Odată cu venirea primăverii, temperaturile devin mai generoase și pentru că ne expunem din ce în ce mai mult la soare, este necesar să prevenim anumite riscuri pentru piele. Această recomandare se referă în special la persoanele care au alunițe. Medicul chirurg Сovila Artiom de la clinica Estetic-Sana recomandă un examen minuțios dermatoscopic înaintea sezonului estival, iar la necesitate și toamna după expunerea abuzivă la soare.

Alunițele – aceste mici formațiuni, cunoscute și ca nevi pigmentari, uneori pot degenera rapid în melanom după verile toride. Prevenția este cel mai eficient mod de luptă împotriva cancerului de piele, iar dermatoscopia este investigația cea mai inofensivă. Diagnosticuul precoce salvează vieți!

Ce presupune dermatoscopia alunițelor

Dermatoscopia reprezintă o metodă rapidă și neinvazivă de diagnosticare a formațiunilor cutanate, folosind un instrument specializat numit dermatoscop. Această metodă de diagnostic permite examinarea detaliată a structurii formațiunilor cutanate și mărește considerabil acuratețea depistării precoce al cancerului de piele (melanomului).

La baza interpretării structurilor dermatoscopice stă algoritmul în doi pași: primul pas permite diferențierea leziunilor pigmentare de cele nepigmentare, iar al doilea pas – cele benigne de melanom. În acest sens este folosit un instrument eficient - regula ABCDE, care include principalele criterii clinice de examenare.

mamaplus

Dermatoscopia permite depistarea precoce a leziunilor precanceroase cu alegerea ulterioară a tacticii de management medical: supraveghere cu control periodic, teste suplimentare cu examen histopatologic, înlăturarea mini invazivă cu laser sau tratament chirurgical extins cu înlăturarea elementului suspect și țesuturilor adiacente.  

În cazul pacienților cu multiple alunițe se poate realiza harta dermatoscopică digitală. Clinica Estetic-Sana oferă posibilitatea stocării și monitorizării informațiilor macroscopice și dermatoscopice folosind dermatoscopul HEINE DELTA produs în Germania cu o înaltă precizie și rezoluție optică.

Cine are nevoie de dermatoscopie?

  • persoanele cu multipli nevi (alunițe);
  • nevi traumatizați cu apariția sângerării;
  • după schimbarea bruscă a pigmentării, creşterea dimensiunii şi a densității, apariția crăpăturilor nevilor;
  • cei care frecventează saloanele de bronzat artificial (UV artificiale) sau cele care se expun frecvent la soare (UV naturale);
  • cu antecedente în familie de cancere cutanate;
  • fototip I și II de piele (piele și ochi deschiși la culoare, care se ard ușor la expunearea UV);
  • nevi situați în zonele expuse frecvent traumatismelor: gât (bijuterii, gulerașe), fosa axilară, torace, abdomen (în aria centurilor) etc;
  • nevi noi, apăruți după vârsta de 30 ani;
  • înainte de îndepărtarea neoplasmului, pentru a identifica natura acestuia.
mamaplus

Efectuarea unui control dermatoscopic o dată pe an va reduce la minim pericolul depistării tardive a unor formațiuni maligne. Diagnosticul timpuriu şi tratamentul ulterior adecvat presupune recuperarea completă a pacientului.

Dacă tot vrem să ne expunem la soare, nu uităm să folosim o cremă fotoprotectoare. Este recomandată folosirea cremei de protecție înainte de a ajunge pe plajă. Este foarte important ca toată suprafața pielii să fie acoperită cu cremă, nu doar zonele cu alunițe. De asemenea, este important să reînoim crema din două în două ore sau imediat după ieșirea din apă.

Ai întrebări? Beneficiază de o consultație la medicul chirurg Artiom Covila.

Clinica Estetic-Sana este un complex modern care combină un număr imens de proceduri de întinerire, cele mai eficiente și progresive în medicina estetică, tratamente complexe în acnee, cicatrici, cuperoză, toate tipurile de epilare definitivă, ozonoterapie, hidrocolonoterapie, remodelare corporală. Clinica dispune de aparataj modern, inclusiv 7 aparate de laser performante pentru toate inestetismele. 

Adresa: Chișinau, str. Alexandru Cel Bun 108/1
Telefon: (+373 22) 23 29 62, 0692 63 873
E-mail: estetic-sana@mail.ru
Facebook
Instagram

Site