Mamografia reprezintă examinarea sânilor la femei prin utilizarea razelor X, care permite depistarea bolilor de sân în stadii incipiente și detectarea cancerului mamar, atunci când femeia nu manifestă încă niciun simptom.

Din păcate, datele statistice din ultimii ani sunt alarmante, întrucât numărul de boli ale glandelor mamare este în creștere. Mamologul trebuie să devină unul dintre medicii pe care femeile trebuie să-i viziteze cu regularitate. Un screening anual contribuie la depistarea timpurie a cancerului de sân, ajutând medicii să aplice o terapie mai puțin agresivă pentru tratament.

De ce nu trebuie să vă fie frică de examenul mamografic?

Procedura de mamografie în sine se efectuează foarte rapid și durează nu mai mult de 5-10 minute. Medicul utilizează raze X în două proiecții: frontală și laterală. Investigația poate provoca o senzație de disconfort atunci când sânii sunt comprimați, însă este necesară reducerea grosimii țesuturilor prin care trec razele X și crește eficiența identificării modificărilor. Doza de radiație din timpul examenului mamografic este extrem de mică și suficient de sigură. Cu o vizită în timp util la medic, mamografia permite depistarea precoce a cancerului de sân, ceea ce crește probabilitatea unei vindecări complete până la 90%.

Ce trebuie să știți despre pregătirea pentru procedura de mamografie?

Este recomandat ca examinarea să fie programată pentru o perioadă în care sânii sunt mai puțin sensibili - în prima fază a ciclului menstrual. Dacă o femeie nu are vârsta reproductivă în menopauză, atunci investigația poate fi efectuată în orice moment convenabil. În cazul în care ați efectuat anterior mai multe mamografii, prezentați-le medicului pentru a le compara cu cele noi. În ziua examinării nu este necesar să folosiți deodorante, loțiuni sau creme, deoarece particulele de metal din compoziție pot fi văzute la mamografie și vă pot induce în eroare.

Ce se întâmplă dacă medicul a depistat ceva în timpul mamografiei?

În cazul în care în timpul examinării doctorul a detectat ceva, nu trebuie să vă panicați imediat, pentru că majoritatea modificărilor la nivelul sânilor nu sunt afecțiuni maligne, acestea fiind ușor de tratat în faza inițială. Problema constă în următorul fapt: o mare parte dintre paciente este examinată prea târziu. Astfel, cu cât tumora este mai mare, cu atât este mai dificil să se vindece.

În noul studiu de caz realizat de MamaPlus.md veți afla în ce clinici medicale din țară poate fi efectuat examenul mamografic.

Prețurile indicate sunt actuale la momentul publicării articolului - 27.07.2020.

Mamografie la MEDPARK

mamaplus

Spitalul Internațional Medpark oferă suport complet și servicii de înaltă performanță pacienților care suferă de afecțiuni oncologice, începând din momentul identificării problemei de sănătate și până la finalizarea cu succes a tratamentelor, inclusiv monitorizarea post-tratament. Spitalul dispune de echipă multidisciplinară, care colaborează pentru identificarea celui mai bun plan de tratament pentru fiecare pacient (Tumor Board), alcătuită din: oncolog medical, morfopatolog, radiolog-imagist, specialist chirurg, radioterapeut, psihoterapeut și asistente medicale specializate. 

Specialist: Dragomir Tîmbur, chirurg-mamolog

Prețuri: 

 • mamografia digitală a glandelor mamare - 670 de lei.
 • mamografia unui sân - 350 de lei.

Mamografia digitală a ambilor sâni este inclusă în următoarele pachete:

 • „Diagnostic oncologic al femeilor” - 5600 de lei;
 • „Ginecologic” - 3400 de lei;
 • „Menopauză” - 4400 de lei;
 • „Femei după 40 de ani” - 7100 lei.

Adresă: str. Andrei Doga, 24

Telefon: (+373 22) 400 040

Site    

Facebook

Mamografie la SANCOS

mamaplus

În cadrul clinicii SANCOS sunt instalate echipamente de înaltă tehnologie care fac posibilă efectuarea examinărilor de mare precizie. Mamografia cu ajutorul dispozitivului INVENIA ABUS ajută specialistul să detecteze cancerul de sân într-un stadiu incipient, atunci când poate fi tratat cu succes în proporție de peste 90%. Avantajul aparatului INVENIA ABUS constă în examinarea cu ultrasunete. Screeningul este efectuat în format 3D și permite obținerea celor mai informative imagini. Rezultatele obținute sunt analizate în mod automat, ceea ce exclude o posibilă eroare a operatorului.

Specialist: Natalia Botnariuc, chirurg, mamolog, oncolog, doctor în științe medicale, membru al Societății Europene de Oncologie Medicală.

Prețuri: 

Mamografie digitală a glandelor mamare - 680 de lei

Adresă: bd. Moscovei, 16

Numere de telefon: (+373 22) 909 909, (+373 22) 909 908

Site

Facebook

Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, mamografie

mamaplus

IMSP Centrul Republican de Diagnosticare Medicală oferă un spectru larg de investigații medicale care sunt efectuate cu ajutorul echipamentului medical de ultimă generație. Mamograful Senographe Crystal ajută la obținerea unor imagini mamografice de înaltă rezoluție și sporește încrederea diagnosticului.

Prețuri: 

 • Mamografia glandelor mamare în regim digital (18х24 cm) - 512 lei;
 • Mamografia pentru o singură glandă mamară în regim digital - 234 lei.

Adresa: str. Constantin Vârnav, 13

Telefon: (+373 22) 888 347, (+373 22) 725 401

Site

Facebook

Mamografia la CENTRUL MEDICAL MAGNIFIC

mamaplus

”MAGNIFIC” este un centru de diagnostic și tratament care folosește cele mai moderne utilaje și metode sigure de diagnostic. Centrul oferă un spectru larg de servicii de calitate. Serviciul de mamografie din cadrul centrului ”Magnific” reprezintă oportunitatea de a identifica focarele celor mai mici microcalcificări, care se formează în stadiul de inițiere a neoplasmelor. În cazul confirmării diagnosticului de cancer la nivelul glandelor mamare, tratamentul și intervenția chirurgicală ulterioară vor fi minim invazive pentru pacient.

Preț: 

Mamografia glandelor mamare în regim digital - 450 леев

Adresa: or. Bălți, str. Decebal, 125

Telefon: 0(231) 85 555

Site    

Facebook

CDG CENTRUL DE DIAGNOSTIC GERMAN, mamografie

mamaplus

Efectuarea unei mamografii este rapidă, uşoară şi nedureroasă. Radiografierea sânilor are loc astfel: ataşat mamografului Mammomat 3000 Nova este un dispozitiv de plastic pe care se pune şi se compresează sânul. Chiar dacă procedura poate crea un uşor disconfort, acest lucru este absolut necesar, întrucât cantitatea de radiaţie X folosită este cu atât mai mică, cu cât stratul pe care îl traversează este mai subţire. Presarea sânului nu este dăunătoare, dar extrem de benefică pentru a depista o tumoră în stadiu incipient, înainte ca primele simptome să apară. După poziţionarea şi compresiunea sânului, tehnicianul va merge în spatele unui parapet de plastic incolor şi vă va ruga să nu respiraţi câteva secunde, timp în care are loc radiografierea sânului.

Specialist: Jovmir Vasile, chirurg-mamolog de categorie superioară. Preşedintele al Comsiei de specialitate în oncologie a Ministerului Sănătății.

Prețuri: 

 • Mamografia digitală a ambelor grande mamare (rezultat pe peliculă) – 550 lei;
 • Mamografia digitală a unei glande mamare (rezultat pe peliculă) - 340 lei.

Adresa: str. C. Negruzzi, 4/2

Telefon: +(373 22) 84-00-00

Site

Facebook

Institutul Oncologic al Republicii Moldova, mamografie

mamaplus

În cadrul institutului pacienții pot beneficia de aparataj medical modern pentru obținerea unui diagnostic complex, cu metode minim invazive. Diagnosticul este stabilit de specialiști cu o experiență vastă în domeniu, medici de categorie superioară.

Specialist: Jovmir Vasile, chirurg-mamolog de categorie superioară. Preşedintele al Comsiei de specialitate în oncologie a Ministerului Sănătății.

Prețuri:

 • Mamografia glandelor mamare în regim digital - 529 lei;
 • Mamografia digitală a unei glande mamare - 234 lei.

Adresa: str. N. Testemițanu, 30

Telefon: secția mamologie (+373 22) 852 389

Site   

Facebook

Mamografia la SPITALUL REPROMED

mamaplus

Clinica Repromed+ oferă servicii de mamografie digitală și realizează un complex de investigații de profil, printre care și diagnosticul mastopatiei și tratamentul necesar. Specialiștii clinici au la dispoziție utilaj de ultimă generație, cum ar fi aparatul Hologic. Repromed+ oferă servicii de calitate și susținerea necesare fiecărui pacient.

Specialist: Doina Izbaș, medic radiolog.

Preț: 

Mamografia ambelor glande mamare în regim digital - 600 lei.

Adresa: str. Valea Crucii, 19

Telefon: (+373 22) 955 500

Site

Facebook