mamaplus

Natalia Gordienko, în carantină cu copil mic: ”Îmi e milă de el când plânge și vrea afară”

-
//
26.03.2020

Deși adoră să fie mereu în mișcare, se pare că viața în carantină i-a schimbat radical obiceiurile. Interpreta Natalia Gordienko spune că n-a mai ieșit din casă de mai bine de două săptămâni, iar viața sedentară o face să-și redescopere pasiunile demult uitate, cum ar fi gătitul. Alături de fiul ei Christian, Natalia spune că se simte cel mai bine, iar fiecare zi este o provocare, pentru că trebuie să inventeze jocuri și activități noi. Am fost curioși să aflăm chiar de la ea cum își organizează timpul în această perioadă deloc ușoară și ce mesaj are pentru toate mamele aflate în aceeași situație.

Cum se desfășoară pentru voi o zi în carantină? Aveți un regim pe care-l urmați cu strictețe?

Sigur că da, avem un regim sau un orar fix de la care încercăm să nu deviem prea mult, pentru că în acest mod copilul învață să fie mai ordonat, mai organizat. Diminețile noastre încep la ora 7:30, pentru că fiul meu adoră să se trezească destul de devreme. Urmează micul dejun. Christian adoră terciul de ovăz în care adaug puțin lapte și câteva felii de banană. După asta, pe la ora 9:10 începem activitățile interactive, cum le numesc eu. Asta înseamnă jocuri, puzzle, constructor, desen sau cântăm ceva la pian. Niciodată nu ne plictisim. La ora 13:30 urmează somnul de amiază. Să nu credeți că pot să-mi iau o pauză, pentru că cel mic simte imediat dacă plec de lângă el. Înainte, după-amiezile le petreceam pe terenul de joacă sau mergeam la plimbare, însă acum putem ieși doar în curtea noastră mică de lângă casă. Îmi e milă de cel mic când vine la mine trist, mai plânge câteodată și simt că îi lipsesc mult plimbările în parc și socializarea. Dar, eu sunt optimistă și sunt sigură că vom trece peste asta.

mamaplus

Cum îl consolezi pe cei mic, când îl vezi trist?

La doi anișori și trei luni îmi dau seama că n-are rost să-i explic ceva, pentru că oricum nu va înțelege. Îi ofer în schimb toată dragostea și protecția mea și îi spun că în curând își va revedea toți prietenii de joacă, vom merge la teatru, la muzeu și ne vom reîntâlni cu oamenii dragi. Să știți că i-am construit zilele trecute și o navă spațială din piese lego, numai să nu stea așa trist. A apreciat mult gestul meu.

mamaplus

Ce caracter are fiul tău și ce obiceiuri interesante are?

Christian este un copil foarte ambițios. Dacă are un scop, va face tot posibillul să obțină ce vrea. Acum, cât suntem în carantină, am renunțat la orele de limba engleză, pentru că nu vreau să avem niciun contact cu persoane din afară. Îi place să stea cu mine în bucătărie și urmărește cu atenție tot procesul. Ca orice copil mic, se ține de șotii și este foarte activ. Sunt sigură că n-am nicio șansă să ies din carantină cu kilograme în plus, pentru că cel mic nu mă lasă să stau nicio secundă. Zilele trecute am râs cu poftă când l-am văzut că repetă întocmai mișcările pe care le fac pe covorașul de Yoga. Ne place să cântăm și să ascultăm muzică împreună.

Ai învățat multe lucruri noi în această perioadă…

Da, așa este! Chiar am făcut o listă cu tot ce am făcut cât am stat în casă. Am citit cartea ”Becoming Michelle Obama” și multe articole despre psihanaliză și psihoterapie, am compus o piesă nouă la pian, am învățat să gătesc bucate noi, fac multe așezări, am învățat să-l adorm pe Cristi în 15 minute (ceea ce nu mi-a reușit niciodată), l-am învățat multe cuvinte noi, am descoperit că halatul primit în dar de la bunica îmi stă bine… Chiar dacă îmi lipsește foarte mult prezența fizică a oamenilor mei dragi, încerc să nu cad în plasa disperării și gândesc pozitiv.

mamaplus

Ce mesaj ai pentru mămicile care stau acasă, în carantină?

Deși e foarte grea perioada aceasta, ar trebui să conștientizăm că este doar spre binele nostru și al copiilor. Vă doresc răbdare și gânduri pozitive. Cu siguranță că va veni o zi când ne vom revedea și ne vom bucura din plin de plimbările în parc, socializare și în general orice activitate care implică ieșirea din casă. Până atunci însă avem nevoie de credința că totul va trece și va fi bine.

mamaplus