mamaplus

Natalia Lecovici își trăiește emoțiile prin arta picturii. Tânăra creează portrete în ulei, desprinse din poveste

0
//
24.04.2019

Natalia Lecovici este mămica unei fetițe adorabile de doar doi anișori, iar programul încărcat nu o împiedică să-și urmeze vocația și să petreacă ore-n șir cu creionul, pensula și paleta de culori în mână. Tânăra este un artist plastic desăvârșit și pentru acest talent le mulțumește părinților săi ori de câte ori are ocazia. Natalia creează diferite picturi în ulei, care cuceresc prin autenticitate și aspect deosebit. Când a început să picteze, cine o încurajează, dar și ce gândește meșterița despre artiștii din Republica Moldova, ne-a povestit într-un interviu colorat.

mamaplus

Când ai pictat pentru prima dată?

Pictura a fost pentru mine întotdeauna o magie, iar în momentul în care mama mi-a pus creionul în mână, eu am început să desenez. Din punct de vedere profesional (la comandă), m-am apucat de lucru cu puțin timp înainte de a rămâne gravidă și, pe parcursul celor 9 luni de sarcină, eu am pictat. Devenind mamă, m-am îndoit de faptul că aș putea să combin maternitatea cu munca, însă datorită soțului meu, am fost încrezătoare. Bunicii, de asemenea, mă ajută. Astfel, am posibilitatea de a crea, dar și de a rămâne totodată o mamă și o soție excelentă.

mamaplus

De la cine ai moștenit acest talent?

Glumind, părinții mei deseori pariază în acest sens. Suntem trei copii în familie, fiecare dintre noi a ales o profesie de creație, cea de a picta într-un mod atât de frumos. Așadar, pentru acest lucru le mulțumim părinților noștri.

Ce te inspiră? Ai anumite surse sau pictezi în funcție de starea de spirit pe care o ai?

În general, pe mine mă inspiră oamenii, abilitățile lor, unicitatea și carisma pe care le au. Poate de aceea eu aleg să pictez mai mult portrete. De asemenea, sunt inspirată de muzică, de dragostea familiei mele și, mai ales, de fiica mea în vârstă de doi ani, care-mi spune: „Mama, du-te și desenează! Eu mă joc singură!”.

mamaplus

Ce cale ai fi urmat dacă nu ai fi fost pasionată de pictură?

După studiile de bază, eu sunt jurnalistă și acest lucru mă bucură mult. Totuși, dintre activitățile importante ale unui artist, pe mine m-au atras alte hobby-uri: am preparat săpun natural și am vrut să-mi deschid propriul magazin de produse cosmetice ecologice, apoi am decis să inițiez o afacere cu fabricarea fructelor uscate. Într-o zi soțul meu s-a așezat în fața mea și mi-a spus: „Ești un artist, apreciază acest lucru și urmează această cale!”.

Unde pot fi admirate tablourile tale și câte se găsesc în colecția realizată până acum?

Anterior, atunci când studiam la Școala de Arte, lucrările mele au fost expuse în cadrul unei expoziții în Găgăuzia, dar și peste hotare, fiind tipărite în cărți. Acum însă am o viziune total diferită față de acest lucru. Eu nu am dorința de a-mi expune picturile. Eu am hotărât să utilizez rețelele sociale, prin intermediul cărora pot comunica cu publicul meu. 

mamaplus

Ce fel de picturi afișezi pe pânză și cui sunt ele destinate? 

Cel mai adesea, picturile mele (comenzi private) sunt pentru clienții fideli, care sunt din start luate acasă. De aceea, la domiciliu am o colecție mai mică de desene.

Cu cât sunt vândute lucrările tale?

Prețurile sunt întotdeauna stabilite în funcție de dimensiunile picturii și de numărul de persoane reprezentate în portret. Compozițiile simple, cu tematică la alegere, sunt procurate la un preț mai ieftin. În medie, lucrările costă între 50 - 400 de euro.

Cât timp dedici unei picturi, de obicei? 

De obicei, pentru un portret standard dedic 14 zile, deoarece fiind realizat cu ulei, el trebuie să se usuce ceva timp. Însă, situațiile sunt diferite. Procesul de desen/pictură poate dura 29 de ore, iar uneori - 129.

Cum arată o zi din viața ta în calitate de pictoriță? 

O zi din viața unui artist plastic cu copil mic este neobișnuită. Bineînțeles că familia este cea care mă ajută să am grijă de fiica mea, dar consider că totuși este de datoria mea să petrec cât mai mult timp cu copilul, ca el să nu-și creeze impresia că munca mea mă îndepărtează. Muncesc cu maximă intensitate atunci când fetița mea doarme sau când se joacă cu cei apropiați. Dacă am foarte mult de lucru, beau cafea și muncesc noaptea întreagă, neapărat cu muzică sau o carte audio.

Ce faci atunci când nu pictezi?

Atunci când nu pictez, eu ador să gătesc și mereu fac asta împreună cu fetița mea. De asemenea, îmi place să scriu. Eu compun texte pe care le plasez pe Instagram, alcătuiesc povestiri scurte.

Cum vezi viitorul artiștilor din Republica Moldova și ce mesaj le transmiți?

Atitudinea mea față de artiștii din Republica Moldova este exact aceeași cu cea față de oricare altă persoană - respectuoasă. Absolut fiecare dintre ei este unic și irepetabil, iar aceste lucruri sunt extrem de valoroase. Eu admir oamenii. Și dacă o persoană care nu a avut curajul să-și urmeze vocația și, la un moment dat, ea nu renunță și decide să meargă pe calea sa, atunci e un lucru frumos și demn! Cel mai important e să vă găsiți menirea, chiar dacă aceasta înseamnă să fiți pur și simplu mamă. La urma urmei, mama mea a avut același destin, iar eu sunt mândră de asta.

mamaplus