Medicul Radu Crişan, șeful Secţiei I de Pneumologie din cadrul Spitalului de Pneumologie din Iaşi, vorbeşte despre beneficiile igienizării căilor respiratorii. Aflat în prima linie de luptă împotriva coronavirusului, medicul a dezvăluit într-un video pe YouTube una dintre puţinele metode naturale recomandate care poate funcţiona în încercarea de a combate COVID-19: apă cu sare. 

”Au apărut zeci, poate sute de fake news-uri, de ştiri supra-umflate cu tratamente. Numărul unu: infuzia de busuioc şi alte ceaiuri, care ar distruge virusul dacă îl ai. Să îţi faci acasă apă fierbinte cu busuioc, inhalaţii, că ”sigur trece”. Virusul este intracelular. Făcând aceste inhalaţii ai mai multe şanse să răneşti mucoasa, să o iriţi, şi să iei mai uşor virusul, decât dacă stai liniştit. Un lucru este de recomandat, care nu are ce să strice: apa cu sare. vă spun asta din postura unei persoane care a făcut un doctorat în haloterapie.”, a subliniat medicul.

Totodată, Radu Crișan a mai specificat ingredientele și cantitățile necesare pentru a face această procedură în condiții casnice. 

„Dacă vreţi să vă sterilizaţi căile respiratorii superioare, puteţi să faceţi apă cu sare. Concentraţia este aproximativ egală sau apropiată cu cea a serului fiziologic. Să fiţi siguri, treaba aceasta se poate realiza aşa: în 300 de ml de apă, apă curată evident, se pune o linguriţă de sare, se face o soluţie cu o concentraţie de aproximativ 1-1,5%, cam aşa, depinde de linguriţă, depinde de cât mai scăpaţi pe lângă. Cu această soluţie puteţi să vă faceţi toaleta nasului sau puteţi face gargară. Luaţi câte un gât de soluţie şi faceţi gargară cu ea. Este o metodă excelentă de toaletă, dacă vreţi, naturală, a căilor respiratorii, a gâtului şi a nasului”, a mai adăugat specialistul în pneumologie.