mamaplus

Adriana Mazniuc: “În cât timp poți obține un corp tonifiat, dacă te-ai apucat de sport”

-
//
22.05.2019

În luna mai deja ne este gândul la o vacanță într-o destinație exotică, la mare și soare! Doar că, multe dintre noi încă ne mai complexăm din cauza celor câtorva kilograme în plus acumulate în perioada rece. Cum să scăpăm repede de ele, pentru ce antrenamente să optăm și de ce reguli să ținem cont, ne spune antrenoarea Adriana Mazniuc.

mamaplus

Care este percepția moldovenilor vizavi de sport?

Conform statisticilor făcute în ultimii ani, cu părere de rău suntem la coada țărilor care practică regulat sportul. Majoritatea moldovenilor percep această activitate ca pe un moft, nu ca pe o necesitate. Abia după ce ajung la medic cu diverse probleme de sănătate, înțeleg de fapt că mișcarea trebuie practicată zilnic.      

Care este sportul preferat al moldovenilor și principalele motive pentru care practică o activitate fizică?

Moldovenii aleg mai mult plimbările în aer liber, dar și sălile de forță. Femeile aleg mai mult antrenamentele de grup. Cei mai mulți dintre cei ce practică sportul, o fac pentru a arăta bine, a se modela și a scăpa de stresul acumulat peste zi. Totuși, din practica mea de 5 ani ca antrenor de fitness, pot spune că prin anii 2014-2015 mai mult se frecventa sportul pentru a slăbi, acum deja oamenii o fac pentru starea de bine și întărirea sănătății. Probabil că deja se pune preț mai mare pe cum se simte persoana decât cum arată.  

Antrenament individual sau antrenament de grup? Care este recomandarea ta și de ce?

Eu fac și antrenamente de grup, și personale. Ambele tonifică corpul, întăresc rezistența, modelează frumos în funcție de scop. Sigur că rezulate mai rapide se obțin cu antrenamentele personale, deoarece se lucrează cu persoana individual, se stabilește un regim de alimentație și program de antrenament personalizat.                     

Ce se poate întâmpla dacă nu facem anumite exerciții corect? Care pot fi consecințele?

Consecințele pot fi destul de grave. Dureri de spate sau chiar traume, extinderea ligamentelor, traumarea articulațiilor etc. De aceea, dacă nu știi cum să faci un exercițiu, cel mai bine ar fi să te apropii de orice antrenor din sală și să ceri ajutor.

mamaplus

Cât durează de regulă un antrenament complet și de ce nu e bine să ne suprasolicităm?

Un antrenament poate dura 30-45 sau 55 minute. Depinde ce fel de antrenament este și cât efort se depune. Dacă este cardio intens, sunt suficiente 30, maxim 45 de minute. Dacă este forță, e normal și suficient 55 de minute. Suprasolicitarea organismului poate duce la scăderea sau creșterea tensiunii arteriale, amețeli, greață sau chiar vomă. De aceea, antrenamentele și se fac cu ghidarea unui antrenor.      

Care sunt cele mai comune greșeli pe care le fac oamenii atunci când vin la sală?

Încep să se antreneze singuri, fără a cere sfatul antrenorului. Fac totul într-o zi, apoi trei zile nu se pot ridica din pat din cauza febrei musculare, vor rezultat rapid și stau câte 3-4 ore în sală, nu consumă apă, mănâncă prea mult sau deloc înainte de antrenament.     

Care sunt obiceiurile la care trebuie să renunțăm o dată ce ne apucăm de sport?

O dată ce am început sportul, consumăm mai multă apă, în timpul antrenamentelor transpirăm și organismul are nevoie de hidratare. Renunțăm la mâncarea nesănătoasă, alegem mai mult legume și fructe proaspete. Viciile nesănătoase, cum ar fi acoolul sau fumatul, care dăunează sănătății și încetinesc activitatea  metabolismului.  

În cât timp ar trebui să vedem rezultate, dacă ne-am apucat de antrenamente în mod regulat?

Rezultatele apar dacă practici sportul regulat, ai o alimentație rațională și consumi 2-3 l de apă zilnic. Pentru fiecare persoană este individual, la cineva rezulatele pot fi vizibile din prima lună, în schimb un metabolism mai lent poate avea rezultate după patru sau cinci luni. Corpul are nevoie de multă muncă și răbdare pentru a fi modelat după cum ne dorim. De aceea, faceți sport, duceți un mod cât mai sănătos de viață și rezultatele la sigur vor apărea.

Sursa: Mamaplus.MD