mamaplus

Ecaterina Dron creează “povești” cu ac și ață. Admiră broderiile de vis ale meșteriței!

-
//
15.07.2021

Ecaterina este medic de profesie, însă acum, în concediul de maternitate, își trăiește visul din copilărie. Fiind încurajată și susținută de familia sa, tânăra mămică și-a creat un locșor de vis, unde creează lucruri frumoase. Meșterița brodează haine și accesorii pentru păr parcă rupte din povești.

mamaplus

De cât timp faci accesorii?

Oficial, am lansat primele lucrări exact un an în urmă, în vara anului 2020. Inițial făceam doar articole croșetate, combinate cu țesătură, dar foarte curând am renunțat, deoarece croșeta implică multă concentrare și muncă, dar, cel puțin la noi în țară, nu este apreciată la adevărata ei valoare (mă refer la prețul pe care ar fi dispuși oamenii să îl ofere). Atunci am căutat o alternativă, care să personalizeze accesoriile mele și sunt foarte încântată de soluția pe care am descoperit-o în broderie. Sunt încă la început de cale, am multe idei și proiecte care așteaptă să fie materializate, dar sper, cu ajutorul Domnului, să le realizez.

Cum a început totul?

De fapt, această poveste își are originea în depărtata copilărie, când visam să am un atelier de creație, în care să petrec timp la nesfârșit. Îmi amintesc că în școală, încă din clasele primare, croșetam și brodam la comandă bluzițe și alte articole dantelate pentru profesorii mei. Apoi a urmat o perioadă de pauză în acest domeniu, timp în care am absolvit Colegiul, apoi Facultatea de medicină. Apropo, sunt lucrător medical de profesie și până la concediul de maternitate, am activat în SCR ,,Timotei Moșneaga” din capitală.

Din start, am hotărât că copiii mei vor crește acasă, sub grija și educația mamei. Maternitatea este o perioadă foarte productivă, de aceea, am descoperit că pot face ceva frumos și util, ceva care să mă inspire și motiveze, ceva care să bucure privirile și să-mi aducă împlinire. Am urmat un curs de specializare în cadrul atelierului Couturier Academy, care mi-a deschis noi orizonturi și mi-a dăruit mai multă încredere în mine. Soțul a fost cel care m-a susținut în toate și mi-a achiziționat tehnica necesară pentru a-mi realiza visul copilăriei - am o cameră-atelier dotată, în care pot crea povești. Am început să cos diverse articole, totuși doream să dau o notă deosebită creațiilor mele, de aceea am ales broderia, care decorează spectaculos accesoriile și le face originale.

Ce tehnică folosești?

Fiecare articol, fiecare comandă este o experiență nouă pentru mine. Încerc să nu mă limitez la tehnicile însușite, ci să testez altele noi și să descopăr noi orizonturi. Îmi place tehnica 𝘙𝘰𝘤𝘰𝘤𝘰, de obicei, folosesc broderia plată, lănțișorul, punctul în urma actului, tehnica 𝘗𝘢̃𝘪𝘢𝘯𝘫𝘦𝘯 și nodul francez răsucit.

mamaplus

De unde te inspiri?

Îmi place această expresie - “a te inspira” și cred că este cea mai potrivită în domeniul artei. Nu poți plagia sau fura ideea cuiva, deoarece, în procesul creației, fiecare obiect, articol, accesoriu capătă o imagine unică, diferită, personalizată. Principala mea sursă de inspirație este Pinterest. Bineînțeles, mă inspir și de la alți ,,colegi de meșteșug” din alte țări.

De cât timp ai nevoie pentru a realiza o fundiță brodată manual? Dar pentru o clamă?

Niciodată nu cronometrez timpul, asta m-ar demotiva să mai brodez. Timpul se scurge rapid și plăcut atunci când lucrezi la ceea ce-ți place. Totul depinde de complexitatea fundiței sau dimensiunea și tipul broderiei; în mediu îmi ia de la câteva ore la câteva zile. Clamele sunt mai simplu de realizat, deoarece au dimensiuni mai mici și, de obicei, le fac în 1-2 ore.

Care sunt prețurile accesoriilor realizate de tine?

Bineînțeles că locuind în Moldova, mă orientez după venitul mediu și posibilitățile de aici. Prețul unui accesoriu brodat manual începe de la 2 € (pentru clamă) și 3€ (pentru bentiță). Articolele vestimentare (căciuliță, rochie) cu broderie costă în medie 15-30 euro.

Care a fost cea mai neobișnuită comandă pe care ai făcut-o până acum?

Cum am menționat mai sus, îmi place să evoluez, să încerc ceva nou, de aceea, accept ca clienții să-mi trimită poze cu articole din sursa proprie, iar eu încerc să le reproduc pentru ei. Recent am primit o astfel de comandă de bentiță de pe Pinterest, cu șase trandafiri, efect 3D, brodați în tehnica 𝘙𝘰𝘤𝘰𝘤𝘰 și pânza brodată alternativ cu noduri răsucite. A fost o experiență nouă și provocatoare pentru mine. Cred că mi-a luat aproximativ 3 zile de lucru să realizez două fundițe de acest fel. Totuși, am rămas foarte mulțumită de această realizare, de asemenea, și clientul meu.

Unde îți pot găsi potențialii clienți lucrările?

La moment, toate creațiile mele sunt plasate pe rețelele de socializare, în special pe Instagram (@eka.dron). Săptămânal adaug noi articole și completez colecția cu accesorii și piese brodate manual. De asemenea, acolo arăt și montez fragmente din procesul de lucru, recenzii, procedeul de packing, atmosfera de lucru și alte aspecte din lumea mea de vis- atelierul de croitorie și broderie.

Pe viitor, îmi doresc să extind această pasiune și să creez un site web.

mamaplus