Disciplinarea copilului. 3 greșeli pe care le faci

Disciplinarea copilului. 3 greșeli pe care le faci

0
//
05.06.2017

Disciplinarea copilului nu este o artă, ci mai degrabă un proces migălos, uneori provocator și alteori istovitor pentru părinți. Pe lângă faptul că dăruiești necondiționat dragoste, ai nevoie de multă răbdare ca să crești un OM. Sunt momente când simți că cedezi și fără să vrei faci unele greșeli în încercarea de a-l educa pe puiul tău. Iată cele mai întâlnite metode de educație a copilului care îi fac mai mult rău decât bine.

Disciplinarea copilului. 3 greșeli pe care le faci

1. Bătaia

Violența aduce violență. Respectiv atunci când aplici pedeapsa fizică pentru că puiul tău a greșit, el va folosi aceeași regulă cu ceilalți copii când va fi nervos. Psihologul Daniela Sircu-Ursu  specifică: ”Dacă un copil este supus “corecțiilor corporale” pentru greșelile pe care le face nu va învăța sau înțelege neapărat că comportamentul său este greșit, ci că trebuie să îi fie frică de părinți, care îl vor bate dacă vor afla ce a făcut. Bătaia are ca efect frânarea dezvoltării conștiinței la copii.” Astfel, chiar dacă în anumite momente sunt necesare pedepsele, folosește metodele care nu implică violența.

2. Compararea cu alții

Mulți părinți folosesc metoda de comparație: ”Vezi ce cuminte e Ionel, dar tu?”, ”De ce Alina a reușit să învețe poezia, dar tu nu poți?”, ”De ce nu ești și tu ca alți copii?”, încercând să stimuleze dorința copilului său de a fi mai bun. Numai că această metodă nu folosește la nimic. Copilul va pierde încrederea în sine și va avea sentimente negative față de cei cu care îl compari.

Disciplinarea copilului. 3 greșeli pe care le faci

3. Umilirea

Cuvintele jignitoare, mai ales în fața unui public, vor fi greu de șters din mintea copilului. Și pentru că ești un model în fața lui, va copia același comportament în raport cu colegii. Încearcă să-ți păstrezi calmul și să discuți cu el, numai între patru ochi, despre greșelile pe care le face.

Cu siguranță, nu este ușor să-ți păstrezi calmul de fiecare dată, dar renunță la aceste metode de educare pentru că vor afecta considerabil dezvoltarea  puiului tău. Trebuie să ”umplem” creierul copilului cu sentimente de încredere, iubire și afecțiune, dar nu cu sentimente de frică, umilință și durere.

Sursa: Mamaplus.MD