mamaplus

Sexolog, despre masturbarea la copii: ”Copiii de 4-5 ani nu simt un orgasm, ci o descărcare fizică sau emoțională”

-
//
01.07.2020

Există anumite teme tabu despre care evităm să discutăm liber, deși ne dăm seama că problemele nerezolvate în copilărie pot duce la anumite urmări mai puțin binevenite în viața de adult. De exemplu, masturbarea la copii. Deși sunt numeroase articole și cărți care le oferă părinților o platformă informativă colosală, de cele mai multe ori regulile sunt sfidate – fie din cauza anumitor stereotipuri, fie din cauza temerilor personale ale părinților. Și atunci, ce-i de făcut? Sexologul Natalia Pavalachi a venit cu o lecție-exercițiu ușor aplicabilă în practică, pentru părinții care observă la copiii lor anumite tentative sau chiar acel act de masturbare.

Specialista se referă la copiii cu vârsta de 4-5 ani, care își explorează corpul prin masturbare – se ating în zona intimă, apasă pe vulvă (fetițele) sau strâng între picioare o pernă/jucărie moale.

Vreau să vă atenționez că pentru copiii voștri aceste acțiuni nu au caracter erotic și nu reprezintă un gest sexual. Pentru copii nu este decât o modalitate de a-și face plăcere, de a se relaxa. Mai mult, poate fi vorba și despre o manieră de luptă contra anxietatății. Imaginați-vă un copil care-și mănâncă unghiile. În principiu, masturbarea la această vârstă este un gest similar. De aceea, ar fi indicat să nu-i certați, să nu-i dojeniți pentru asta. Fiți atenți cu o astfel de manieră de educare, pentru că copilul vostru nu face nimic negativ sau cu conotație sexuală.

În mare parte, strângerea unei jucării sau a unei perne între picioare este remarcată la fetițele mici. Cum ați putea reacționa în această situație? În momentul acesta, v-aș sfătui să-i spuneți copilului următoarele: ”Când te văd așa, îmi dau seama că îți aduce o anumită plăcere, dar în același timp ești foarte încordată. Eu ți-aș propune să facem un exercițiu de relaxare.”

Prin exercițiile de respirație profundă, cu inspirarea îndelungată a aerului în abdomen, veți ajuta copilul să se relaxeze și să scape de încordare. În plus, ar fi bine să vă imaginați împreună un loc frumos, cum ar fi malul mării sau un alt perisaj confortabil pentru copil. Astfel, va scăpa de încordare și se va calma.

Sexologul Natalia Pavalachi a subliniat faptul că practicarea unui asemenea mod de relaxare la copil este extrem de important. Atunci când copilul se obișnuiește să ajungă descărcare fiind în același timp foarte încordat (nu putem vorbi de orgasm la această vârstă), repetă același model la vârsta adultă. Respectiv, dacă în copilărie se va încorda sau va strânge între picioare ceva, va face la fel și în timpul relației sexuale cu partenerul său fiind deja adultă. Tocmai de aceea, este foarte importantă intervenția și ajutorul părinților, pentru a evita astfel de urmări.

”Dacă reușiți să îi învățați pe copiii voștri să ajungă la acea descărcare printr-o relaxare, respirație liberă, stare de bine și pozitivă, atunci nu se vor confrunta cu anumite probleme pe viitor.”, a mai adăugat Natalia Pavalachi.

Atunci când însă copilul practică masturbarea în locurile publice, este nevoie de intervenția urgentă a părinților, cu explicația că acest moment de relaxare ar trebui realizat doar în intimidate: “Poți face acest lucru în baie sau în dormitorul tău, dar nu la magazin unde sunt și alți oameni de față”. În niciun caz nu este indicat să strigați la copil sau să-l criticați în public.