mamaplus

Îți apar coșuri pe față înainte de menstruație? Dermatologul Irina Batîr explică ce-i de făcut

-
//
08.02.2021

Apariția acneei în perioada menstruației este o problemă destul de neplăcută pentru foarte multe femei.  Ca să previi apariția ei, ar trebui să respecți rutina zilnică de îngrijire a tenului, să te alimentezi corespunzător și să bei cât mai multă apă. Totodată, ar trebui să urmărești cu atenție cum reacționează tenul tău la factorii interni și externi, să știi ce și cum îți afectează pielea și să îți adaptezi rutina de îngrijire zilnică în funcție de necesitățile propriului ten. Ar trebui să mai știi că acneea poate apărea atât pe față, cât și pe alte părți ale corpului cum ar fi spatele sau pieptul.

Potrivit dermatologului Irina Batîr, apariția acneei în timpul menstruației este direct legată de modificările hormonale. Astfel, cu aproximativ 7-10 zile înainte de apariția sa, se observă următoarele procese fiziologice în organism:

 • scăderea nivelului de estrogen;
 • creșterea nivelului de progesteron care este asociat cu sinteza testosteronului.

Recomandările dr. Irina Batîr pentru ameliorarea efectelor acestor inflamații în perioada menstruației:

 • Nu îți mai atinge fața cu mâinile și nu „stoarce” nimic.
   
 • Pentru a împiedica dezvoltarea erupției cutanate adoptă rutina corectă de îngrjire (un gel de curățat fața, o soluție micelară, un toner și o cremă hidratantă) potrivită tipului de ten.
   
 • După spălare, șterge fața cu prosoape de hârtie sau schimbă prosoapele de față mai des (o dată la 2-3 zile).
   
 • Pentru a preveni o erupție profundă trebuie să schimbi regimul alimentar și să faci exerciții fizice zilnic. Este necesar să excluzi dulciurile, mâncărurile picante și grase. O astfel de dietă va îmbunătăți activitatea tractului gastro-intestinal și, de asemenea, o va curăța ușor.
   
 • Desigur, ar trebui să bei apă suficientă în fiecare zi. Apa ajută la eliminarea toxinelor din organism prin transpirație și urină.
   
 • Poți include și niște produse pe bază de retinoizi. Retinoidele sunt derivate ale vitaminei A care împiedică dezvoltarea de pete și sunt utilizate pentru a trata cazurile de acnee ușoare până la moderate. Există trei tipuri principale de retinoizi folosite pentru acnee. Acestea irită pielea și ajută la creșterea numărului de celule ale pielii. Celulele noi înlocuiesc celulele vechi, ajutând la vindecarea petelor din locurile existente, iar creșterea numărului de celule poate împiedica dezvoltarea de pete noi.

Ce soluții nu funcționează? În speranța de a rezolva cât mai rapid problema, unele femei recurg la niște metode nu tocmai bune de eliminare a acestor coșuri inestetice. Una dintre aceste soluții controversate este pasta de dinți. Dermatologul Irina Batîr susține că aplicarea pastei de dinți pe coșuri nu va face decât să agraveze problema, uscând și mai mult pielea din zona afectată. Cea mai bună recomandare ar fi totuși să ceri sfatul unui specialist care îți va indica soluția potrivită pentru tipul tenului pe care îl ai.