mamaplus

Olga Rusu, creatoarea jucăriilor Marc Toys: ”Toate lucrurile frumoase încep de la copii”

-
//
19.11.2020

Ambiția și perseverența și sunt probabil calitățile de bază ale fondatoarilor brandului autohton Marc Toys, Olga și Vitalie Rusu. Fiind mamă a trei copii, Olga are acasă ajutoare de încredere atunci când vine vorba despre testarea jucăriilor și este 100% convinsă că acestea sunt absolut inofensive pentru sănătatea lor. Ea spune că s-a muncit foarte mult până la rezultatul de azi, iar calitatea jucăriilor Marc Toys, care sunt confecționate la o fabrică din Bălți, este cea pe care și-a dorit-o încă pe atunci când proiectul se afla pe hârtie. Despre povestea brandului Marc Toys și oamenii care stau în spatele lui, află mai multe din interviul realizat de MamaPlus.md cu femeia de afaceri Olga Rusu.

De ce Marc Toys și cum ați ales această denumire?

Inițial, în schițe era Stejărelul Magic, denumire pe care am păstrat-o doar în acte pentru că împreună cu finanțatorul și partenerul nostru din România am convenit să mergem mai departe cu Marc Toys. Marc vine de la prenumele băiețelului meu mai mic care de curând a împlinit un anișor. Ideea de a confecționa jucăriile am început să o dezvoltăm cu soțul meu încă pe vremea când eram însărcinată cu mezinul familiei noastre. Ne-am propus atunci ca acest brand să aibă personalitate, iar unii copii chiar se vor regăsi în această denumire.

mamaplus

Care este filozofia brandului Marc Toys și ce stă la baza acestuia?

Toate lucrurile frumoase încep de la copii. Cel mai mare fiu al nostru are 5 ani și jumătate, cel mijlociu are 3 ani și jumătate, iar mezinul familiei - un anișor. Odată cu nașterea fiecărui copil s-au întâmplat lucruri minunate în familia noastră. Povestea jucăriilor Marc Toys a început de la necesitatea de a le oferi copiilor noștri ce-i mai bun și anume jucării calitative, care să nu aibă un miros specific. Chiar făcusem și traininguri în educația copiilor și după aceea ne-am gândit că ar fi bine să le cumpărăm jucării din lemn.

După mai multe căutări prin magazinele și piețele de la noi, am găsit foarte puține jucării, mai ales pentru băieți. Acele jucării nu erau calitative, iar raportul preț-calitate era catastrofal. Atunci când le despachetai, nu aveai la ce să te uiți – aveau miros specific, nu erau prelucrate bine. Împachetarea frumoasă mă supără mult, pentru că minte cumpărătorul. Din acel moment, ideea de a crea jucării a început să prindă aripi, iar soțul a fost cel care m-a susținut.

mamaplus

Unde sunt confecționate jucăriile Marc Toys?

Fabrica noastră se află în orașul Bălți. Specialiști în domeniu noi nu avem și din acest motiv ne-am lansat pe pieță cam greu. Noi avem lemnari, noi nu avem creatori de jucării. Lucrul la fabrică a început în toamna anului 2019. A fost un proces de studii complicat, care a implicat și experți din România care au venit și au instruit angajații noștri. Apoi a urmat pandemia, dar după o lună de stat acasă am decis să revenim la fabrică cu respectarea strictă a tuturor normelor de protecție.

Angajații fabricii noastre sunt oameni care investesc emoții pozitive în procesul de crearea a jucăriilor și tocmai de aceea le zic că mai bine nu se apucă de treabă dacă se simt indispuși sau nervoși. Împreună creăm lucruri frumoase pentru cei mici.

Pentru ce categorii de vârstă sunt confecționate aceste jucării?

Având copii mici, ne-am gândit inițial la jucăriile de rol cum ar fi tortul sau pizza, cu care să se joace împreună. După asta ne pregăteam de bebe numărul 3 și am creat cuburile de diferite dimensiuni. Sunt fascinată de copilul meu de un an de zile când îl văd că se joacă aceste cuburi. A urmat și curcubeul... Pe piața din Moldova nu am găsit jucării asemănătoare, iar asta ne face unici.

Jucăriile sunt destinate atât bebelușilor cât și copiilor mai mari. Cei mici învață culorile, cifrele, literele cu ajutorul unor jucării calitative și sigure.

Ce a urmat după aceea? Cum ați trecut de la idee la acțiune?

Ne-am propus să facem un altfel de business, să eliminăm toate stereotipurile care sunt. Ne-am dorit o afacere curată, prietenoasă cu mediul înconjurător, care să aducă emoții pozitive și bucurii. La fel e și în cazul echipei noastre – fiecare din ei vine la muncă cu sufletul deschis și calm, pentru a transmite aceeași emoție jucăriilor. Alături de noi lucrează o specialistă în design căreia îi sugerăm cum ar trebui să arate jucăriile sau conceptul lor, iar apoi fiecare detaliu îl analizăm și îl aprobăm dacă este cazul.

Din start mi-am propus să punem accent pe culorile pastelate, cu păstrarea armoniei nuanțelor în cazul în care se optează pentru ceva mai aprins. La realizarea conceptului jucăriilor Marc Toys ne-am bazat pe teoria Montessori care recomandă doar jucării din lemn curat. Noi am adăugat totuși puțină culoare ca să fie atractive, dar am evitat detaliile inutile.

mamaplus

Copiii Dvs. se joacă cu ele sau e ca în cazul unui ”cizmar fără cizme”? Care din ele sunt preferatele lor?

Întotdeauna mi-am dorit ce-i mai bun pentru copiii mei și tocmai de aceea ei sunt primii care testează jucăriile. Să știți că nu a fost totul perfect și am avut multe de învățat în tot acest parcurs. Am întors multe jucării la fabrică pentru ajustări, modificări. Dacă vreți să aflați adevărul despre ceva, de exemplu o jucărie, întreabați un copil și veți avea cel mai sincer răspuns. Multe jucării le-am modificat (chiar și de 7 ori) după ce le-au testat copiii noștri. Chiar și acum când îl văd pe tati că revine acasă de la fabrică, băieții îl întreabă dacă le-a adus o jucărie.

mamaplus

Ce criterii întrunesc jucăriile Dvs. pentru primi statutul ”eco”? De unde achiziționați materia primă?

La noi e greu să cumperi materie primă pentru confecționarea jucăriilor din lemn. Este foarte greu. La început am găsit câteva firme disponibile și nu prea aveau materiale de clasă superioară... În plus, e greu să cumperi în cantități mici. Într-un final, când lemnul ajungea la fabrică, angajații noștri refuzau materia primă. Până la urmă, noi facem jucării și nu ferestre!

Suntem foarte pretențioși la materia primă pe care o folosim. În privința vopselelor, avem importantor de vopsea din Italia și am ales cel mai bun și inofensiv produs. Jucăriile noastre nu au miros, iar asta e un criteriu important.

Pentru mine nu era important certificatul, dar rezultatele muncii noastre. Nu mi-aș permite să lansez un produs pentru copii care să fie 0,0001 procente nociv. Sunt foarte categorică. Dacă era necesar, începeam și de la zero, pentru că nu voiam să lansez un produs periculos sau nociv.

Din 7-8 companii producătoare de lemn, am găsit într-un final ceea ce căutam. Ne străduim să nu fie lemn de import, ci din Moldova. Este absolut exclus să folosim lemn din Ucraina, din motive lesne de înțeles.

mamaplus

Ce tipuri de lemn folosiți?

Mașinuțele sunt confecționate din salcâm, la jucăriile pentru bebeluși folosim lemn de fac care este mai tare, dar are o textură frumoasă. Am renunțat la placaj, nu-l prefer, pentru că lemnul natural este cel mai bun.

mamaplus

Aveți un magazin online funcțional. Totuși, în timp ce multe companii de la noi încearcă să se dezvolte mai mult în mediul online, Dvs. faceți exact invers și ați deschis un magazin fizic recent. De ce ați luat decizia asta?

Magazinul online l-am lansat în luna august și între timp îmi doream mult un magazin fizic unde oamenii ar putea să vină și să vizualizeze jucăriile noastre, să le pipăie, să le miroase, să le examineze. Atunci când am ales locația, am exlus zonele aglomerate din oraș pentru că jucăria nu este un produs necesar zi de zi, fiind achiziționat doar cu anumite ocazii.

Deschiderea magazinului fizic a avut loc în octombrie, iar cumpărătorii care ne pășesc pragul spun deseori că jucăriile sunt diferite în realitate de ceea ce se vede pe internet și se referă la dimensiuni care sunt puțin mai mari în realitate. Niciun cumpărător nu a ieșit cu mâna goală și sunt fericită că oamenii ies mulțumiți din magazinul nostru.

Să știți că acum avem reducere de la 20-60% reducere la toate produsele.

Cât despre magazinul online, vreau să vă spun că majoritatea cumpărătorilor sunt din satele Moldovei. Cei mai mulți dintre ei vor ca micuții lor să aibă jucării calitative, din lemn durabil. Încercăm să facem lumea un pic mai bună și mai calitativă. Este o tendință sănătoasă atât pentru copii cât și pentru mediul înconjurător.

mamaplus

Adresa magazinului Marc Toys: Chișinău, str. Alexandru cel Bun, 62

Telefon: + 373 60 383 888

Site

Facebook