Sezonul rece vine de mână cu o mulțime de afecțiuni, cărora nu avem cum să le facem față, decât dacă avem o imunitate de fier. Și pentru că sănătatea e direct proporțională cu stilul de viață și alimentația pe care o avem, nutriționista Maria Ciliuta ți-a pregătit câteva sfaturi pentru a ieși din iarnă în forță.

Maria Ciliuta
nutriționistă

Ce alimente nu trebuie să ne lipsească din meniu în sezonul rece?

Perioada rece a anului vine la pachet cu o serie de modificări în organism, de aceea este necesar să atragem atenție la ce punem în farfurie. Totodată, trebuie să menținem în normă nutrienții din organism. Este de dorit să consumăm în special: varză, sfeclă, morcovi, țelină, conopidă, broccoli. Ar fi perfect dacă le-am consuma în stare proaspătă, în prealabil ținute minim 1-2 ore în apă alcalină. Nu uităm de gustările noastre, care ar putea fi fructe, nuci (migdale, caju, nucile de pădure etc), polen crud, păsturî. Sunt necesare organismului și uleiurile presate la rece, cum ar fi cel de măsline, floarea soarelui, cânepă, etc

La ce alimente sau băuturi ar fi bine să renunțăm?

Nu consumăm alimente grase, mezeluri, dulciuri, bucate părjite și băuturi carbogazoase. De altfel, ar fi bine să renunțăm la aceste alimente nocive pentru totdeauna.

Din ce produse ne luăm vitaminele atât de necesare organismului pe parcursul iernii?

Nutrienții necesari îi luăm în special din fructe și legume, însă să nu uităm că acestea își pierd treptat din valoarea nutritivă. Dimineața, după ce bem un pahar cu apă călduță, sunt binevenite sucurile din legume. De exemplu, sucul din morcovi, țelină, pătrunjel și măr.

mamaplus

Apelăm la suplimentele alimentare în această perioadă?

Majoritatea oamenilor ignoră suplimentele din mai multe motive: sunt sceptici, pun la îndoială calitatea acestora, nu acceptă să le ia din motiv psihologic (cum să bei ceva când nimic nu te doare), neînțelegând că în zilele noastre, când produsele alimentare nu conțin toți nutrienții necesari cum era cândva, suplimentele sunt necesare. Însă, adresați-vă doar persoanelor competente, pentru a vă recomanda produse de calitate.

Cât de importantă este hidratarea în sezonul rece și de ce?

Hidratarea este indispensabilă, deoarece toate procesele în organismul nostru se petrec în apă. Suntem în medie alcătuiți din 70% apă, de aceea putem uita să mâncăm, dar nu uităm să consumăm apă. O bem călduță și în cantități mici (adică dacă uităm, nu bem câte 300 ml de apă o dată)

Oferiți-ne câteva sugestii pentru a ieși din sezonul rece sănătoși.

Trebuie să avem mare grijă de organismul nostru: să trăim în armonie, dragoste, să îi oferim apă de calitate și în cantități necesare, să îl detoxifiem (și copiii, și maturii), să hrănim celula cu nutrienții necesari și să o protejăm. Nu în ultimul rând, să facem mișcare!

Sursa: Mamaplus.MD