mamaplus

Interviu cu Irina Kovalsky, la o lună de la nașterea mezinei: ”A treia naștere m-a marcat emoțional”

-
//
21.12.2019

Astăzi se împlinește exact o lună de când Irina trăiește o bucurie imensă, pentru că a devenit mămică pentru a treia oară. Vă spuneam anterior că Anghelina s-a născut perfect sănătoasă pe 21 noiembrie 2019, iar sora mai mare și frățiorul au așteptat cu nerăbdare ca micuța să vină acasă și să o poată îmbrățișa. Am fost curioși cum se desfășoară rutina zilnică în familia Kovalsky și mai ales cum a fost a treia sarcină pentru Irina, într-un interviu de suflet pentru MamaPlus.md.

Ce emoții simți acum, după cea de-a treia sarcină?

Din toată experiența mea de mămică, am înțeles că fiecare sarcină este unică și îți poate aduce surprize noi. Sarcina asta a fost cea mai complicată. Am avut tensiunea scăzută, nu puteam face nimic, am renunțat la concerte. Nu credeam femeile care îmi spuneau anterior că în sarcină poți avea grețuri. Îmi părea că manipulează și se prefac. Acum am trecut și eu prin asta. Am înțeles ce înseamnă să fii însărcinată cu adevărat. Pot să vă spun că Anghelina este un copil liniștit, nu este capricioasă și doarme bine atât noaptea cât și ziua. Deocamdată nu are colici, dar vedem ce urmează...

mamaplus

Cum a fost la naștere, ce momente ți-au rămas în memorie?

A treia naștere m-a marcat emoțional foarte mult. Contracțiile au început noaptea și am mers repede la spital cu soțul meu, iar pe la 4 dimineața eram la maternitate, unde mi-au spus că am o deschidere de un centimetru. Peste vreo două ore, nimic nu s-a schimbat și medicii au zis să-mi spargă sacul amniotic. Să știți că nici asta nu m-a ajutat. Contracțiile erau ciudate și neregulate. Cu ceilalți copii ai mei era altfel.

Spuneai că ai o tradiție aparte la naștere. Povestește-ne despre micul tău ”ritual”.

Da, cam pe la prânz medicii mi-au zis că nasc și am cerut repede să îmi umple cada cu apă. Să știți că în Moldova nașterea în apă este interzisă, însă travaliul poate avea loc în apă, pentru că în acest mediu poți diminua presiunea de la nivelul coapselor. Până la urmă, apa relaxează mușchii și are un efect calmant. Cât aveam contracții puternice, am plâns de vreo trei ori, iar soțul meu era mereu alături de mine și mă susținea. Apoi mi-au pus fetița pe piept și a fost un moment unic în care am înțeles că totul a trecut...

mamaplus

Cum a fost recuperarea după naștere?

Chiar la o săptămână de la naștere am avut primul eveniment la care am participat. Mă simt bine acum, deși am adăugat câteva kilograme. La trei săptămâni după naștere am voie să fac sport. În ce privește alimentația, evit grăsimile și reduc cantitatea de zahăr și sare. Eu ador brânzoaicele preparate de soțul meu – sunt cele mai bune!

mamaplus

Cum au întâmpinat-o copiii pe surioara lor și cum vă descurcați acum cu trei copii?

Când fiul meu s-a născut, Liza avea vreo 3 ani și țin minte că era foarte atentă și grijulie. La fel e și acum, pentru că o adoră pe Anghelina. Băiețelul meu nu prea înțelegea de ce mămica are burtica atât de mare, dar când s-a născut Anghelina a reacționat cu mare bucurie și a netezit-o pe cap. Regimul nostru de acum e simplu – pregătesc seara tot ce au nevoie copiii pentru a doua zi și dimineața nu avem bătăi de cap cu asta.

Foarte bucuroși au fost și nanii Anghelinei – Valentin și Nadejda Uzun. De când vă cunoașteți?

Cu Valentin ne cunoaștem de foarte multă vreme. Cred că sunt vreo 14 ani de prietenie, pentru că am făcut cunoștință încă pe vremea când participam la concursurile naționale. Eram colegi de scenă, iar apoi am devenit și prieteni buni. Valentin este nașul nostru de cununie și nanul copilașilor mei. Un om de suflet, care este mereu foarte atent și grijuliu.

mamaplus

Tu știi foarte bine cum e să fii însărcinată cu fetiță și cu băiat. Ne spui ce deosebiri ai sesizat?

Sigur e o deosebire între sarcina cu fetiță și cea în care aștepți un băiețel. Am observat că forma burticii e absolut diferită. Mai un moment: fetele au nevoie de mai mult spațiu și ”îi fură” mamei genele frumuseții. În timpul sarcinii cu fetițe arătam mult mai rău, iar când băiețelul meu era în burtică la mine, am acumulat câteva kilograme în plus, eram mai frumușică și aveam mai multe forțe. Cu fetele am lenevit mai mult. Vreau să vă spun că toți trei copii seamănă cu tata. Mă refer la aspectul lor fizic, pentru că au caractere individuale și până la urmă personalitatea copilului se formează ulterior în societatea în care se află.

Ai avut niște reguli personale de îngrijire a părului în timpul sarcinii?

Am eu o mască specială, care mă ajută mult să-mi mențin părul sănătos și frumos. Este vorba despre masca cu vitamine: B12, B6 și Vitamina C. Atenție însă, ampula cu Vitamina C trebuie aplicată pe păr imediat după deschidere, pentru că își pierde proprietățile în vreo 10 minute. Aplic masca pe părul umed și o înlătur cu o soluție pe bază de oțet.

mamaplus

V-ați mutat la Chișinău recent. Ce v-a făcut să luați această decizie?

Sinceră să fiu, un an jumătate în urmă aveam de gând să ne mutăm într-o țară din Europa, pentru că aici e cam greu să crești copii. Până la urmă, am renunțat la idee, pentru că am rămas însărcinată, apoi am achitat prima rată pentru apartamentul din Chișinău și totul s-a întâmplat foarte spontan. Ceva ne-a oprit atunci când eram la un pas de a pleca din țară și Dumnezeu ne-a îndrumat să ne schimbăm părerea. Nu ne-am așteptat că viața noastră se va schimba la 180 de grade!

Până la urmă, ce înseamnă maternitatea pentru tine?

Este vorba despre responsabilitate în primul rând. Îmi pare că fiecare mamă are emoții atunci când se gândește la faptul că s-ar putea întâmpla ceva cu copilul său, indiferent de vârsta lui – fie că are un anișor sau 50 de ani. Fiecare mamă vrea să-și vadă copilul sănătos, în siguranță și cred că are asta în subconștient. Cea mai adevărată și sinceră dragoste care poate fi este dragostea de mamă.

mamaplus