Pentru ca micuțul să crească deștept și ingenios, cu acesta trebuie să te ocupi de la primele luni. În acest scop sunt utile jucăriile tactile și distractive, colorate, precum și jucăriile sunătoare și alte tipuri de jucării. Copiii moderni mai au parte de o jucărie specială: covorașul – un element special care ajută nu doar la relaxarea copilului, ci și la dezvoltarea motricii, imaginației, perceperii cromatice.  

Covorașe de joacă pentru copii

Ce este un  covoraș inteligent?

De la tradiționalul „covoraș”, covorașul educativ  a preluat doar denumirea. Suprafața de joc este confecționată prin diferite tehnici, au diferite forme și funcții. Pe toate  dintre acestea micuțul poate sta culcat (micuțul nu va sta prea mult pe covoraș). Producătorii propun un șir de elemente distractive, și anume:

 • Materiale cu texturi diferite. Prin pipăit copilul analizează suprafața și informația recepționată. Centrul de control ale senzațiilor tactile se află în creier, alături de centrul de comunicare, netezirea suprafețelor  aspre și netede ajută  la dezvoltarea vorbirii.
 • Elementele colorate ale covorașului. detaliile intens colorate dezvoltă vederea, stimulează dezvoltarea psihomotorie a copilului.
 • Elementele sunătoare. Îl obișnuiesc să deosebească sunetele, să se concentreze asupra lor, îi deschid copilului o lume variată.
 • Jucării suspendabile. Dezvoltă atenția, coordonarea mișcărilor.

Covorașe de joacă pentru copii

Ce fel de covorașe există?

Fiecare producător  se străduiește  să țină cont de majoritatea necesităților copilului. De aceea e greu să realizezi o analiză comparativă a modelelor existente. Dar toate au niște trăsături comune. Se deosebesc prin:

Formă. Acestea pot fi rotunde, ovale, dreptunghiulare, pătrate. Uneori covorașele educative au   margini și covorașele arata ca o cutioară. Pentru o perioadă scurtă (cât micuțul se târăște) au rolul de a-l ține locului. Unele modele sunt dotate cu niște pernuțe suplimentare, pentru a fixa poziția copilului.

Funcțiile suplimentare. Majoritatea covorașelor sunt prevăzute cu detalii atractive, care pot fi scoase. Unele au o arcadă specială, pe care se fixează jucăriile. Acestea mai au  și o oglinjoară, fixată astfel ca micuțul să se vadă în ea. Înălțimea  este reglabilă în funcție de vârsta copilului și de particularitățile lui de dezvoltare. Există modele transformabile, care se strâng ușor și se transformă în gentuță pentru păstrarea jucăriilor. Aceasta este comodă dacă mergeți într-o călătorie.

Prezența/lipsa jucăriilor muzicale. Majoritatea modelelor emit anumite sunete la apăsare. Covorașele educative redă sunete emise de unele animale, conține anumite melodii cu diferite tempouri și volum. Unele au și funcții suplimentare – regimul de sunete, semnalele de lumini după muzică, posibilitatea de a mări sau a micșora volumul.

Covorașe de joacă pentru copii

Ce model să alegem? 

La cumpărarea unui covoraș, părinții se orientează după posibilitățile materiale și preferințe. Fiți atenți la:

 • Materialul din care este confecționat. Dacă este confecționat dintr-o stofă ecologică, naturală, cu o structură diferită. Ar fi bine ca pe aceasta să fie fixate detalii din plastic – va dezvolta percepțiile copilului.
 • Sunetele jucăriei. E bine ca sunetele să nu fie prea acute, deranjante sau  enervante (copilul se poate speria). E bine-venită funcția de selectare a  melodiei și a tempoului. 
 • Calitatea. Trebuie să fie de calitate superioară. Nu sunt permise stofele dure, prezenta detaliilor minuscule, a mirosurilor puternice de chimicale. Cumpărați covorașele produse de firme renumite. Pentru că jucăriile produse de acestea, înainte de a fi expuse la vânzare, sunt supuse unei expertize serioase.

Covorașe de joacă pentru copii

Handmade

Trebuie să menționăm neapărat că această jucărie va fi utilă doar câteva luni. Când copilul va începe să se târască (după care va face primi pași) nici o jucărie nu va fi în stare să-l oprească să exploreze lumea. Dacă nu vă permiteți să cumpărați un covoraș, puteți să-l confecționați de sine stătător. Veți găsi multe sfaturi utile în internet și în revistele pentru părinți. Cele mai răspândite modele sunt: căsuțe cu geamuri-buzunărașe, soare, nourași, râuri din panglici de atlaz,  animăluțe și multe altele. Avantajele acestui covoraș: poți folosi toată dragostea ta față de micuțul tău, emoțiile care le împărtășești atunci când te uiți la copilul tău care descoperă lumea, pentru a-i dezvolta creativitatea prin detalii originale. În afară de aceasta, unele mămici, după ce au confecționat o lucrare și au obținut experiență de croit și cusut, încep să confecționeze jucării pentru vânzare. 

Sfaturi de care trebuie să țineți cont la confecționarea unui covoraș:

 • nu utilizați materiale sintetice;
 • dacă planificați detalii care se scot, acestea trebuie să fie de dimensiuni mai mari, ca micuțul să le înghită;
 • fixați „buzunărașele”, „soarele” și „nourașii” cu bandă adezivă;
 • panglicile, funiile trebuie să fie scurte, ca micuțul să nu se încâlcească printre ele sau să le rotească în jurul gâtului;
 • covorașul trebuie să fie dintr-un material care nu lunecă, ca micuțul să poată să se târâie.;
 • alegeți jucării practice, ușoare și rezistente pentru covoraș.

Covorașe de joacă pentru copii

Covorașe de joacă pentru copii

Covorașe de joacă pentru copii

Sursa