Una dintre cele mai grave probleme estetice în rândul femeilor, pe lângă celulită, sunt vergeturile. Dacă de prima putem scăpa destul de simplu cu ajutorul unei alimentații echilibrate, a masajului anticelulitic sau a produselor de îngrijire corespunzătoare, atunci cea de-a doua problemă ne dă mai mari bătăi de cap. Cum să scăpăm pentru totdeauna de vergeturi și să ne simțim bine în propriul corp? Cu cele mai eficiente soluții vine medicul dermatolog Irina Batîr!

Irina Batîr
medic dermatolog

Când apar vergeturile?

Vergeturile apar atunci când se pune tensiune pe piele și capacitatea elastică este depășită. Acest lucru se întâmplă când este vorba de o creștere bruscă în greutate (în sarcina, de exemplu), iar pielea este tracționată rapid și fibrele de colagen din derm se rup.

Care zone ale corpului sunt cele mai afectate de această problemă estetică?

În general, vergeturile sunt localizate la nivelul coapselor, feselor, abdomenului sau brațelor. Trebuie să știm că vergeturile apar atât la femei, cât și la bărbați, dar și în cazul anumitor boli endocrine (sindromul cushing). Inițial, apare o vergetură de culoare roz, care cu timpul devine fibroasă și capătă consistență, schimbându-și culoarea în alb-sidefiu.

Care sunt metodele de prevenire a vergeturilor?

Pentru a le preveni, trebuie (în primul rând) să avem un stil de viață sănătos, care să determine menținerea greutății, fără a exista schimbări bruște. În timpul sarcinii recomand folosirea cremelor speciale, care să asigure un mai bun tonus al pielii. Cu toate acestea, cremele NU previn formarea vergeturilor, mai ales dacă problema este și de natură genetică.

mamaplus

Care ar fi cele mai eficiente metode de tratament împotriva vergeturilor?

Tratamentul vergeturilor vizează reorganizarea fibrelor de colagen, iar cel mai eficient este tratamentul cu laser sau cu radiofrecvență bipolară fracționată. În acest tip de tratament, impactul pe epiderm este minim – formează o arsură superficială care se vindecă în 4-5 zile – în schimb, efectul este maxim pe derm. Radiofrecvența bipolară fracționată are puterea de a stimula producerea de noi fibre de colagen, dispuse în rețea strânsă și celule fibroblastice.

Care sunt efectele tratamentului? Scăpăm total de aceste cicatrici?

După tratament, vergetura devine mai subțire, mai puțin reliefată și de culoarea pielii normale. Pentru a potența efectele tratamentului cu radiofrecvență, se pot intercala ședințe de tratament prin mezoterapie.

Mezoterapia presupune injectarea de acid hialuronic, antioxidanți, vitamine și substanțe care acționează pe vergeturile vechi și noi.

Sursa: Mamaplus.MD