În perioada sarcinii, femeile au o frumusețe aparte și parcă strălucesc din interior. Cu toate acestea, multe dintre ele nu vor să renunțe la unele proceduri de înfrumusețare, la care apelau înaintea sarcinii. Doctorul în medicina estetică, Marina Braniște, ne-a oferit câteva recomandări de îngrijire a tenului și a corpului și ne-a atenționat care sunt procedurile de înfrumusețare interzise în perioada prenatală.

mamaplus.md

Ce fel de creme de față sau de corp pot folosi gravidele?

Primul pas important și obligatoriu este exfolierea, apoi aplicarea unei creme pe față și corp. Exfolierea îndepărtează excesul de sebum și impurități, lăsând pielea catifelată, revigorată și curată. Ajută la îndepărtarea celulelor moarte, coșurilor, punctelor negre, îmbunătățește circulația sanguină și redă strălucirea naturală a pielii. Se utilizează odată pe zi, de 2-3 ori pe săptămână.

Apoi urmează aplicarea unei creme pe față și corp.

Crema de față se alege individual, în funcție de necesitatea pielii, termenul sarcinii, anotimp. Pe timp de vară, se recurge la creme cu textura ușoară, hidratante, matifiante, iluminoatoare, protecție solară SPF 30, 50.  Pe timp de toamnă-iarnă, se folosesc creme emoliente, hrănitoare în baza de vit. E, Matrixil 3000, de asemenea protecția solară SPF 30, 50.

Pentru corp, se recomandă de utilizat din a 13-a săptămână crema pentru fermitate, care restabilește funcția de barieră a pielii, vitamine încapsulate ( A,C, E), ajută la repararea ADN-ului și oferă un complex de protecție.

Este adevărat că produsele antiacnee și antirid pot avea efecte nocive asupra dezvoltării fătului?

Sunt foarte multe produse cosmetice pe piață. Pentru a trata acneea, este bine să fie consultat un medic dermatolog, pentru că în timpul sarcinii, aceasta poate apărea din cauza unor factori interni. Iar în ceea ce privește tratamentul antirid, adresarea se face la un doctor în medicină estetică. Sunt ingrediente care nu sunt recomandate a fi folosite în perioada sarcinii.

Ce ingrediente din produsele cosmetice și de îngrijire sunt dăunătoare sarcinii?

Ca să fie mai sigur, ar fi bine ca graviduța să consulte un medic înainte de a procura unele produse. Din păcate, din diverse motive, nu se ajunge la consultație. Aș putea menționa câteva ingredinte, care nu sunt recomandate și acestea ar fi: retinol, acizii de fructe, acid retinoic, produse pentru înălbire cu hidrochinonă, produse cosmetice pentru slăbire...

mamaplus.md

Ce proceduri sunt interzise în timpul sarcinii?

Ar fi mai ușor să spun ce este permis în timpul sarcinii, pentru că aproape toate sunt interzise.

Recomand  tratamentul de curățare (tehnică se alege individual), tratamente de hrănire, hidratare, masaj facial, masaj spate (zona cervicală, toracală), ceea ce oferă senzație de plăcere și relaxare.

Injectările sunt contraindicate în perioada sarcinii? De ce și când putem reveni la ele?

Este o procedură despre care cunoaște fiecare femeie, dar care are indicații și contraindicații, nu este recomandă în perioada sarcinii. De ce? În perioada sarcinii, datorită schimbărilor hormonale și a altor factori fiziologici, femeia este frumoasă naturală, însă poate reveni la aceste prceduri după perioada de alăptare.

Cum trebuie să arate rutina zilnică de îngrijire a unei femei însărcinate?

La acest subiect este mult de discutat și cu această ocazie vă invit cu drag la seminarul pe care îl organizez pentru toată lumea pe 2 martie. Vom discuta despre îngrijirea corectă la domiciliu, despre definiția pielii sănătoase, programul de îngrijire zilnică, ce tip de produse se potrivesc în funcție de ten, exfoliere și multe alte detalii importante. Vă aștept cu drag!

mamaplus.md

Pentru mai multe detalii, găsiți aici pagina evenimentului.