Primul lucru pe care îl fac femeile care sunt diagnosticate cu chist ovarian funcțional este să-și pună o serie de întrebări, care sunt însoțite deseori de anumite temeri și senzația de panică. Potrivit medicului chirurg ginecolog Irina Tripac, chistul ovarian funcțional nu este motiv de îngrijorare și, prin urmare, femeile nu ar trebui să se alarmeze atât de mult. Totodată, chisturile ovariene funcționale sunt cele mai obișnuite măriri de volum ale ovarelor la femei în perioada fertilă.

Ce este un chist ovarian funcț
ional? Vizual, acest chist seamănă cu un sac rotund cu pereți subtiri, plin cu lichid limpede, care se dezvoltă în ovar ca parte a procesului normal de producere de ovule. Chiar dacă în mod normal aceste chisturi sunt asimptomatice, s-ar putea totuși ca femeia să sesizeze anumite semne de prezență a acestora în cazul în care cresc în dimensiuni. Potrivit dr. Irina Tripac, chisturile ovariene funcționale apar în urma uneia sau mai multor modificări minore în modul de producere și de eliberare ale ovulului.

”Ca majoritatea tipurilor de chisturi ovariene, chisturile funcționale nu produc de obicei simptome și sunt observate pentru prima dată la examinările pelvine. Un chist ovarian mărit se poate răsuci, se poate rupe sau poate sângera și să devină foarte dureros. Dacă a fost diagnosticat un chist ovarian funcțional, acesta nu este un motiv de îngrijorare, întrucât el nu conduce la cancer. Majoritatea chisturilor funcționale dispar singure în câteva luni și sunt inofensive.”, susține specialista în ginecologie Irina Tripac.

În timpul ciclului menstrual normal, pot apărea unul sau două tipuri de chisturi funcționale:

  • chistul folicular sau simplu, când sacul ovulului (foliculul) mic nu eliberează ovulul și se mărește umplându-se cu lichid în interiorul ovarului sau la suprafața sa;
  • chistul luteal sau corpul luteal apare când resturile ovulului folicular nu se dizolvă și continuă să se umple de lichid. Acesta este cel mai frecvent tip de chist ovarian.

Adresează-te urgent la medic dacă:

  • Simți o durere pelvină severă care apare brusc, însoțită de greață și vărsături;
  • Observi o sângerare vaginală abundentă;
  • Lipotimie bruscă sau slăbiciune;
  • Ai stări de amețeală însoțite de disconfort abdominal care durează mai mult de 2 ore.