mamaplus

Olga Manciu: ”Cu capul sus și uneori cu lacrimi în pernă, oricum trecem peste tot!”

-
//
15.07.2019

Pentru că e o femeie care întotdeauna găsește cuvintele potrivite pentru a-și exprima trăirile și mai ales gândurile despre care multe mămici nu ar vorbi în public, Olga Manciu este astăzi în vizorul nostru. Mămică a trei băieți minunați, Olga a trecut prin multe momente dificile, iar astăzi vorbește deschis atât despre ele, cât și despre perioada de maternitate.

mamaplus

Ce ți-ai fi dorit să știi înainte de a deveni mamă?

Wow, la acest subiect am multe de spus! Ca să fiu mai succintă, cred că mi-aș fi dorit în primul rând să știu că maternitatea nu este doar frumoasă, minunată și liniștită. Maternitatea este despre oboseală, insuficiență de somn, griji și foarte multe obligațiuni, gânduri și lacrimi. Despre asta nimeni nu zice. Acum știu că un copil este fericit doar atunci când are părinți fericiți, iar asta este cheia succesului.

Procesul de recuperare după nașterea gemenilor a fost unul destul de greu pentru tine. Ce trăiri și sentimente ai avut atunci?

Cu timpul, totuși, multe lucruri se uită, pentru că te axezi pe alte chestii. Ce să zic, am trăit tot spectrul de emoții. Am fost șocată și am avut o depresie lungă, timp în care îmi era foarte greu să mă mobilizez. Nu știu dacă mă isprăveam fără ajutorul mamei, al surorii mele sau al lui Sandu. Recuperarea a fost mai grea, dar acum mă uit la copii și mă gândesc că s-a meritat fiecare clipă și moment.

Unele subiecte pe care le abordezi pe rețelele sociale sunt mai delicate, cum ar fi cel în care ți-ai expus burtica sau cum îi spui tu, ”Căsuța copiilor”. Ce zic mămicile care te urmăresc despre asta?

Mămicile sunt de fapt și generatoarele tuturor subiectelor pe care le abordez pe rețelele sociale. Vreau să vă spun că ele mă motivează foarte mult. Și nu doar mămicile, dar în general, femeile și fetițele care poate nu au cu cine să vorbească despre anumite momente mai delicate sau tabu. 

 Maternitatea este un proces frumos, dar în același timp complicat. Cum treci peste momentele dificile?

Totul depinde de atitudinea și percepția noastră față de greutăți. Eu cred că în tot ce se întâmplă în viața noastră trebuie să găsim ceva pozitiv, să încercăm să vedem partea bună a lucrurilor și să transformăm greutățile în simple experiențe de viață. De aceea, cu capul sus și uneori cu lacrimi în pernă, oricum trecem peste tot, pentru că nu ni se dă mai mult decât putem duce.

Numește cele mai importante calități pe care ar trebui să le dețină o mamă a trei copii?

Răbdarea - asta-i cea mai importantă calitate care îmi vine în gând la moment. Sentimentele față de copii apar de la sine și nici nu ai ce să dezvolți, pentru că totul se întâmplă la nivel instinctiv. Dar uite că răbdarea nu vine ușor!

mamaplus

Ce-ți mai fac băiețeii? Cum se simte Damian după operația la ochi?

Băieții își petrec copilăria așa cum își doresc ei. Mă strădui să le dau libertatea maximă posibilă, să le ofer dreptul la alegere și să le trezesc sentimentul că ei sunt maturi. Totuși, ei sunt copiii mei și vreau să-i delectez cu tot ce-i mai bun și frumos. Damian este în perioada de reabilitare, care o să dureze ani întregi, din păcate. Eu însă știu că rezultatul va fi unul bun. Noi pentru asta muncim. El, în special, pentru că este un erou și vom reuși cu siguranță!

Ce le răspunzi copiilor tăi atunci când îți pun întrebări incomode?

Le explic totul cât mai accesibil pentru ei, dar într-o formă deschisă. Asta contează cel mai mult, pentru că nu vreau să fie dezamăgiți sau să le creez senzații greșite. Vreau totuși ca ei să perceapă lumea din jur într-un mod corect. Nu-mi doresc ca într-o bună zi să vină la mine și să-mi spună: ”Mama, știi, tu mi-ai spus că-i așa, dar de fapt nu-i chiar așa”. De cele mai multe ori, în asemenea situații, vreau să fiu cât mai sinceră.mamaplus

Interviul a fost realizat cu susținerea mărcii comerciale Viburcol.
Supozitoarele Viburcol pot fi administrate copiilor de diferite vârste, mai ales în perioada verii. Din cauza vremii instabile, copilul poate să răcească și poate avea chiar febră. La fel, dacă familia merge la mare, pot apărea probleme cu febra din cauza expunerii prelungite la soare, stări de neliniște a copilului din cauza schimbării anturajului și a climei, precum și alimentația necorespunzătoare. Mai mult, Viburcol este administrat și în perioada creșterii dinților, a balonărilor și a colicilor abdominale. Foarte important, în cazul bolilor însoţite de o temperatură ridicată a corpului, preparatul nu oferă o scădere bruscă a acesteia. Preparatul ajută la o activitate eficientă a sistemului imunitar. Viburcol este produs în Germania și conține ingrediente naturale.

Sursa: mamaplus.md