mamaplus

Interviu cu Valeria Fainescu despre maternitate: ”Liniștea mea interioară e mai presus de orice”

-
//
18.02.2020

Chiar dacă în trecut o admiram mai des pe podiumuri, la prezentările de modă, acum Valeria Fainescu este un influencer de succes în Republica Moldova, având peste 100 de mii de urmăritori activi pe Instagram. Pe 16 februarie, micuța ei Victorița a împlinit 9 luni, iar cu această ocazie am zis să organizăm o discuție de suflet cu tânăra mămică și să o întrebăm cum face față aventurii maternității.

Cum e să fii mămica unei fetițe de 9 luni?

Asta e minunat, nu poate fi nimic mai frumos decât un copil. Nu știu ce să le zic persoanelor care nu vor copii sau spun că nu sunt gata pentru acest pas… Cred că noi trăim pentru copii. Când vezi că îți zâmbește, te mai trage de păr, îi cresc dințișorii sau gângurește ceva. Îți povestesc acum asta și radiez de fericire!

Câte ore pe zi îi dedici activității tale pe Instagram?

Dacă e să mă uit pe media zilnică pe care o calculează Instagramul, atunci este vorba de o oră, dar pentru ora asta lucrez toată ziua, inclusiv pentru profilul fetiței mele. Pentru comparație, acum câțiva ani media mea zilnică era de 10 minute.

Cum a fost reabilitarea după naștere?

Primele trei zile a fost mai greu, pentru că burta atârna și am avut niște momente de cumpănă - eram la un pas de a intra în depresie. Cu toate acestea, am găsit forțe să trec peste asta și m-am gândit așa: ”Fie ce-o fi, pot să am burta măcar până la genunchi, important e să-mi fie fetița sănătoasă”. Soțul meu mă încuraja foarte mult în acea perioadă și îmi tot spunea: ”Dacă ești tu grasă, voi fi și eu gras.” Și uite așa, mai în glumă, mai în serios, nu m-a lăsat să intru în depresie. Am avut mare grijă să mănânc sănătos, am redus din alimentele nocive, am făcut sport – un complex de exerciții de reabilitare postnatale. În fiecare zi făceam câte trei seturi de exerciții și mă simțeam din ce în ce mai bine.

mamaplus

Părul tău arată foarte bine. Ai un secret special de îngrijire?

În timpul sarcinii și chiar în primele două luni după naștere, părul meu arăta foarte bine, însă după asta a început să cadă. Soluțiile mele au fost dieta bogată în fructe și legume și masca cu botox pentru păr. După o perioadă a încetat să mai cadă și acum arată minunat. Am avut de multe ori tentația să mă tund scurt și chiar eram la un pas de ”marea schimbare”, dar i-am mai dat o șansă și am încercat aceste remedii. După cum vedeți, lungimea părului poate fi păstrată și după naștere.

Mai ai nopți de nesomn?

Să știi că înainte de naștere, eu m-am programat pentru această perioadă și mi-am zis că orice ar fi, mă voi descurca. Maternitatea nu este un chin, ci e în primul rând o satisfacție! Secretul reușitei este un program bine pus la punct. De exemplu, atunci când doarme fetița în timpul zilei, eu mă ocup de Instagram și activitățile mele de bază, iar dacă se trezește noaptea, ne jucăm, cântăm sau îi spun povești pe care le inventez pe loc. Apropo, Victoriței nu îi plac jucăriile, dar adoră să se joace cu cosmeticele mele. Este o cochetă în devenire!

mamaplus

Mai alăptezi?

Alăptez si sunt pentru alăptatul la sân, atâta timp cât copilul vrea și cere asta. În primul rând, o mamică trebuie să-și păstreze calmul, iar apoi să recurgă și la alți factori care stimulează lactația: ceaiurile, pastilele speciale și alunele. Le-am încercat pe toate și funcționează, dar cel mai mult îmi protejez starea mea interioară. Asta e cel mai important pentru o mamă care alăptează.

Cum a fost începutul diversificării?

Am început diversificarea la jumătate de an cu mâncare de casă: cartofi, morcov, dovlecei, broccoli, apoi am continuat cu fructele, iar acum îi dau și puțină carne. Victorița e un gurmand adevărat. Depinde foarte mult și de modul în care îi dai copilului mâncarea. La un curs am învățat o regulă foarte interesantă și utilă: în primul rând, lasă copilul să se uite la mâncare, să o miroase, să o pipăie și apoi să o pună în gură. Noi transformăm asta în joc și nu avem probleme cu lipsa poftei de mâncare sau refuz.

mamaplus

Ce trăsături deosebite observi la fiica ta?

Când se trezește din somn, stă serioasă o vreme, apo se uită atent cine e lângă ea și abia după asta zâmbește. Dacă are ceva pe față, trebuie să pipăie toată fața și e tare haioasă când face asta. Adoarme mereu cu muzică. De fiecare dată când îi scot scutecul, își scarpină burtica și mă amuză foarte mult.

Revii pe podium sau rămâi pe Instagram?

Mi-a plăcut mult să fac modelling, dar nu vreau să mă întorc la activitatea de pe podium. Deocamdată, îmi place mai mult pe Instagram.

Cum reacționezi la critici și la zvonuri despre tine pe internet?

Eu mă ocup strict de conținutul paginilor de Instagram și nu citesc niciodată comentariile sau mesajele care vin acolo. De asta se ocupă soțul meu - el răspunde la mesaje și niciodată nu îmi spune ce se vorbește pe internet sau ce comentarii au mai apărut. Într-un fel mă protejează. Eu știu numai ceea ce e pozitiv, iar zvonurile nu mă interesează deloc.

mamaplus