreia se întind pe o distanță de 75 de km și sunt dispuse pe o suprafață de 75 de ha. Vinăria are aproximativ 800 ha de viță de vie aflate într-o zonă frumoasă de pădure, în coasta Orheiului Vechi, dar și în satele Romanești și Tudora. Complexul turistic „Epoca de piatră” al Vinăriei Brănești își deschide porțile pentru vizitatori. Turiștii au ocazia să descopere galeriile subterane, să deguste vin în sălile special amenajate pentru degustări, să-și închirieze caze pentru păstrarea vinului, să participe la evenimentele culturale, care vor fi organizate în sala de spectacole a complexului turistic și să experimenteze viața în epoca de piatră.

Prețuri: excursie – 200 lei/persoana, excursie cu degustare – 360 lei/persoana

Telefon: (+373) 0793 33 666
Adresa: Repubica Moldova, raionul Orhei, satul Brănești

Facebook

Excursie cu degustare la Castel Mimi

mamaplus

Castel Mimi este situat la 30 km de aeroportul Chişinău şi reprezintă o destinație de interes internațional, unică în Republica Moldova. La momentul actual Castel Mimi figurează în topul celor mai frumoase capodopere arhitecturale din lumea vinului. Calitatea vinurilor Mimi este recunoscută şi apreciată la numeroasele concursuri naționale şi internaționale, precum şi la expoziții, unde au obținut medalii de aur şi de argint. În anul 2010 vinăria a fost complet re-echipată, fiind utilată cu cele mai avansate echipamente, care sunt unice în Moldova. Fiecare tur al vinăriei vă permite să descoperiți povestea fascinantă din spatele Castel Mimi și să gustați unele dintre cele mai bune vinuri moldovenești. Turul vinăriei include o plimbare captivantă prin beciuri, grădini, curte și zona de producție a cramei. 

Prețuri: Hotel: luni-joi - 150 euro pentru o cameră, vineri-duminică - 200 euro pentru o cameră.
Prețul include: micul dejun, mini bar,acces nelimitat la piscină.

Telefon: (+373) 265 0 1893
Adresa: Republica Moldova, raionul Anenii Noi, satul Bulboaca, str. Dacia, 1

Site
Facebook

Excursii la Chateau Vartely

mamaplus

Istoria, tradiția și cultura vinificației sunt elementele ce pot fi descoperite și trăite într-un program de vizită al Complexului Turistic Château Vartely, alături de excursii și degustări de vin. Fiind amplasat pe o colină de calcar beneficiază din plin de capacitatea naturală a rocii pentru a menține temperatura optimă în beciuri. Aici, veți avea parte de excursii și degustări alături de ghizi profesioniști. În sălile de degustare Château Vartely, vizitatorii au condițiile perfecte pentru o degustare de vin adevărată. În sala de degustare principală se regăsesc vinurile din colecția proprie. În cea de a doua sală de degustare se regăseşte o colecție ce cuprinde vinuri din importante regiuni vitivinicole ale lumii. După o degustare profesionistă, oaspeții se pot delecta cu bucate alese pregătite la restaurant, iar la dorință, să-și continue șederea, optând pentru cazare în una din cele 3 vile turistice. Astfel, te poți caza în una din cele trei case de oaspeți, optând pentru variantele de camere de un loc, două locuri / pat dublu sau apartament VIP.

Prețuri: excursie cu degustare: tur vinicol Taraboste - 650 lei, tur vinicol Inspiro – 200 lei, excursie - 100 lei/ persoana (minim 5 persoane). Hotel: vila Nord - 110 euro/camera, vila Centru de la 50 până la 80 euro/camera, vila Sud de la 60 până la 80 euro/camera.

Telefon: (+373) 68 500 555
Adresa: Republica Moldova, Orhei, str. Eliberării, 170/B

Site
Facebook

Excursie la vinăria Chateau Cojușna

mamaplus

In inima Moldovei, la distanța de doar 15 km de Chişinău, renumitul „CHATEAU COJUSNA” vă invită să descoperiți tainele procesului de producere a vinurilor şi divinurilor, să admirați frumusețea beciurilor unde se păstrează colecțiile celor mai renumite vinuri produse de „MIGDAL-P” S.A. – unul dintre cei mai mari producatori si exportatori de vinuri din Republica Moldova. Sălile de degustare din subsolurile „CHATEAU COJUSNA” reprezintă originale maşini ale timpului, deoarece degustările se petrec în „epoca medievală”, unde în liniştea subsolurilor palatului veți deveni familiari cu vinurile propuse. Atmosfera palatului regal şi gustul divin al băuturii vă vor inspira la o nouă viață şi vă vor crea momente de neuitat. 

Prețuri: excursie cu degustare: tur “Chateau Cojușna” de la 150 lei, pachet Clasic – 300 lei, pachet “Chateau Cojușna” de la 750 lei.

Telefon: (+373) 68 969 981
Adresa: Republica Moldova, raionul Străleni, satul Cojușna.

Site
Facebook

Crama Mircești

mamaplus

Crama Mircești se află în satul cu același nume din raionul Ungheni. Deși are doar câțiva ani de când a fost creată, crama a devenit o emblemă a vinăriilor mici din Moldova, datorită abordării moderne pentru producerea vinurilor. De curând, Crama Mircești a fost dotată cu o stație metereologică de generare a datelor, iar angajații aplică strategii moderne de tăiere a viței-de-vie și de testare a acesteia împotriva bolilor, prin utilizarea dronelor. Crama Mircești este și gazda unor experimente și demonstrații vitivinicole în cadrul proiectului “Cei mai buni struguri”, care are drept scop identificarea unor practici optime de cultivare a strugurilor în contextul național.

Prețuri: la alegere, trei variante de degustări:

  • prima variantă - 200 lei/persoana (3 soiuri de vin + gustări),
  • a doua variantă - 500 lei/persoana (experiența gastronomică + 5 soiuri de vin), 350 lei/persoana (5 soiuri de vin + gustări),
  • a treia variantă - 700 lei/persoana (experiența gastronomică + 8 soiuri de vin), 500 lei/persoana (8 soiuri de vin + gustări).

Telefon: (+373) 0601 11 170
Adresa: Republica Moldova, raionul Ungheni, satul Mircești

Facebook

Excursie la Crama Tudor

mamaplus

Pasiunea vinificatorului Tudor Aghenie, din Sadova, e una moștenită de la străbuni și numără cel puțin 6 generații de producători de vinuri de calitate. Tudor Aghenie și-a îmbinat pasiunea de producător iscusit de vinuri alese cu cea de promotor al turismului rural. Atmosfera rustică de la Cramă e întregită de câteva căsuțe de lemn, aflate la marginea pădurii, chiar lângă podgorii, împodobite cu covoare și prosoape tradiționale originale, cu un cuptor pentru sarmale și plăcinte și o pivniță pentru vinuri – un refugiu perfect pentru musafiri și turiști. Inițial locul a fost botezat ” La Bordei”, fiind destinat odihnei lucrătorilor din podgorii. Astăzi locul a devenit atractiv pentru turiștii dornici de vinuri de calitate și bucate alese la cuptor, pregătite cu mare drag și măiestrie de către familia lui Tudor Aghenie. 

Preț: excursie și degustare – 150 lei

Numere de telefon: (+373) 697 63 771, (+373) 606 45 482
Adresa: Republica Moldova, raionul Călărași, satul Sadova

Site
Facebook

Sava Winery

mamaplus

Mihai Sava este renumitul vinificator din Costești, care are câte o poezie pentru fiecare soi de vin produs de el. Unele dintre ele se regăsesc pe verso-ul sticlelor ce-i poartă numele. Etichetele vinurilor Mihai Sava ilustrează imaginea casei sale, de unde a pornit această afacere de familie. Fiecare oaspete va fi întâmpinat la vinărie personal de Mihai Sava. Iar cei mai norocoși vor primi câte o sticlă de vin cu autograful vinificatorului. Vinificatorul produce vinuri încă din 1996. Câțiva ani mai târziu, și-a extins suprafața de viță de vie și a început să livreze struguri la o fabrică de vin. Dar, pentru că fabrica a falimentat și nu și-a mai onorat obligațiile de plată, Mihai Sava a decis să nu mai livreze vinăriilor materia primă de struguri, ci să-și dezvolte propria afacere cu vin.

Telefon: (+373) 0693 09 134
Adresa: Republica Moldova, raionul Ialoveni, satul Costești

Facebook

Vinăria Poiana

mamaplus

Vinăria Poiana își propune să valorifice resursele naturale unice din zona codrilor. Astfel, pe podgorie, împreună cu primăriile satelor Ulmu și Horodca, a fost creată o zonă delimitată de eco areal, unde vița-de-vie se cultivă ca pe timpurile vechi, renunțînd la pesticide si îngrășăminte chimice. În localitatea Ulmu este amplasată Vinăria Poiana, care se află în mijlocul unei poiene minunate. Vinăria Poiana este îngrijită cu multă pasiune de către muncitori, iar secretul vinului e în struguri. Vinul se produce din strugurii colectați manual de pe podgoriile roditoare în miez de toamnă, copți sub razele soarelui, astfel acesta obținînd un gust nobil și unic. 

Prețuri: excursii și degustări: trei pachete la alegere – 400/600/1000 lei

Telefon: (+373) 76 711 111
Adresa: Republica Moldova, raionul Ialoveni, satul Ulmu

Site
Facebook

KaraGani Winery

mamaplus

KaraGani – este o vinărie de familie cu caracter național din Găgăuzia, care se ocupă cu cultivarea strugurilor și producerea vinului. Podgoriile se află în partea de sud a Republicii Moldova, orașul Vulcănești. Microclimatul favorabil, tehnologiile moderne, respectarea celor mai bune tradiții din regiune, experiența acumulată de-a lungul secolelor și transmisă din generație în generație, permit producerea vinului de înaltă calitate în cele mai bune condiții din regiunea noastră. Găsiți timp pentru a pătrunde în interiorul lăcașurilor de păstrare a comorilor noastre – beciurile cu vinuri, luați parte la recoltarea și prelucrarea strugurilor, și desigur, cumpărați o sticlă de vin direct de la „locul nașterii”. 

Prețuri: excursie + degustare – 150 lei, excursie + degustare + prânz – 350 lei (4 tipuri de vin: 3 seci și 1 demi-dulce), excursie + degustare + prânz – 550 lei (6 tipuri de vin: 4 seci și 2 demi-dulci)

Telefon: (+373) 69 12 49 96
Adresa: Republica Moldova, raionul Cahul, or. Vulcănești, str. Krupskaia, 31

Site
Facebook

 Leuntea-Vin/Family Winery

mamaplus

Vinăria Leuntea-Vin, împreună cu satul Leuntea, unde se află, reprezintă o valoare istorică în regiunea de sud-est a Moldovei. Fiind una dintre cele mai vechi crame de pe teritoriul Basarabiei din 1817, a dat start industriei vinicole în această regiune, introducând în domeniu ştiința şi tehnologia de producere din Europa şi a fost recunoscută la nivel internațional. Pivnița, remarcată în istorie, a rezistat până în zilele noastre și aparține familiei Kyssa, o dinastie de vinificatorilor din a patra generație, dedicată și pasionată de vin și viță de vie. Sarcina lor principală este de a păstra tradițiile, de a menține calitatea producției de vin și de a transmite spiritul trecutului glorios, atmosfera și istoria locului.

Numere de telefon: (+373) 69 207 644, (+373) 60 239 739, (+373) 69 230 430, (+373) 69 023 001
Adresa: Republica Moldova, raionul Căușeni, satul Grădinița

Site
Facebook