Infertilitatea în cuplu: de ce apare şi cum o tratăm?

Infertilitatea în cuplu: de ce apare şi cum o tratăm?

-
//
19.06.2017

Mii de persoane ar da orice ca în familiile lor să apară un bebe. Cu părere de rău, circa 15% din tinerele familii nu pot concepe un copil, iar alte 15% au mai puțini copii decât își doresc. Un cuplu este infertil dacă timp de un an de viaţă conjugală, fără măsuri de contracepţie, nu reuşeşte să provoace graviditatea.

 Conform datelor statistice, la 30% din cupluri concepţia apare în prima lună de căsnicie, la 60-80% în primul an, iar la 10% – pe parcursul anului doi de viaţă conjugală.

„Până relativ nu demult, în societate persista ideea că infertilitatea, în majoritatea cazurilor, era provocată de partea feminină. Este o idee falsă, deoarece “aportul” în cadrul cuplului infertil este al ambilor parteneri. Astfel, în circa 40% din situaţii cauza vine de la femeie, în 25% – de la bărbat, în 25% – de la ambii parteneri, iar în 10% din situaţii – cauza nu este clară. Din populaţia totală de bărbaţi căsătoriţi se consideră că 10% sunt infertili”, susţine doctorul urolog-androlog, Ion Dumbrăveanu.

Infertilitatea în cuplu: de ce apare şi cum o tratăm?

Conf. univ. Dr. Ion Dumbrăveanu, urolog-androlog, expert în medicină sexuală.

Cauzele infertilității masculine sunt extrem de diferite, de la comportament şi stil de viaţă până la unele probleme de ordin medical.

 • Se va lua în considerație subnutriția, aportul insuficient de proteine, minerale, pe fonul unui aport crescut de glucide, grăsimi sintetice etc., ceea ce provoacă obezitatea de diverse grade.
 • Stresul poate provoca scăderea producerii principalului hormon masculin – testosteronul, dar și alte dereglări hormonale.
 • Abuzul de alcool, droguri și în special fumatul cauzează schimbări ireversibile ale spermatogenezei.
 • În ultimii ani, tot mai multe studii științifice arată rolul negativ al utilizării laptopurilor, telefonelor mobile etc. asupra producerii de spermă.
 • Cauzele medicale ale infertilității masculine sunt de ordin inflamator și infecțios.
 • Astfel, oreonul sau parotidita endemică, o boală virală, care afectează îndeosebi adolescenții poate provoca infertilitate la circa 90% dintre cei infectați.
 • Infecțiile cu transmitere sexuală, precum cele cauzate de hlamidii sau trihomonade, pot duce la obstrucții ale ducturilor ejaculatori și dispariția spermatozoizilor din ejaculat.
 • Altă maladie foarte răspândită la tineri este varicocelul, dilatarea venelor testiculare, care provoacă infertilitate la circa 25% dintre cei care au maladia.
 • Alte cauze, relativ mai rar întinite, ale infertilității masculine sunt criptorhidia (necoborârea testicului în scrot), hipogonadismul (scăderea nivelului de testosteron), traumatismele testiculelor, fibroza chistică etc.

Infertilitatea în cuplu: de ce apare şi cum o tratăm?

Cauzele infertilității femenine?

 • Cauzele de ordin general ale infertilității feminine sunt: fluctuațiile de greutate, supra- sau subponderabilitatea, stilul de viață sedentar, fumatul, consumul de alcool, anumite medicamente, stresul.
 • Stilul de viață sexuală, schimbarea frecventă a partenerilor sexuali sau amânarea deciziei de a concepe un copil pentru o vârstă mai înaintată provoacă tot mai frecvent probleme de fertilitate.
 • Cauzele de ordin medical vor fi condiționate de obstrucții ale trompelor uterine, provocate de unele anomalii congenitale sau dobândite, inflamații ale trompelor uterine, urmare a unor infecții cu transmitere sexuală sau a bolii inflamatorii pelvine, cicatrici sau aderențe postoperatorii, anomalii uterine, precum uterul septat, uterul bicorn, anomalii de poziție a uterului, fibromul uterin.
 • Cauzele hormonale vor duce la tulburări ale ovulației. De exemplu,  boala polichistică ovariană, maladiile glandei tiroide, excesul de prolactină, menopauza prematură etc.
 • Alte cauze care afectează fertilitatea feminină sunt avorturile anterioare, disfuncțiile sexuale, dispareunia, vaginita, disfuncția erectilă a partenerului, maladiile cardiace, maladiile autoimune, unele maladii renale.

Ce trebuie sa facă un cuplu care nu are copii?

În primul rând, să nu panicheze și să nu se învinuiască reciproc. Este o problemă  comună și necesită a fi rezolvată în comun.

Apoi, să se adreseze la medic, ambii. Vor urma investigații precum spermograma, pentru a aprecia din start capacitatea fertilă a bărbatului. Următoarele investigații vor include analizele hormonale, la unul sau la ambii parteneri, examinări complexe pentru eventualele infecții cu transmitere sexuală, examinări ecografice etc. Dacă cauza infertilității a fost stabilită, împreună cu medicul ginecolog sau androlog, iar uneori şi cu aportul medicului dermatovenerolog, se va determina tactica și durata tratamentului.

Infertilitatea în cuplu: de ce apare şi cum o tratăm?

Tratamentul poate include administrarea de medicamente pentru stimularea ovulației sau spermatogenezei, sau tratamentul inflamațiilor pelvine, sau tratamentul infecţiilor cu transmitere sexuală, sau anumite intervenții chirugicale.

Trebuie de reținut faptul că tratamentul medicamentos al infertilității poate dura ani de zile și necesită răbdare și perseverență, atât din partea cuplului, cât și din partea medicilor implicați în proces.

Numai  împreună veţi reuşi să treceţi peste aceste greutăţi şi să strângeţi la piept minunea mult aşteptată!

Sursa: e-dermatologie.md