mamaplus

Dr. Ludmila Chistruga: ”Alegerea de a nu purta sutien poate avea urmări negative asupra sănătății”

-
//
14.01.2022

Sutienele nu sunt niciodată prea multe în garderoba unei femei. Fie că vorbim despre cele de zi cu zi, cu pernuțe push up sau din dantelă, acest accesoriu este indispensabil și trebuie ales cu atenție în cabina de probă. Chiar dacă îți cunoști mărimea, fiecare brand de lenjerie intimă are propriile măsurători și, prin urmare, ar trebui să verifici de fiecare dată dacă sutienul este potrivit pentru tine. În cazul în care porți un sutien prea strâmt, iar la finalul zilei observi niște linii roșii sau chiar adânci, ar fi cazul să nu-l mai îmbraci pentru că s-ar putea să îți provoace anumite probleme de sănătate. Mai multe sfaturi și informații utile ne oferă medicul mamolog-oncolog Ludmila Chistruga.

”Alegerea unui sutien prea strâmt duce la insifuciența de circulație sangvină și venoasă, după care apare problema greutății exagerată în zona umerilor, a mușchilor spatelui, afectează scheletul și în timp doamnele pot deveni gheboase. Trebuie să acordăm atenție și bretelelor. Dacă dați jos breteaua și observați niște urme urâte – roșii sau adânci – acel sutien nu este potrivit pentru Dvs.”, a menționat medicul mamolog-oncolog Ludmila Chistruga în cadrul unui interviu pentru Telemagazin.

Reguli importante privind purtarea sutienelor:

 • Pentru evitarea unor alergii cutanate, sutienele de zi cu zi ar trebui să fie confecționate din stofe naturale;
   
 • Arcurile de metal sunt recomandate pentru femeile cu sânii mari, voluptoși, cu mărimile C și mai mult;
   
 • Pernuțele de tip push up sunt contraindicate pentru femeile cu sâni mari și pot fi purtate de femeile cu sâni mai mici;
   
 • Sutienii din dantelă ar trebui purtați ocazional, iar cei fără susținere sunt indicați doar pentru femeile cu sâni mici;
   
 • Este contraindicat ca femeile să poarte sutienul de zi în sala de sport. Pentru acest gen de activitate ar trebui să opteze pentru bustiere speciale.
   
 • De fiecare dată când cumpărați un sutien, măsurați-l, pentru că mărimea diferă în funcție de producător.

Chiar dacă în lume ia amploare mișcarea ”Fără Sutien„, medicul mamolog-oncolog se opune acestei practici și nu recomandă renunțarea la acest accesoriu important în garderoba unei femei.

”Indiferent de mărimea sânului, este important să purtăm sutien – trebuie să-l purtăm permanent, în afară de perioada nopții. Fie că este vorba despre sâni mici sau mari, funcția sutienului este diferită, dar își are priorități bine marcate în viața și sănătatea unei femei.

Până la urmă, este alegerea fiecărei doamne, doar că alegerea de a nu purta un sutien are totuși mai multe aspecte negative care se manifestă în timp. Este foarte important să înțelegem că nu putem purta aceeași formă a sutienului zi de zi și la orice eveniment. Fiecare activitate trebuie să aibă sutienul corespunzător.” a conchis medicul mamolog-oncolog Ludmila Chistruga.