mamaplus

Medic pneumolog Olimpia Gherman, despre rolul răspunsului imun celular în apărarea antivirală COVID-19 și noile oportunități de diagnostic

-
//
04.05.2021

Până în prezent, diagnosticul de laborator pentru evaluarea imunității după COVID-19 a fost bazat doar pe dozarea anticorpilor produşi împotriva virusului SARS-CoV-2, aceasta fiind imunitate umorală. Anticorpii pot preveni sau limita infecția, eliminând agenții patogeni prin efect de neutralizare. Cu toate acestea, nu toți pacienții dezvoltă o cantitate măsurabilă de anticorpi după expunerea la virus, mai ales în cazul infecțiilor asimptomatice sau cu manifestări uşoare, susține medicul pneumolog Olimpia Gherman din cadrul Centrului Medical Medi Partner.

Studiile științifice efectuate până în prezent, arată că în unele cazuri, după infecție, anticorpii persistă doar o perioadă scurtă, similar cu răspunsul imun din infecția cu SARS-CoV-1 din 2003.

Răspunsul imun celular, pe de altă parte, joacă un rol central în apărarea antivirală, limfocitele T cu memorie persistă câțiva ani si conferă protecție împotriva reinfecțiilor severe.

”Detectarea limfocitelor T sensibilizate la virusul SARS-CoV2 reprezintă un alt element important în diagnosticul de laborator al COVID-19. Răspunsul imun celular mediat de limfocitele T conferă un grad de protecție față de virus. Aproximativ 10% dintre pacienții simptomatici şi cca. 40% dintre cei asimptomatici prezintă niveluri scăzute de anticorpi după o perioada mai îndelungată de la infecție.”, susține medicul pneumolog Olimpia Gherman.

Demonstrarea reactivității celulare față de virus rămâne singura metoda de confirmare a infecției în antecedente la acești pacienți. Persoanele infectate cu SARS-CoV-2 (PCR-pozitiv) prezintă o reactivitate clară la amestecul de peptide, rezultatele menținându-se pozitive până la 5 luni după infecție.

Recomandări de testare:

  • Suspiciune de infecție în antecedente, fără rezultat pozitiv la serologie;
  • Pacienți cu PCR pozitiv, dar fără anticorpi detectabili;
  • Persoane vaccinate care nu au dezvoltat anticorpi.
mamaplus

In cadrul centrului medical Medi Partner Veți beneficia de consultatii, oferite de medici specialiști cu înaltă calificare profesională, deasemenea centrul medical oferă cea mai largă gamă de servicii de laborator si de diagnostic

Adresa: Chișinău, bd. Moscova, 15/7
Telefon: 060 02 4888;  (+373) 022 024 488
E-mail: office@medipartner.md
Site: www.medipartner.md