Dr. Iurie Dondiuc  – fidel maternității timp de 24 de ani

Dr. Iurie Dondiuc – fidel maternității timp de 24 de ani

-
//
16.05.2017

Nu are agendă în care să ducă o evidență a nașterilor primite, însă un lucru îl știe cu sigurantă: “Îmi este greu să spun, dar cred că am asistat sute și sute de nașteri. Nu sute, dar chiar mii.”

Dr. Iurie Dondiuc  – fidel maternității timp de 24 de ani

În toată experiența sa, a avut cazuri frumoase, cazuri  în care mămicile au pus numele copilului în cinstea dr. Dondiuc  –  Iurie. S-a întâmplat să-l ia și de cumătru. Au fost cazuri în care părinții veneau în vizită cu copilul deja maricel ca să-i facă cunoștință cu medicul care i-a ajutat să vină pe lume. Cu unii părinți mai face schimb de mesaje la sărbători.

Însă cu toate acestea, medicul spune că cele mai frumoase și fericite cazuri rămân a fi acelea în care a reușit să salveze vieți.

Profesionalismul - principala premisă a succesului

Fiind student a activat în funcție de asistent medical la Spitalul Municipal Nr. 2 din capitală. În aceiași maternitate, ceva mai târziu a făcut și rezidențiatul. Doctoratul l-a făcut  la Centrul Mamei și Copilului, iar în 1991, a ajuns în Spitalul Municipal Nr.1, dar deja în funcție de asistent la catedră. În această ordine de idei, dr. Iurie Dondiuc , medic obstetrician-ginecolog și șeful IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1 este fidel instituției timp de 24 de ani.

În acest timp, a ajuns să se mândrească cu echipa formată din aproximativ 1000 de specialiști: “Avem titluri de onoare oferite de inspecții internaționale, precum “Cea mai bună echipă”, “Cel mai bun centru perinatologic” ș.m.d. Am fost evaluați după mai multe criterii: atitudine, calitate, profesionalism. Însă rezultatele bune nu depind de o singură persoană, ci de o echipă consolidată.”

“Iată noi acum discutăm, dar 40 de secții în acest moment lucrează”, a subliniat dr. Dondiuc.

Dr. Iurie Dondiuc  – fidel maternității timp de 24 de ani

De regulă, în instituțiile medicale în calitate de manager este aleasă o candidaturădin casta medicală -  dr. Dondiuc  fiind o persoană relevantă în acest caz. Îmbină cu ușurință calitățile manageriale cu cele profesionale, ceea ce-i reușește de minune.

Fiind  convins că formula ideală într-o familie este 2+3, dr.Iurie Dondiuc încurajează împreună cu întreaga sa echipă mămicile să nu să se oprească la nașterea unui singur copil și le motivează inclusive prin prestarea seviciilor de calitate.

Dr. Dondiuc spune că indicatorii instituției în care activează sunt foarte buni: “După părerea noastră lucrurile nu stau rău. Drept dovadă fiind statisticile.  Acum supraviețuiesc copii foarte adânc prematuri, chiar și de 700 - 800 gr.  Avem succese nu numai în obstetrică dar și în ginecologie. Facem intervenții pe care nu le poate face alte instituții. “

Viața profesională privită în retrospectivă

Dragostea față de medicină a moștenit-o de la tatăl său, care la rândul lui a fost și el medic. “De ce am ales să fiu anume obstetrician-ginecolog??? Am luat această decizie atunci când am început să studiez obiectele respective la facultate”, zice dr.Iurie Dondiuc.

A făcut studiile la Universitatea de Medicină din Chișinău “N. Testemițeanu”.  La întrebarea, dacă își mai aduce aminte de prima zi de facultate, dr.Iurie Dondiuc a spus că o face cu plăcere: “Îmi aduc aminte că eram foarte-foarte mândru, încântat, aveam mari planuri de viitor. Îmi aduc aminte de ședinta solemnă de încadrare a studenților în universitate și de juramântul lui Hipocrate. A fost  un moment responsabil.”

Își amintește  cu nostalgie despre anii studenției din fotografiile pe care le păstrează și la care revine uneori.

Dr. Iurie Dondiuc  – fidel maternității timp de 24 de ani

De la medicină la viața personală

Cu toate că majoritatea timpului îl petrece la datorie, dr.Iurie Dondiuc mai găsește câteva clipe libere pentru hobby.  Nu practică hipismul, nu merge la înot, nu este amator de fotbal și nici de tenis, dr. Dondiuc joacă șah.

La capitolul cinematografie, am fost curioși să aflăm că serialele cu tentă medicală, precum “Dr. House” , “Grey’s Anatomy”, “General Hospital” etc. nu-i sunt pe plac.  “Nu, nu le privesc. Chiar dacă în multe cazuri sunt prezentate informații veridice, nu-mi place că sunt multe înscenări. Plus la toate, aceste seriale au un specific al lor, expresii, conduită, discuții pe care le putem înțelege doar noi, cei din casta medicală. Societatea însă poate interpreta diferit aceste momente.”

Mămicile de pe forumuri despre dr. Iurie Dondiuc

“Nașterea îngerașului meu a primit-o dr. Iurie Dondiuc. Am rămas foarte mulțumită de responsabilitatea de care a dat dovadă ”, spune o mămică.

“Este un bun specialist care știe să-și facă meseria la suta de procente”, s-a dat cu părerea o altă mămică.

“Am avut o naștere foarte dificilă. Era pusă în pericol atât viața mea, cât și a bebelușului meu, dar dr. Dondiuc  cu întreaga sa echipă  au facut ca miracolul să se întâmple.”

Dr. Iurie Dondiuc  – fidel maternității timp de 24 de ani

Sursa: Mamaplus.MD