Una din măsurile de prevenire a răspândirii virusului de tip nou COVID-19 ține de purtarea măștilor chirurgicale. Prin urmare, când cineva tușește sau strănută, se eliberează în aer mici picături cu agenți patogeni care pot infecta persoanele din jur. Este oare utilă masca chirurgicală în cazul în care nu strănutăm sau tușim? Despre asta a vorbit dr. Komarovsky în cel mai recent episod al vlogului său.

”Măștile chirurgicale nu vă pot proteja de virusurile din aer. Dar, care e atunci rolul principal al acestei măști chirurgicale? Atunci când tușiți sau strănutați, masca reține toate aceste eliminări. Și anume în picăturile de salivă, muci și flegmă se conține virusul periculos. Mai mult, anume aceste picături care zboară la distanțe mari în timpul strănutului, sunt extrem de periculoase. De aceea, masca are un singur rol – cel de a reține eliminările nazale sau picăturile de la strănuturi atunci când sunteți răciți. Anume din acest motiv, Organizația Mondială a Sănătății susține că măștile chirurgicale trebuie purtate DOAR de persoanele bolnave. Totodată, admit faptul că în timpul strănutului, eliminările pot pătrunde prin masca chirurgicală, dar într-o cantitate extrem de mică și nu au capacitatea de a se răspândi la distanțe mari.”, susține dr. Komarovsky.

Ce se întâmplă cu aerul inspirat de persoana care poartă masca chirurgicală. Este contaminat sau nu?

”Chiar dacă purtați masca, dacă în aer există picături de la strănutul unei persoane infectate, aceasta nu vă va proteja. Masca chirurgicală nu funcționează ca un scut protector, pentru că prin ea pot trece particulele mici din aer.”, a mai adăugat medicul.

Alte recomandări importante:

  • Nu atingeți masca chirurgicală în timp ce o purtați pe față.
  • Măștile chirugicale nu pot fi reutilizate, chiar dacă le spălați, le uscați sau le călcați. Ele sunt de unică folosință și sficient de accesibile (ca preț).
  • Măștile din neopren nu protejează de virus. Puteți să o utilizați dacă tușiți sau strănutați.
  • Nu folosiți 3-4 sau mai multe măști chirurgicale în același timp. NU funcționează.
  • Respectați distanța socială de 2 metri.
  • Nu achiziționați măști dubioase, special create ”împotriva virusurilor”.
  • Măștile din bumbac nu te protejează de virus, dacă acesta se conține în aerul inspirat.