Certurile, comunicarea proastă, senzația de trădare sau lipsa încrederii pot duce la scăderea dorinței sexuale atât la femei cât și la bărbați. Chiar dacă la început problema este neglijată de unul sau ambii parteneri, aceasta poate deveni în timp o adevărată bombă cu ceas. Potrivit psihologului Irina Parvan, chiar dacă acest subiect mai este considerat a fi unul tabu în țara noastră, ar trebui totuși să identificați motivele, iar dacă nu o puteți face de sine stătător, ați putea apela la un specialist.

Potrivit psihologului, primul semn al lipsei dorinței sexuale este replica ”Sunt prea obosit” sau chiar faptul că nu a mai inițiat relații sexuale de câteva săptămâni sau chiar luni. Începând cu acest moment, în mintea femeii apar cele mai grave motive posibile: ”Nu mai este atras de mine?”, ”Este nefericit?”, ”Are o aventură?”. Ca să nu agravezi și mai mult situația, ar fi bine să identifici motivele acestui comportament din partea soțului. Irina Parvan a enumerat șase motive principale pentru care soțul nu mai vrea sex ca înainte și soluțiile posibile pentru fiecare cauză în parte.

 • Prioritatea este acum în alte lucruri. Este important să luați măsuri pentru a recâștiga intimitatea sexuală în căsătoria dumneavostră, mai ales dacă ambii aveți programe aglomerate. Primul pas? Începeți să vă planificați sexul în programul dumneavoastră. Și da, poate sună haios, dar chiar încercați să o faceți și o să vedeți rezultatul.
   
 • Are o afecțiune medicală. Odată ce problema medicală a fost identificată și s-au găsit soluții pentru a o rezolva, puteți căuta noi modalități de a atinge un nivel satisfăcător de intimitate sexuală, fie experimentând pe cont propriu, fie întâlnindu-vă cu un terapeut de cupluri pentru a ajuta la identificarea noilor metode de a vă redescoperi erosul.
   
 • Relația dumneavoastră a devenit platonică. Încercați să stabiliți un timp în care nu veți folosi gadgeturi (care pot fi adesea sursă de distragere a atenției de la sex atât pentru dumneavoastră, cât și pentru partenerul dumneavoastră).
   
 • Partenerul este foarte stresat. În acest caz, singura modalitate de a depăși problema este să o înfruntați direct. Dacă vă deranjează și nu este temporară, nu luați pe ocolișuri, ci tratați-o direct.
   
 • Îi este incomod să inițieze sexul. Faptul că bărbatul trebuie să fie responsabil pentru inițierea intimității sexuale este o preconcepție greșită, așa că e timpul să luați dumneavoastră controlul.
   
 • Are un impuls sexual redus. Cheia este să începeți să vă descoperiți împreună și să găsiți noi modalități de a crea o experiență sexuală cu partenerul. Inițiați o conversație calmă și caldă despre care sunt condițiile sale ideale pentru a se simți sexual.