mamaplus

Corina Dascălu, despre post: “Corpul are “interesul” să se elibereze de surplus, trebuie doar să-l ajutăm”

-
//
14.03.2019

Postul este perioada în care, într-adevăr, ne putem detoxifia organismul, dacă ținem cont de sfaturile specialiștilor. Despre cum trebuie să ne alimentăm în această perioadă, la ce produse ar fi bine să renunțăm și pe care să le introducem obligatoriu în meniu, ne spune nutriționista Corina Dascălu.

Corina Dascălu
nutriționist

Care este perioada optimă în care să ţinem post astfel încât organismul să nu aibă de suferit?

Organismul nu suferă dacă ții post, organismul suferă dacă nu îl pregătești corect de post, dacă ai anumite probleme de sănătate și nu îi dai ceea de ce are nevoie pentru a se vindeca. Organismul reacționează negativ la anumite schimbări, pentru că dacă este obișnuit să-i dăm cafea în fiecare dimineață și brusc nu o mai facem, suferă, după care își dă seama că se simte foarte bine fără cafea.

Ce ar trebui să mâncăm din punct de vedere nutriţional astfel încât să ne asigurăm necesarul zilnic de calorii?

Secretul se ascunde în combinațiile alimentare corecte, pentru că avem nevoie de energia și nu de caloriile din mâncare. De aceea aveți grijă ce, cât și când mâncați.

Ce părere ai despre rafturile pline cu produse de post din supermarkete? Merită să le acordăm atenție?

O parte din ele da, altele nu, pentru că chiar dacă sunt de post, citind etichetele te apucă groaza, 10 din 13 ingrediente sunt absolut ncunoscute de noi. Eu, de exemplu, nu le mai cumpăr când văd multe necunoscute scrise pe ambalaj.

Cu ce înlocuim produsele de origine animală, pentru a ne lua doza de proteine?

Leguminoasele (boboasele), semințele, nucile și desigur culoare mea preferată în mâncare, verdele. Mâncăm tot ce este verde, mai ales acum, primăvara.

mamaplus

În perioada postului, mulți oameni se simt extenuați. Care sunt fructele și legumele care ne pot oferi doza necesară de energie pentru întreaga zi?

Nu este suficient, mai ales pentru cei care sunt carnivori înrăiți. În primul rând, pentru a evita aceste stări trebuie să ne pregătim din timp, nu facem astăzi curat în frigider și de mâine ținem post.

Apelați la semințe, la nuci, leguminoase, crucifere, legume care să vă și dea senzație de sățietate, pentru că asta de cele mai multe ori caută omul, să se sature din mâncare.

Cât de adevărată este percepția potrivit căreia slăbim în perioada postului?

E absolut adevărată dacă mănânci ce trebuie și mai faci și activitate fizică. Corpul are “interesul” să se elibereze de surplus, trebuie doar să-l ajutăm.

Ce greșeli trebuie să evităm, pentru a nu ne îngrășa în post?

Evităm mâncarea procesată, mâncarea gătită din supermarket, renunțăm pe cât este posibil la făinoase, dulciuri și reducem consumul de amidon.

mamaplus

Cum facem față foamei necontrolate? Câte mese pe zi trebuie să avem în post?

Omul este în stare să controleze toate stările pe care le are, așa că nu există foame necontrolată, există alimentație corectă, insuficientă și cum spuneam mai devreme o pregătire inexistentă.

La fel ca și în celelalte zile, e bine să avem 3 mese principale și 2 gustări sau măcar cele 3 mese principale.

Vă aștept în grupul “Eu țin post sănătos” și pe pagina mea de Instagram Corina Dascălu Nutriționist, pentru că postez zilnic rețete sănătoase, încerc să vă inspir, dar cel mai important să vă motivez.

Sursa: Mamaplus.MD