mamaplus

Copilul s-a ars cu ceva fierbinte? Pediatrul Dorina Agachi explică ce trebuie să facă părinții

-
//
22.03.2022

Chiar dacă nu îți dorești să se întâmple niciodată cu copilul tău, este de datoria ta să fii informat și să cunoști care sunt măsurile de prim ajutor în caz de arsuri la cei mici. Un minut de neatenție poate duce la diverse accidente casnice, iar dacă se întâmplă asta, este necesar să acționezi calm și să faci întocmai cum recomandă specialiștii. Medicul pediatru Dorina Agachi ne oferă în continuare câteva sfaturi esențiale în caz de arsuri la cei mici.  

”Trebuie numaidecât să punctez că copilul se poate arde atât cu un mediu lichid (ceai, cafea, supă) sau cu o suprafață fierbinte, cum este fierul de călcat, cratița de pe aragaz sau cu focul atunci când se apropie de aragaz. Orice situație în care contactul pielii celui mic a fost cu o sursă fierbinte obligatoriu în primul rând este să răciți această zonă. Fie că este cu apa de la robinet la cea mai rece temperatură, fie că este ceva rece din frigider, congelator, cu ceea ce aveți la îndemână în primul rând.

Și cel mai important: NICIODATĂ nu aplicați pe zona care a fost supusă combustiei, adică pe arsură, ceva uleios, cald, ou, sare...”, a subliniat medicul pediatru Dorina Agachi.

Este important să menționăm faptul că arsurile de gradul I (pielea este roșie, dureroasă, fără bășici) pot fi tratate acasă. Arsurile de gradul II, III și IV necesită atenție medicală imediată.

Pași importanți de urmat în cazul în care copilul a suferit o arsură:

  • Răcirea arsurii cu apă rece;
  • Dacă suprafața arsurii este profundă și extinsă, este obligatoriu să sunați la numărul unic de urgență 112;
  • Dacă situația vă permite să prelucrați arsura acasă, adică este doar un pic de roșeață, întotdeauna folosiți acele spray-uri care tind să penetreze în straturi, cum sunt spray-urile de cicatrizare pe bază de dexpantenol.

În cazul în care copilul suferă de dureri din cauza arsurilor, puteți să administrați un medicament pe bază de acetaminofen sau ibuprofen, special conceput pentru copii. Este important, în același timp, să luați legătura cu medicul pediatu care monitorizează starea de sănătate a copilului.